Carti

#citit #lectura #carti

Cinci sfaturi care te vor ajuta sa citesti mai mult

Intr-o lume a distragerilor constante, gasirea timpului si motivatiei pentru a citi poate parea o provocare insurmontabila. Cu toate acestea, beneficiile lecturii sunt incontestabile: dezvoltarea abilitatilor cognitive, imbogatirea vocabularului, cresterea empatiei si relaxarea mintii sunt doar cateva dintre avantajele pe care le ofera. Asadar, intrebarea ramane: Cum putem sa ne incurajam sa citim mai mult intr-o lume plina de alte atractii?

 

Daca esti convins de beneficiile cititului, dar nu citesti cu regularitate, atunci iata cateva sfaturi de top care te vor ajuta sa incepi sa citesti mai mult:

Nu conteaza ce citesti. Poti citi orice gen literar sau orice subiect care te intereseaza. Exista o conceptie gresita conform careia cititul clasicilor va fi mai stimulativ din punct de vedere intelectual decat cititul science fiction sau romanelor de dragoste. Acest lucru nu este adevarat: cel mai bun lucru pe care il poti face este sa citesti ceva ce iti place, deoarece acest lucru te va asigura ca vei fi mai predispus sa continui sa citesti. Iar beneficiile lecturii pentru stimularea creierului sunt universale, indiferent de genuri.

Sa ai intotdeauna la tine o carte. Nu trebuie sa stai neaparat jos si sa citesti ore in sir: multi oameni duc o viata ocupata si pur si simplu nu au timp pentru asta! Dar, daca ai mereu o carte la tine, iti poti permite sa citesti in intervale de timp relativ mici. Cititul in autobuz sau in tren spre job, in timp ce astepti la dentist sau chiar in timpul pauzei de masa la birou, te va ajuta sa iti dezvolti obiceiul de a citi. Acest lucru va fi mult mai bun pentru sanatatea ta mintala si fizica decat sa derulezi prin feed-ul de social media non stop.

Creeaza-ti o rutina de lectura. La fel ca orice alt obicei, cititul este mai usor atunci cand il faci in fiecare zi. Adauga cititul in programul zilnic,fie ca este vorba doar de cinci sau zece minute pe zi, si respecta aceasta rutina: in acest fel, cititul va deveni un obicei. Un lucru pe care il vei face in mod natural in fiecare zi. Setarea unui cronometru si citirea timp de cateva minute inainte de a te da jos din pat sau inainte de a adormi te va ajuta sa ramai concentrat pe includerea lecturii in viata ta.

Creeaza o lista de lectura. Ai vazut un film care ti-a placut si despre care stiti ca a fost realizat dupa o carte? Exista clasici pe care ai vrea sa incerci sa-i citesti? Sau o noua lansare pentru care ai vazut reclama? Pastrarea unei liste mentale sau fizice a cartilor pe care ai dori sa le citesti te va ajuta sa te motivezi sa continui sa citesti. Impartasirea acestei liste cu prietenii si familia te va ajuta, de asemenea, sa te mentii responsabil si poate chiar ii va incuraja si pe ei sa isi formeze obiceiuri sanatoase de lectura. Poate ca ati putea chiar citi impreuna cartile preferate? 

Creeaza un mediu favorabil lecturii. In cele din urma, daca primul lucru pe care il faci cand ajungi de la job este sa pornesti televizorul sau sa pui muzica, este probabil ca acest lucru sa descurajeze un mediu pozitiv de lectura. In schimb, ar trebui sa creezi o atmosfera de lectura lipsita de distrageri. In timpul verii, acest lucru poate insemna sa scoti o carte in gradina, iar iarna, sa te cuibaresti cu o carte in pat.

In final, trebuie sa stii ca exista o diversitate impresionanta de genuri literare, inclusiv carti erotice, fiecare cu propriile caracteristici si atractii unice. De la fictiunea literara, care ofera lumi imaginare si personaje complexe, la non-fictiune, care exploreaza realitatea si ofera cunostinte in diverse domenii, fiecare gen are ceva special de oferit. Fanii evadarii in lumi magice si aventuri epice vor fi fascinati de genul fantasy, in timp ce iubitorii de speculatii stiintifice vor gasi placere in science fiction. Pentru cei pasionati de suspans si tensiune, genurile mistery si thriller ofera povesti captivante si misterioase!

Sursa foto: bookzone.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea