Carti

#Grigoras Dinicu si Bucurestii lautarilor de altadata #george sbarcea

“Grigoras Dinicu si Bucurestii lautarilor de altadata", de George Sbarcea - O calatorie in epoca de aur a muzicii romanesti

Volumul semnat George Sbarcea - "Grigoras Dinicu si Bucurestii lautarilor de altadata" este o reconstituire biografica a scriitorului si compozitorului George Sbarcea care l-a cunoscut pe Grigoras Dinicu si care ne invita sa exploram trecutul muzical al Bucurestiului, invaluit in acorduri pline de nostalgie si povestiri captivante.

George Sbarcea ne prezinta viata si opera marelui Grigoras Dinicu, un virtuoz al viorii cu o cariera impresionanta si contributii semnificative aduse patrimoniului muzical romanesc. Fie ca vorbim de "Hora Staccato" sau de alte compozitii inconfundabile, Dinicu a reusit sa creeze muzica ce transcende timpul.

Cartea lui George Sbarcea ne poarta in atmosfera vibranta a Bucurestiului interbelic, un oras care rasuna de acorduri tiganesti, dar si de influente internationale, toate imortalizate in notele Grigorasului Dinicu. Celebrul violonist si compozitor devine astfel eroul principal al acestui demers cultural.

Autorul a ales forma povestirii "si nu aceea a monografiei muzicografice, pentru evocarea imprejurarilor de viata si a artei lui Grigoras Dinicu, ultimul dintre marii lautari romani de tip vechi, in acelasi timp insa si precursorul muzicantilor-lautari de conceptie mai evoluata, instruiti si deveniti muzicieni culti, care fac legatura intre doua epoci si doua mentalitati, indicand prin pilda activitatii lor caile de urmat, in lumea de azi, de catre membrii unei bresle cu stravechi si profunde radacini in cultura artistica nationala. Pentru o cat mai mare autenticitate, autorul a interogat, timp de cativa ani, numerosi muzicieni sau numai melomani, care l-au auzit pe Grigoras Dinicu cantand si au colaborat cu el, uneori, fiind astfel in masura sa dea relatii pretioase, desi multe din ele contradictorii, despre viata, opiniile, manifestarile si arta lui. Cu toate contradictiile, privind indeosebi datele calendaristice, toti au fost unanimi in admiratia lor fara limita fata de arta marelui vrajitor al strunelor si fata de felul cum el a stat mereu in serviciul muzicii, al bunului gust artistic, al difuzarii cantecului si jocului popular."

Marele violonist si lautar Grigoras Dinicu a avut o legatura speciala cu George Sbarcea prin faptul ca i-a cantat la radio si, in activitatea sa de local, cateva din compozitiile proprii. Acest lucru i-a apropiat si intre anii 1935 si 1943 au avut mai multe convorbiri despre subiecte de arta si aspecte ale lautariei moderne retinute si folosite in parte in povestea vietii lui.

In cartea lui Sbarcea, Bucurestiul interbelic prinde viata prin relatari captivante despre localurile celebre, cum ar fi "Saraiman", "Gambrinus" sau "Tarcul", unde se adunau lautarii si artistii vremii. Fiecare pagina este o calatorie intr-un peisaj muzical fermecator, unde amestecul de genuri si influente culturale defineste identitatea muzicii romanesti. Autorul se dovedeste a fi un ghid pasionat si documentat, oferind cititorilor detalii mai putin cunoscute si anecdote savuroase. Prin ochii lui, descoperim culisele lumii muzicii din acea perioada si intelegem cum aceasta a contribuit la conturarea identitatii culturale a Bucurestiului.

"Caragiale rar vazuse lautar care sa tina vioara cu atata naturalete in mana ca tanarul Dinicu. Degetele lui pareau ca stiu sa gandeasca si sa vorbeasca in acelasi timp; se crea intre ele si ascultatori una din puntile acelea aeriene pe care artistii 113 Grigoras Dinicu si Bucurestii lautarilor de altadata adevarati le arunca de la suflet la suflet. In modul sau de a canta nu era nicio poza, niciuna din deprinderile lautaresti de a juca si putin teatru. El parea un modest mestesugar in atelierul sau de lucru, cu uneltele alaturi, pe care le cunostea temeinic si se incredea mai curand in ele, decat in substanta volatila a sunetelor. Dar tocmai pentru ca isi cunostea atat de bine uneltele meseriei, sunetele pe care le scotea isi pierdeau parca orice materialitate, transformandu-se in ceea ce sunt ele de fapt: intr-o abstractie. Muzica se nastea in fiecare clipa din vioara lui Grigoras, umpland de extraz pe ascultatori."

O contributie de valoare la zugravirea epocii si a conditiilor de viata ale lautarilor din Bucurestiul de altadata i-a fost oferita autorului de artistul instrumentist Dumitru Ionescu, contrabasist mult timp in orchestra Filarmonicii „George Enescu” si membru fondator al Operei si Filarmonicii de stat din Iasi, a carui memorie fara gres si arhiva particulara, pe cat de variata, pe atat de bogata, au inlesnit in mare masura evocarea unor momente din viata lautarilor din trecut si din biografia lui Grigoras Dinicu.

"Grigoras Dinicu si Bucurestii Lautarilor de Altadata” nu este doar o carte despre muzica, ci si o fereastra deschisa spre o epoca in care Bucurestiul era un pol cultural vibrant. George Sbarcea reuseste sa redea farmecul acelor vremuri prin cuvinte si note, oferind cititorilor sansa de a se pierde in fascinanta poveste a unui oras si a unui muzician legendar.

Volumul "Grigoras Dinicu si Bucurestii Lautarilor de Altadata", de George Sbarcea este disponibil pe site-ul editurii pauleditions.ro, la chioscurile de presa, in magazine online (Libris.ro, Elefant.ro, Librarie.net, Bookzone.ro, Librex.ro, LibrariaDelfin.ro, Carturesti.ro), in librariile din toata tara ( Compania de Librarii Bucuresti, Carturesti, Sedcom Libris Iasi, Pravalia cu carti) si in curand pe rafturile librariilor Sedcomlibris Suceava (Librariile Alexandria) si Compact Brasov (Librariile Bookcity).

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din carti

Top

Cauta-ti perechea