Carti

#primul roman al copilului #lectura copii #roman

Cum si cand sa alegi primul roman pentru copilul tau

In conditiile unui interes tot mai crescut pentru tehnologia digitala si informatia de tip video, lectura unui roman poate parea o activitate destul de laborioasa pentru un copil. Cu toate acestea, exista multe romane special adaptate pentru fiecare categorie de varsta, astfel incat sa le atraga atentia celor mici si sa le starneasca oricand interesul pentru citit!

 

Afla din randurile de mai jos cum si cand este potrivit sa alegi primul roman pentru copilul tau, in asa fel incat sa-i trezesti pasiunea pentru a citi indiferent cati ani are acum, si a-i mentine interesul pe termen lung!

Cum sa alegi carti pentru varsta prescolara 

Lumea din jurul tau este intotdeauna un teritoriu fascinant, in care ai mereu ceva nou de descoperit, mai ales atunci cand esti copil. Pentru a-l familiariza pe micutul tau cu placerea de a citi si pentru a-i trezi interesul pentru lectura, poti opta pentru carti ilustrate inca de cand este bebelus.

Este important sa stii ca poti alege carti pentru copiii in functie de varsta, acestea fiind disponibile in variante dintre cele mai atractive, inclusiv pentru cei de cateva luni. Mai exact, ele au imaginile si textul adaptat pentru a fi potrivit pentru grupe de varsta de 0-2 ani, 3-4 ani, 6-7 ani etc. 

Pentru cei foarte mici, sunt ideale cartile cu ilustratii si imagini cat mai mari, eventual insotite si de sunete. In cartile despre animalute, casa si gradina etc., ei pot descoperi lucruri esentiale lumea din imediata lor apropiere, pentru a se familiariza cu astfel de notiuni de baza.

De pilda, „Bondarel protejeaza mediul inconjurator” este o invitatie catre o calatorie captivanta in mijlocul naturii, pentru a afla, atat parinti cat si copii, cum sa avem grija mai mare de ceea ce este in jurul nostru. 

Intre 3-5 ani copiii pot invata si deprinde si alte notiuni si pot deprinde deja primele fire narative ale unor povesti, de aceea le sunt recomandate primele lecturi despre anotimpuri sau zilele saptamanii, familie sau calatorii. Fiecare dintre aceste carti au indicate pe coperta varsta de la care sunt potrivite, astfel incat sa poti face alegerile cele mai bune pentru micutul tau. 

Cum sa alegi primele romane pentru copilul tau

Incepand cu varsta scolara, poti face alegerile de primele romane pe care sa le citesti alaturi de copilul tau, sau pe care sa-l incurajezi sa le citeasca singur. Astfel, cle mai potrivite titluri au legatura cu interogarea mai extinsa a lumii din jur, dar si a altor lumi posibile.

Acum este momentul celor mai frumoase povestiri clasice, incepand de la Iepurele Alb din „Alice in Tara Minunilor”, la Dorothy și „Vrăjitorul din Oz”. In seria „Aventuri pe Colina Colectionarului”, cei de 6-7 ani se vor trezi in lumi pline de aventura si magie, care le pot da fiori prin intalnirea cu personajele favorite. 

Ca sa alegi astfel de romane, tine cont de interesele si pasiunile celui mic, deoarece el poate fi preocupat nu doar de aspecte imediate, ci poate avea intrebari si despre alte universuri. In acest caz, gasesti titluri si teme intrigante pentru cei mici, cum este „Copilul de pe alta stea” sau miturile Greciei Antice din „Legendele Olimpului”. Acestea fascineaza omenirea de mii de ani, iar mai modernele versiuni cu super-eroi precum cele din seria „Hades si Persefona” vor aduce un strop de noutate sau chiar si de cruzime acestor povestiri clasice, fascinandu-i insa in continuare pe cei mici. 

Dupa 8-9 ani ei sunt interesati, in general, de povestiri cu intrigi tot mai complicate, de aceea le poti oferi romane precum cea din „Sase cocori stacojii”,. Aceasta este o poveste plina de sensibilitate, presarata insa cu multa aventura si mister, despre o printesa asiatica ce porneste intr-o calatorie de descoperire a fratilor sau cocori, care se confrunta insa cu situatii dintre cele mai neasteptate, de care doar eroii din basme au parte!

„Aventurile lui Tom Sawyer” sau Huckleberry Finn, ori alte romane clasice Mark Twain precum „Un yankeu la curtea Regelui Arthur” sunt exemple de carti care ii vor face pe copii sa indrageasca mereu lectura, asa ca nu ezita sa ii oferi micutullui tau una dintre aceste povestiri indragite de atatea milioane de copii de-a lungul timpului. 

Bucurati-va impreuna de astfel de lumi noi si fascinante, pentru a savura placerea lecturii pentru cat mai mult timp!  

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea