Carti

#publicare carte #andrei niculescu #editura niculescu #interviu #carti

INTERVIU ACASA.RO: Andrei Niculescu, despre procesul de publicare al unei carti: "o poveste fascinanta, care se intinde pe o perioada de 9 luni, intocmai ca a unui nou-nascut"

Ca iubitor ca carti, probabil si tu, ca si mine, te bucuri enorm cand gasesti un nou titlu fascinant pe rafturile librariilor. Cea mai mare placere este aceea de a rasfoi paginile unei carti, de a-i simti mirosul si de a te lasa cuprins de povestile senzationale ale acestora sau de invataturile pe care ti le transmit cartile de dezvoltare personala.

Te-ai intrebat insa, care este procesul pe care acea carte l-a parcurs pana sa ajunga in mainile tale? Sau cati oameni au lucrat pentru ca acea carte sa poata fi publicata?

Cu ocazia implinirii a 30 de ani de la infiintarea editurii Niculescu, acasa.ro a stat de vorba cu Andrei Niculescu, Manager General al editurii, pentru a afla mai multe detalii din culisele editurii. Editura Niculescu este cunoscuta multuora, avand in vedere manualele si auxiliarele care ne-au trecut prin maini in perioada scolii. Editura si-a diversificat insa portofoliul, axandu-se in ultimii ani si pe carti de dezvoltare pesoanala, dar si de beletristica. Descopera in randurile de mai jos care este procesul prin care trece o carte inainte de a ajunge pe rafturile librariilor, dar si cum se descurca editurile in aceste vremuri tot mai provocatoare pentru piata de carte.

 

Acasa.ro: Editura Niculescu implineste 30 de ani de la infiintare. Ne poti spune cum a inceput povestea voastra?

Andrei Niculescu: Povestea Editurii NICULESCU a inceput in, probabil, cea mai tulbure perioada a societatii romanesti, imediat dupa Revolutie. Ideea antreprenoriala de a infiinta o editura i-a apartinut tatalui meu, chiar in vremea mineriadelor. El s-a gandit, intr-o tara dominata de confuzie, ignoranta si neincredere, ca Romania are nevoie de carte.  

 

Acasa.ro: De editura Niculescu stiu de cand eram pe bancile scolii. Cred ca toti aveam numeroase carti scolare si dictionare de la voi. Cand si cum ati facut trecerea spre carti de dezvoltare personala si carti de beletristica?

Andrei Niculescu: Tranzitia portofoliului nostru a venit oarecum natural, cand am sesizat ca invatarea limbilor straine nu mai depinde integral de carti si ca domeniul cartilor scolare este si va fi permanent dominat de controlul statului si de politicile acestuia, deseori gandite impotriva dezvoltarii culturii si educatiei. Aceasta revelatie de pe urma s-a dovedit a fi o mare dezamagire pentru noi, asa ca ne-am asumat sa incercam sa ne aducem contributia la educatia si cultura din Romania din afara acestui sistem inchis.

 

Acasa.ro: In 30 de ani am trecut printr-o criza financiara, o pandemie si acum ne indreptam spre o noua criza. In plus, tehnologia ne-a schimbat mult stilul de viata. Care a fost cea mai mare provocare prin care ati trecut pana acum si cum v-au influentat toate aceste schimbari?

Andrei Niculescu: Cea mai mare provocare cred ca a fost schimbarea de generatie, preluarea conducerii de la tatal meu catre mine, trecerea de la un stil de conducere la altul si adaptarea intregii echipe la o noua realitate. Acest transfer s-a realizat treptat, pe parcursul unui deceniu aproape, si este un proces deosebit de complex.


Acasa.ro: Traim intr-o era moderna, in care tot mai multe persoane isi indreapta atentia spre cartile electronice si audiobook-uri. Cum ati primit aceasta schimbare? Este sau nu una benefica pentru voi? Care sunt preferintele cititorilor vostri? Isi indreapta atentia mai mult spre cartile electronice sau tot cartile clasice raman pe primul loc?

Andrei Niculescu: Noile medii, contrar multor temeri vechi de 20 de ani, venite din industria editoriala si nu numai, s-au dovedit a fi un real sprijin pentru aceasta. Audiobook-urile in special, dar si ebook-urile completeaza in mod fericit oferta editoriala, accesand noi segmente de public, dar si loializand cititori de carte tiparita. Ne bucuram foarte mult ca aceasta revolutie tehnologica si-a gasit o infatisare foarte benefica pentru un domeniu atat de traditional si conservator.

 

Acasa.ro: Care sunt titlurile preferate ale cititorilor vostri? Spre ce isi indreapta atentia cel mai mult?

Andrei Niculescu: Suntem specialisti in continut educational imbogatit de informatii deosebit de interesante si prezentat intr-o forma foarte atractiva, atat pentru copii, cat si pentru adulti. Pe langa apetitul deosebit pentru dezvoltare personala de calitate, observam o apetenta incurajatoare pentru fictiunea antrenanta si captivanta. In epoca Netflix, tot mai multi oameni redescopera placerea cititului profund, ca o alternativa mult mai benefica de a ne imbogati spiritual.

 

Acasa.ro: Care este parcursul de publicare al unei carti, de la momentul alegerii unui titlu pana in momentul in care romanul ajunge in librarii?

Andrei Niculescu: Povestea cartii este una fascinanta, care se intinde pe o perioada medie de aproximativ 9 luni, intocmai ca a unui nou-nascut. Prima parte este cea creativa, in care o multime de oameni isi pun amprenta, prin experienta lor, asupra produsului final: scriitori, traducatori, redactori, corectori, editori, copyrighteri, tehnoredactori, designeri, experti tipografi si asa mai departe. In partea a doua, care corespunde vietii cartii post-tipar, intervin oameni de vanzari, marketing, PR, logistica sau finante. Valoarea fiecarei carti este intr-adevar data de munca enorma depusa de numerosi specialisti pentru a pregati un produs atat de complex, care trebuie sa straluceasca, atat prin continut, cat si prin prezentare.

 

Acasa.ro: Cat de greu/usor este sa primesti drepturile de autor pentru a aduce o carte straina pe piata din Romania? Ce presupune acest lucru?

Andrei Niculescu: Cartile scrise de autori straini domina piata din Romania, care este cam de 10 ori mai mica decat in alte tari din Europa Centrala si de 150 de ori mai mica decat cele din Europa de Vest. Contractarea unui titlu strain presupune accesarea unui intreg lant al valorii, de la autorul initial, la editura care l-a publicat prima oara, la agentia literara care reprezinta drepturile sale in strainatate, la agentia partenera din Romania care propune titlul editurilor romanesti. Deseori se organizeaza licitatii pentru unele titluri promitatoare, asadar batalia poate fi una lunga si costisitoare.  

 

Acasa.ro: Cum decurge colaborarea cu autorii romani? Vedem prin filme editori care ii bat la cap pe scriitori sa termine mai repede o carte, sa mai trimita un capitol, le dau indicatii... Decurg la fel lucrurile in Romania?

Andrei Niculescu: Absolut. Colaborarea cat mai stransa dintre scriitor si redactorul editurii este o conditie cheie pentru succesul unei carti. In Romania, unde scriitorii care pot trai doar din scris se numara pe degete, de multe ori aceasta munca in echipa este cu atat mai provocatoare.

 

Acasa.ro: In final ne poti spune ce surprize le pregatiti cititorilor cu ocazia aniversarii a 30 de ani de existenta pe piata din Romania?

Andrei Niculescu: Avem o multime de titluri foarte speciale, la care lucram cu grija. Ne pregatim sa lansam mai multe colectii palpitante de fictiune, thrillere captivante, dar si romane emotionante, colectii noi de carti de copii cu un continut extrem de practic si educativ, precum si unele titluri-vedeta ale unor personalitati rasunatoare.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea