Dezvoltare personala

#crezuri negative #limitare viata #viata

10 crezuri negative care iti limiteaza viata

Crezurile negative sunt convingerile limitative care ne impiedica sa traim din plin, in bucurie, liniste interioara si echilibru, fara frici, fara limite care ne rapesc energia creatoare, iubirea si stima de sine.

Aceste crezuri adanci sunt convingeri pe care le sustinem (despre noi insine) care se reduc in mod esential la "In adancul sufletului nu sunt suficient de bun pentru ca ..." Si de aici putem face o lista cu sute de “pentru ca...”

Despre crezurile care ne limiteaza viata, Eugen Popa, presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza, afirma “Crezurile, credintele pe care le avem si valorile, principiile in care credem sunt factori decisivi in felul in care ne traim viata si ne atingem scopurile. Atat timp cat tu nu esti constient de crezurile tale, de valorile, de aspectele care iti construiesc viata, atunci ele sunt cele care te conduc pe tine. Daca crezurile tale sunt negative, nesanatoase, neconstructive, atunci ai din start convingeri limitative care sunt adevarate piedici in calea fericirii si succesului personal.”

Iata o lista cu zece crezuri care te impiedica sa-ti traiesti viata la adevaratul ei potential:

  1. Crezul ca trebuie sa ai dragoste sau aprobare din partea tuturor persoanelor semnificative din viata ta.
  2. Crezul ca trebuie sa fii competent sau talentat intr-un domeniu important.
  3. Crezul ca ceilalti oameni nu trebuie sa actioneze in mod nedrept si ca, atunci cand o fac, ar trebui sa-i invinovatesti si sa-i vezi ca indivizi rai, gresiti sau imorali.
  4. Crezul ca trebuie sa vezi lucrurile ca fiind ingrozitoare, teribile si catastrofale atunci cand esti frustrat sau tratat incorect.
  5. Crezul ca trebuie sa te simti oribil cand treci prin presiuni si experiente dificile; si ca nu ai capacitatea de a controla si de a-ti schimba sentimentele.
  6. Crezul ca, daca ceva este periculos sau de temut, trebuie sa incerci intr-un mod extrem sa-l eviti.
  7. Crezul ca poti evita cu usurinta sa te confrunti cu multe dificultati si responsabilitati si sa duci totusi o existenta extrem de implinita.
  8. Crezul ca trecutul tau ramane extrem de important si ca daca ceva ti-a influentat la un moment dat puternic viata, trebuie sa continue sa te afecteze si astazi.
  9. Crezul ca oamenii si lucrurile trebuie sa fie mai bune decat sunt si ca este ingrozitor daca nu poti schimba anumite fapte ale vietii dupa cum ti se potrivesc.
  10. Crezul ca poti atinge fericirea maxima prin inertie si inactiune sau bucurandu-te pasiv si fara angajament.

De cele mai multe ori, crezurile limitative sunt un rezultat al mediului social, familiei, educatiei, religiei. Acestea incep sa se contureze inca din copilarie si se ajusteaza corespunzator de-a lungul vietii. Daca in copilarie este greu sa constientizezi si sa respingi sau modifici orice credinta negativa insuflata de familie si mediul social, acum ai toata puterea sa schimbi si sa alegi in ceea ce vrei sa crezi. Prin crezurile tale iti creezi viata.

Cei mai multi oameni care nu au succes nu sunt constienti de faptul ca au crezuri care le limiteaza puterea. Sunt si oameni constienti de crezurile care le dauneaza dar care aleg sa nu incerce sa le schimbe, raman blocati in ceea ce sunt si ceea ce au. In oricare dintre situatii, constientizarea credintelor negative este esentiala pentru evolutie si succes personal. Fara constientizare nu exista schimbare!

Orice credinta negativa iti influenteaza viata. Poti alege sa te supui sau poti alege sa preiei controlul asupra ei. Le controlezi sau te controleaza ele pe tine. In orice moment poti pune punct unui crez care te tine pe loc indiferent cat timp te-a insotit in viata.

Despre cum ne descoperim si cum putem incepe sa schimbam aceste crezuri, Eugen Popa afirma “In primul rand observi ce aspecte din viata ta te deranjeaza, in ce directii din viata ta esti nefericit, neimplinit. Iei pas cu pas cu elementele din viata ta care te deranjeaza, te folosesti de ele si incepi sa le modifici in sensul in care iti doresti tu. Daca analizezi cu atentie orice situatie din viata ta vei gasi si sursa neimplinirilor. Orice crez negativ poate fi combatut prin transformarea lui intr-unul pozitiv. Focuseaza-ti toata atentia pe ceea ce vrei sa obtii. Vrei fericire, atunci concentreaza-te pe starea de bine. E nevoie sa intelegi ca ai o responsabilitate fata de tine, de ceea ce gandesti, de ceea ce alegi sa faci. Orice actiune are la baza unul sau mai multe crezuri. Ai responsabilitatea sa alegi ce plantezi in mintea ta.”

Eugen Popa este unul dintre cei mai cunoscuti si bine pregatiti traineri din Romania si presedintele Asociatiei Romane de Hipnoza. De-a lungul carierei s-a specializat atat in metode de terapie si dezvoltare personala Occidentale (Hipnoza, NLP, Mindset, Habits, Psihologie Pozitiva) cat si Orientale (Meditatie, Yoga, Spiritualitate), fiind astazi un trainer holistic in toata puterea cuvantului. Studiile sale l-au purtat pe trei continente, in Europa, Asia si Statele Unite, iar pana in prezent a sustinut conferinte, traininguri si workshop-uri in Thailanda, Statele Unite ale Americii, Brazilia, Turcia, Grecia, Anglia, Germania etc., la care au participat mii de oameni.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dezvoltare-personala

Expertul Acasa.ro, psiholog Elena Done: Identitatea de sine

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: 10 ani in plus sau 10 ani cu plusuri?

Experti Familie & Relatii

Expertul Acasa.ro, psiholog Daniela Nicoleta Dumitrescu: Copiii nu trebuie sa fie atenti, copiii trebuie sa fie curiosi!

Experti Familie & Relatii