Carti

#festival du livre de paris #doina rusti #paris # zogru

Romanul „Zogru” de Doina Rusti la Festival du Livre de Paris

Doina Rusti este invitata la Festival de Carte de la Paris, in cadrul caruia va sustine un dialog legat de aparitia in limba franceza a romanului sau, Zogru.

Zogru traverseaza istoria si legenda

Evenimentul va avea loc pe data de 22 aprilie, la ora 18:30, la standul Romaniei, B33, in Le Grand Palais Éphémère, situat in Piata Joffre 75007 Paris.

Alaturi de autoare se vor afla Florica Courriol, traducatoarea cartii, si jurnalista Iulia Badea-Guéritée.

Dialogul este urmat de o sesiune de autografe.

Romanul Z O G R U  de Doina Rusti a aparut la Les éditions du Typhon, Marseille, 2022, cu sprijinul Fundatiei Jan Michalski. Traducerea este semnata de Florica Courriol.

Cartea (tiparita pentru prima oara in 2006) s-a bucurat de succes, fiind tradusa in spaniola, italiana, maghiara si bulgara si recompensata cu mai multe premii, intre care Premiul Uniunii Scriitorilor din Romania/Asociatia Scriitorilor din Bucuresti pentru cea mai buna carte de proza a anului 2006.

Cea mai noua editie a romanului a aparut la editura LITERA, Bucuresti.

Zogru este o fiinta venita din miezul pamantului in anul 1460, o entitate misterioasa care traverseaza istoria pana in zilele noastre. Actiunea prezinta povestea personajului de la nastere pana in anul 2005, in formula unei biografii legendare.

"Zogru este o faptura vecina cu silfii, cu elfii, cu spiridusii, cu kobolzii, daca vreti il inrudim cu romanul gotic, daca vreti il inrudim cu romanul fantastic, cu ceea ce inseamna demonul in romanul rus." - Dan C. Mihailescu

"Plin de umor in unele secvente, in altele tragic si feroce, uneori fantastic si luminos, ca o pictura de Chagall, ceea ce predomina in aceasta poveste minunata este figura teribilei singuratatii in care se afla spiritul uman lipsit de iubire." - Pedro Gandolfo, El Mercurio, Santiago de Chille

Trailer BOOK:

Florica Courriol citeste din Zogru:

Zogru la Ambasada Romaniei, Paris:

„In aceasta marti a asteptarii de fier, Zogru nu se gandea la Andrei ca la un rival, ci ca la omul care il izgonise din sangele lui. Era epuizat si reintors la punctul din care plecase. Se vedea la Comosteni, printre mii de Iscru si Ionita, constient ca in jurul lui se naste o a doua parte a lumii, nemultumit si infricosat de propria soarta, fara sa stie incotro se indreapta si pana unde avea sa ajunga. Isi vedea pasii lasati in urma, ca pe o otrava, serpuind descumpanita, fara directie.

Apoi renuntase sa-si mai planga de mila. Spera vag ca despartirea Giuliei de Andrei era de fapt si inalnirea lui de adio si o astepta cu un presentiment sumbru, ca pe o despartire de viata. Dupa ce se gandise toata ziua la trecerea lui prin lume, momentul acesta linistit de iulie ii aparea ca o suma a tuturor clipelor grele: frica de Achile, captivitatile numeroase, in carnea lemnului ori in carnea Giuliei, iubirile lui spulberate – toate se adunasera ca la comanda, incat o gramada de morgoni cenusii, mototoliti si panditori se inghesuiau la fereastra sufrageriei.” (Zogru)

DOINA RUSTI a scris romane cu miza sociala puternica, apreciate de critica literara, traduse si premiate, intre care cele mai cunoscute sunt Fantoma din moara (2008), Lizoanca (2009), Zogru (2006), dar si trilogia fanariota, compusa din Homeric (2019), Mata Vinerii (2017) si Manuscrisul fanariot (2015). Cel mai recent roman al sau este Paturi oculte (2020), urmat de doua volume de povestiri: Ciudatenii amoroase din Bucurestiul fanariot (2022) si Depravatul din Gorgani (2023).

Traduse in peste 15 limbi, inclusiv in chineza, scrierile sale s-au bucurat de exegeze si de recenzii laudative in numeroase publicatii internationale. Printre cele mai recente traduceri se numara editia a doua a romanului L’omino rosso (2021, Roma), The Book of Perilous Dishes (2022, Londra), Zogru (2022, Marsilia).

Printre altele, a primit Premiul pentru Proza al Uniunii Scriitorilor din Romania/2008 si Premiul Ion Creanga, al Academiei Romane/2009.

Doina Rusti coordoneaza colectia Biblioteca de Proza Contemporana, la Editura Litera, este scenarista si tine cursuri de scriere creativa la Universitatea din Bucuresti.

https://leseditionsdutyphon.com/all-collections/les-hallucines/zogru

https://www.litera.ro/zogru-afcpt347

https://doinarusti.ro/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea