Carti

#inegalabilul davila #carol davila #lectura #carte

"Inegalabilul Davila" - Povestea legendara a parintelui medicinei romanesti. O carte document care nu trebuie sa lipseasca din nicio biblioteca

Volumul „Inegalabilul Davila” este un omagiu adus lui Carol Davila pentru progresul si dedicatia aduse serviciului de sanatate publica. Cunoscut sub numele de "parintele medicinei romanesti," acest ilustru medic, profesor si reformator a lasat o amprenta inestimabila asupra evolutiei sistemului medical din tara noastra.

 

Cartea aduce in prim plan detalii despre viata si faptele medicului, informatii relevante despre medicina din perioada domniei lui Carol I; corespondenta dintre profesorii din Franta si Carol Davila; corespondenta dintre contesa d’Agoult, contesa de Charnace si Davila, scrisorile din Constantinopol unde Davila il insoteste pe Cuza Voda; scrisorile adresate de Davila sotiei sale din calatoriile in Moldova cu Domnitorul Carol I (1866-1867); istoricul azilului Elena Doamna si ultimul curs al lui Davila in amfiteatrul Spitalului Coltea.

La alcatuirea acestei carti s-au folosit articole din presa vremii, ale unor personalitati care l-au cunoscut si au fost apropiati ai Generalului dr. Carol Davila. De asemenea sunt redate cele mai semnificative scrisori, insotite de comentarii si adaugiri, ale fiicei distinsului doctor Davila, Elena Perticari-Davila. Datele sunt luate dintr-o serie de lucrari dedicate vietii lui Carol Davila. Dr. M. St. Butoianu si dr. I. Balanescu au consultat si urmarit lucrarile lui Grecescu, Istrate, Gomoiu, prof. Severeanu, Leo Thevenin, Bordea, prof. Obreja si dr. Mihail, Gh. Z. Petrescu, diverse dosare, jurnale, notite si autografe puse la dispozitie de fiica regretatului Davila.

Carol Davila s-a nascut in 1828 langa Parma, Italia intr-o perioada in care contextul social si politic al tarii se afla in plina transformare. Intre 1843 si 1845 face stagiul in Franta intr-o farmacie din Nantes, sub influenta cunoscutului prof. dr. Guspin. Ulterior se stabileste in Angers, unde se dedica studiului farmaceutic si medical. Davila moare la 26 august 1884, in varsta de 56 ani. Cauza mortii a fost o insuficienta cardiaca, fapt prevazut de insusi Davila, care adesea spunea „prin inima am trait, prin ea mor“.

Anii petrecuti in Franta i-au adus lui Davila o experienta vasta in medicina, iar contributiile sale la dezvoltarea stiintelor medicale au fost recunoscute chiar si de catre colegii sai din strainatate. Corespondenta sa cu alti medici eminenti din Franta, scrisorile de la fostii sai studenti si colegi, toate reflecta nu doar geniul sau medical, ci si capacitatea de a construi relatii durabile in lumea medicala internationala.

Carol Davila a venit in Romania in anul 1853, aducand cu el nu doar cunostintele medicale dobandite in strainatate, ci si o viziune revolutionara asupra sistemului de sanatate si educatie. A infiintat prima scoala de chirurgie din Romania si prima societatea medicala stiintifica din Bucuresti, sub presedentia dr. Nicolae Cretulescu, a ocupat functii de conducere in cadrul spitalului Coltea si a devenit director al Scolii de Medicina si Farmacie din Bucuresti.

„Odata ajuns doctor, Davila se decide se intre in scoala speciala de medicina militara (Val de Grace) spre a se deda carierei medico-militare. In acest timp insa guvernul francez primeste o invitatie speciala din partea printului Barbu Stirbei, care roaga sa i se trimita din Franta un medic capabil sa organizeze serviciul sanitar militar si chiar cel civil. Dupa avizul facultatii de medicina din Paris, guvernul francez recomanda, pentru asemenea misiune importanta, pe medicul François Charles Davila. Primind propunerea, Davila paraseste ideea de a mai urma cursul la Val de Grace si astfel se indreapta spre Tara Romaneasca, unde ajunge la 13 martie 1853, prin punctul Giurgiu.”

Corespondenta lui Davila, pastrata cu grija in arhivele istorice, ofera o perspectiva unica asupra gandirii sale, a relatiilor profesionale si personale si a viziunii sale pentru viitorul medicinei romanesti. Scrisorile primite de la fosti studenti, colegi si colaboratori adauga un strat suplimentar de profunzime portretului sau.

„Davila este unul dintre cei mai infocati membri ai „Societatei pentru invatatura poporului roman“ si este unul dintre cei mai pretuiti animatori de conferinte populare. Acelasi Davila, dupa cum stim deja, pune bazele actualilor cercetasi si se ocupa de aproape de soarta copiilor orfani si parasiti, multi din ei adevarate diamante, pierdute in gunoi”.

Astazi, mostenirea lui Carol Davila straluceste in continuare prin institutiile medicale si educationale care ii poarta numele. Scoala de Medicina si Farmacie Carol Davila din Bucuresti continua sa fie un pol de excelenta, onorand astfel memoria acestui titan al medicinei romanesti.

„Davila s-a agitat, s-a bucurat de fericirea noastra, s-a intristat de necazurile noastre, a sfatuit, a reprimat aspru faptele rele, a laudat si mangaiat cum nu se poate mai bine apucaturile bune si spre cinstea lui a crezut in steaua calauzitoare a neamului, caruia i-a profetizat intregirea sa. Un asemenea geniu creator 378 si patriot ca Davila nu poate fi reclamat si glorificat numai de lumea stiintifica si in special de cea medicala. Faptele sale marete au lasat urme in intreaga structura a poporului roman. Cu tot sangele lui strain si cu toate mizeriile si bolile suferite, in aceasta tara, Davila n-a pregetat a fi cel mai bun, mai insufletit si mai credincios fiu. Poporul roman, cu bunul sau simt, si-a sapat in inima un locusor pentru el, caci, in multe legende, povestiri si chiar leacuri, se reamintesc numele si faptele lui Davila. Prin popor se va pastra nestearsa figura impunatoare si sfanta a marelui Carol Davila, care a trait, a muncit si a suferit pentru binele obstesc...”- Dr. M. St. Butoianu si dr. I. Balanescu

Inegalabilul Davila nu este doar o figura istorica, ci un model peren de dedicatie, curaj si devotament pentru sanatatea comunitatii. Fiecare pagina a cartii sale personale si profesionala este un capitol viu in povestea medicinei romanesti.

Editura Paul Editions isi surprinde cititorii in luna februarie cu una dintre cele mai asteptate carti din peisajul istoriei medicale a Romaniei. Cartea „Inegalabilul Davila” este disponibila la chioscurile de presa, pe site-ul editurii pauleditions.ro si in curand in magazine online (Libris.ro, Elefant.ro, Librarie.net, Bookzone.ro, Librex.ro, LibrariaDelfin.ro, Carturesti.ro), in librariile din toata tara ( Compania de Librarii Bucuresti, Carturesti, Sedcom Libris Iasi, Pravalia cu carti) si pe rafturile librariilor Sedcomlibris Suceava (Librariile Alexandria) si Compact Brasov (Librariile Bookcity).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea