Carti

#intre datorie si pasiune #lectura #carti #carol al II-lea

A aparut volumul VI, ultimul din seria „Carol al II-lea - Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951)”

A aparut volumul al saselea si ultimul al seriei „Carol al II-lea: Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951)”. 

Noua editie integrala a „Insemnarilor zilnice (1904-1951)” ale regelui Carol al II-lea constituie un pretios izvor istoric privind viata celui mai controversat reprezentant al monarhiei romane.

Volumul al saselea si ultimul al lucrarii „contine insemnarile zilnice ale regelui Carol al II-lea dintre 1 ianuarie 1949 si 13 aprilie 1951, ultima zi a acestui important jurnal, care se incheie brusc, printr-o fraza neterminata.

„Vara anului 1949 aducea, la 18 august, in viata cuplului Carol – Elena Lupescu, un eveniment important: cununia religioasa, oficiata de catre parintele arhimandrit dr. Martinian Ivanovici, preotul paroh al Bisericii cu hramul «Sfintii Voievozi» din Paris. Ultimii ani ai vietii lui Carol al II-lea au fost marcati insa si de incercari nereusite ale fostului rege de a prelua conducerea diasporei romane, cu speranta – desarta si de neinteles la un om de inteligenta lui – ca, intr-o zi, va ajunge din nou pe tronul Romaniei.”

Ultimii ani din viata, fostul suveran i-a petrecut la resedinta din Estoril, inconjurat de nelipsitii companioni si asteptand un semn de la fiul sau, Mihai I, care insa nu a venit, prilej de amare reflectii in jurnal.

„Insemnarile sale se incheie simbolic cu gandul la tara, suveranul comentand stirea falsa transmisa la radio ca «Moldova a fost incorporata la URSS» si notand plin de amaraciune: «Desi aceasta stire nu m-a mirat, am fost ca traznit, m-a apucat o jale de nespus si o indignare impotriva politicei anglo-saxone de la sfarsitul razboiului. Felul cum Romania a fost jertfita Sovietelor, in schimbul unor avantaje iluzorii, increderea orbeasca ce s-a avut in cuvantul banditului de Stalin, toate au pricinuit morbida stare de lucruri de astazi. Moldova, plina de farmec, Tara careia apartin gloriile neamului – Marasti, Marasesti, Oituz – sa fie stapanita de acei barbari rasariteni, e un lucru care nu poate intra in mintile noastre.»”

«Din fericire, stirea nu s-a…» – aceasta este chiar ultima insemnare a regelui in jurnalul trunchiat si mutilat de Elena Lupescu, prin eliminarea unor caiete (cel referitor la instaurarea dictaturii regale si cel din anul 1947) sau infinite taieri si stersaturi, pentru cosmetizarea propriei imagini.” - Narcis Dorin Ion

Colectia „Carol al II-lea - Intre datorie si pasiune. Insemnari zilnice (1904-1951)” cuprinde sase volume, atent ingrijite de Marcel-Dumitru Ciuca si Narcis Dorin Ion. Volumul VI din serie poate fi achizitionat la pretul de 59,90 lei.

Cartea este disponibila pe site-ul editurii publisol.ro, in librarii si magazine on-line  

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea