Carti

#george sbarcea #cafeneaua cu poeti si amintiri #ganduri #emotii

"Cafeneaua cu Poeti si Amintiri", un volum de emotii si ganduri semnat George Sbarcea

"Cafeneaua cu Poeti si Amintiri", de George Sbarcea, cea mai recenta aparitie a editurii Paul Editions este un volum unic prin care autorul ii poarta pe cititori in lumea infinita a conversatiilor, cu cei mai mari scriitori romani precum Liviu Rebreanu, Ion Chinezu, Nicolae Iorga, Alexandru Ciura, Horia Stanca, Ion Agarbiceanu, Lucian Blaga, Tudor Vianu si multi altii.

Un nume cu rezonanta in lumea artistica, scriitorul si compozitorul George Sbarcea s-a nascut pe 23 martie in Toplita si s-a facut remarcat atat prin virtuozitatea sa la pian, cat si prin talentele sale polivalente in compozitie si literatura. Fiecare nota interpretata de el devine un capitol intr-o poveste muzicala, iar fiecare cuvant scris dezvaluie latura sa contemplativa si poetica.

George Sbarcea a cucerit inimile ascultatorilor prin opere clasice sau compozitii contemporane, abordarea sa plina de pasiune aducand in prim-plan emotia si profunzimea muzicii. A fost un compozitor prolific, un scriitor si un jurnalist desavasit. Lucrarile sale sunt o incursiune a emotiilor umane, ce reflecta o paleta variata de stari sufletesti. Compozitiile sale au fost apreciate in concerte si la evenimente culturale de prestigiu din tara si de peste hotare.

George Sbarcea, personalitate marcanta a culturii romane a fost si un scriitor desavarsit. Cartea sa, "Cafeneaua cu Poeti si Amintiri" reprezinta o calatorie literara ce invita cititorul sa paseasca in universul sau introspectiv. Povestile din cafenea devin intalniri cu personalitati artistice, momente definitorii si reflexii asupra vietii.

„In timp ce scriitorul Ion Agarbiceanu n-a fost o aparitie singulara in literatura romana, fiind inrudit, prin preocuparile sale, de satul si orasul ardelean, cu Ion Slavici si Liviu Rebreanu, pe omul Agarbiceanu l-am gasit unic in felul sau. Era intr-insul un amestec inedit de putere si duiosie, care ii dadea imunitate in fata oamenilor. Sfiiciunea sa fireasca punea intre ei si altii o distanta, accentuata si de sutana preoteasca. Nu implinise decat cincizeci si sapte de ani cand a luat conducerea Tribunei clujene, dar gravitatea si barba stufoasa, de moliciunea caltului, cu irizari argintii in ea, il aratau mai in varsta. Pleoapele lui erau mereu rosii si in jurul gurii avea o trasatura de slabiciune, ca amintirea unui zambet sleit. Ramasese cu toate acestea ceva in el, care ii facea ochii ascunsi dupa lentile sa luceasca de gandire incordata, datorita careia ii treceau, la rastimpuri, prin priviri, sclipiri de voiosie si curiozitate.”

Cartea lui Sbarcea nu este doar o cronica a intamplarilor dintr-o cafenea imaginara, ci este un spectacol literar-muzical in sine. Fiecare pagina ofera cititorilor o experienta completa si captivanta. Fiecare capitol al cartii aduce in prim-plan un dialog intre compozitor si poeti celebri, intalniri care deschid usa catre lumi demult apuse.

Arta lui George Sbarcea nu este divizata intre muzica si literatura. Aceste domenii se impletesc si se completeaza reciproc. Compozitor al celebrei melodii „Ionel – Ionelule”, prin opera sa, Sbarcea nu doar descrie, ci compune cuvintele ca si cum ar canta la pian.

 

„Un ziarist englez, care ne-a vizitat tara, si-a publicat reportajele in Times sub genericul „In tara lui Ionel-Ionelule”. Transformata in fel si chip, melodia mea a figurat si figureaza inca in repertoriul multor cantareti si orchestre din tara si de peste hotare. Inainte de a fi publicata la Paris de Editura Edie Barclay, la München de Ralph Maria Siegel, la Buenos Aires de Casa Melodia, la Moscova, in mai multe versiuni, leganate toate de zborul liber al reveriei, Ionel-Ionelule a fost preluat – cu darul sau de a asimila si de a infrumuseta tot ce-i place – de popor. Il mai canta si azi, uitandu-l pe autorul lui. Uitarea autorului, nu si a cantecului, mi se pare sa fie darul cel mai frumos pe care ascultatorii il pot face unui compozitor de muzica usoara.”

"Cafeneaua cu Poeti si Amintiri" este o metafora a procesului creativ si a dialogului interior al artistului. Oricine paseste in aceasta cafenea patrunde in laboratorul lui Sbarcea, unde muzica si cuvintele se nasc intr-o simbioza artistica. In volum este descrisa in amanunt si ocazia unica pe care jurnalistul George Sbarcea a avut-o de a-l intervieva pe Adolf Hitler.  „Hitler s-a apropiat cu pasi grabiti de micul nostru grup. Purta ghete ciripitoare, fara lustru, uniforma cenusie cu svastica pe reverul gulerului rasfrant, camasa alba si cravata neagra, iar pe bratul stang, banderola rosie cu insemnele partidului. La prima vedere,nu avea nimic din infatisarea marilor conducatori de mase, a capeteniilor capabile sa destepte procesul istoric in contemporanii lor, cu exceptia poate a ochilor........... Abia dupa ce incepu sa vorbeasca am banuit ca ne aflam in hruba unuia dintre cei mai periculosi vraci din cati avusese omenirea. Parea sa se fi ivit doar pentru a ravasi lumea peste tot pe unde trece. Ghiceai din vocea lui cu cine ai de-a face: glasul ii era poruncitor, sacadat, taios, gutural. Il stapanea cu maiestria cu care virtuosul isi stapaneste instrumentul muzical; stia sa-l coboare la moliciuni de violoncel, sa-i imprumute, la nevoie, un timbru metalic, ca indata apoi sa-l umfle ca pe un corn sonor si sa atinga cu el culmi nebanuite.”

Prin muzica sa si cuvintele sale, George Sbarcea deschide usi catre lumi paralele si invita pe oricine sa isi descopere propriul labirint al emotiilor. "Cafeneaua cu Poeti si Amintiri" nu este doar o carte, este o calatorie fascinanta in sufletul unui creator care transforma cuvintele si notele in arta pura si autentica.

Volumul “ Cafeneaua cu Poeti si Amintiri”, de George Sbarcea este disponibila la chioscurile de presa, in magazine online (Libris.ro, Elefant.ro, Librarie.net, Bookzone.ro, Librex.ro, LibrariaDelfin.ro, Carturesti.ro), in librariile din toata tara ( Compania de Librarii Bucuresti, Carturesti, Sedcom Libris Iasi, Pravalia cu carti) si in curand pe rafturile librariilor Sedcomlibris Suceava (Librariile Alexandria) si Compact Brasov (Librariile Bookcity).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea