Cresterea copilului

#sport #iarna #zapada #patinaj #schi #copil #copii #snowmobil #avalansa #partie #patine #sanie

Cum sa iti protejezi copilul iarna - Sporturile de iarna

Sporturile de iarna reprezinta bucuria copiilor. Fie ca este vorba de datul cu saniuta , patinaj sau schi, acestia sunt primii care abia asteapta sa se arunce in zapada. Ca orice activitate, sporturile de iarna prezinta insa si unele pericole.



Primul lucru la care trebuie sa te gandesti este imbracamintea si echipamentul. Foloseste haine adecvate anotimpului rece si accesoriile necesare fiecarui timp de sport. Urmatorul pas este siguranta copilului. Asigura-te ca micutul tau se poate juca fara incidente sau accidentari.

Cu saniuta

- unul dintre cele mai mari pericole atunci cand copiii se dau cu sania este faptul ca acestia nu stiu cum sa o manuiasca. Astfel, se poate ajunge la accidentari. Joaca-te impreuna cu el si invata-l cum sa carmuiasca sania si cum sa puna frana. Explica-i faptul ca, daca simte ca pierde controlul, trebuie sa se rostogoloeasca de pe sanie in zapada.

- asigura-te ca sania este in perfecta stare si ca nu exista pericolul de a se dezmembra sau de a se rupe. Verifica sania in cazul in care s-a rasturnat sau s-a rostogolit.

- supravegheaza zona in care vrea copilul tau sa se joace cu sania. Nu ar trebui sa existe prin apropiere strazi unde circula masini, dealuri abrupte sau prapastii. Ai grija si la portiunile de gheata; sania prinde viteza pe o astfel de suprafata si este greu de oprit.

- nu este indicat sa lasi copii sa se joace pe timpul noptii.

- explica-i sa nu se arunce cu sania intr-un banc de zapada, pentru ca acolo se poate afla ascuns un copac, pietre etc.

- spune-i sa se foloseasca doar de saniuta si sa nu improvizeze alte mijloace de joaca, precum pungile de plastic, cauciucurile de la masina etc.

- nu iti lasa copilul sa isi agate sania de un ATV sau masina.

- imbraca-l corespunzator: cizme care sa reziste la frig si umezeala, manusi groase si casca de protectie pe cap.

Cu patinele pe gheata

- patinele ar trebui sa ii vina perfect pe picior micutului tau, pentru a nu exista riscul accidentarii. Nu le cumpara la o dimensiune mai mare decat cea necesara, pentru ca piciorul are nevoie de stabilitate ca sa se sustina.

- la inceputul fiecarui sezon, apeleaza la un profesionist pentru a ascuti lamele patinelor.

- indruma-l pe copilul tau sa patineze doar in locurile special amenajate. Asigura-te ca gheata este suficient de puternica si verifica daca sunt eventule crapaturi, gauri sau daca suprafata este perfect neteda.

- inainte sa-l lasi sa patineze, verifica daca micutul tau stie regulile elementare: de exemplu, trebuie sa invete sa se opreasca si sa cada intr-u mod in care nu se va rani.

- imbraca-l corespunzator si nu il lasa sa isi scoata manusile. Patinele sunt foarte ascutite si se poate accidenta.

- sfatuieste-l sa se odihneasca atunci cand simte ca a obosit sau ii este frig. Poti sa il chemi chiar tu, din cand in cand, la o cana cu ceai sau o ciocolata calda pentru a se incalzi.

- pe cat posibil, incearca sa mergi si tu cu el pe gheata sau sa fie alaturi de o persoana cunoscuta.

Schi si snowboard

- nu il lasa sa schieze sau sa se dea cu snowboardul singur. Daca nu este insotit de un adult, asigura-te ca este macar in compania prietenilor.

- primele lectii trebuie sa le ia alaturi de un instructor sau o persoana care se pricepe. Nu il lasa sa experimeteze, pentru ca se poate accidenta.  

- evita pe cat posibil sa iti lasi copilul sa foloseasca snowboardul inainte de varsta de sapte ani. Pentru cei mici este bine sa alegi schiurile.

- nu uita de echipamentul de protectie special conceput pentru fiecare sport: cotiere, genunchiere, casca etc. In cazul acestor sporturi, protectia poate fi chiar vitala.

- alege partiile in functie de abilitatile si experienta copilului tau. Daca vrei sa fii prevazator, evita locurile prea aglomerate. De asemenea, fereste-l pe micut de un teren mult prea aglomerat cu obstacole.

- pentru a va orienta, tine o evidenta sau o harta a locurilor prin care vreti sa schiati.

- informeaza-te referitor la pericolele de avalansa din zona.

Cu snowmobilul

- se recomanda ca cei cu varsta sub 16 ani sa nu conduca un snowmobil . De asemenea, copiii sub 6 ani nu au voie sa se urce intr-un snowmobil.

- chiar daca il folosesti tu sau copilul tau, este indicat sa se respecte un set de reguli care pot preveni accidentarile. De exemplu, cei care conduc nu trebuie sa se afle sub influenta alcoolului.

Nu depasi limitele de viteza si nu te indeparta de locurile amenajate special pentru acest tip de sport.

Nu folosi snowmobilul pentru a trage dupa tine persoanele care se dau cu sania sau cu schiurile.

Nu te plimba cu snowmobilul noaptea.

- foloseste echipament de protectie corespunzator.

- nu transporta mai mult de un pasager.

- asigura-te ca snowmobilul are atasata o trusa de prim ajutor.

- lasa acasa un traseu cu locurile pe care le vei parcurge, tu sau copilul tau, si nu te abate sub nicio forma de la acesta.

- informeaza-te asupra conditiilor meteorologice si a zonelor periculoase.

- protejeaza-i urechile copilului de zgomotele puternice ale snowmobilului. Poti gasi la farmacie dopuri de urechi speciale.

- atat tu, cat si copilul tau, ar trebui sa aveti in geaca un telefon mobil pentru urgente. Tine-l intr-un buzunar pentru ca bateria sa se mentina calda.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din cresterea-copilului