Boli

#tntari #avertisment medici #intepaturi tantari #medici

Intepaturile tantarilor “pot fi letale”. Avertismentul medicilor

 

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarma privind intepaturile tantarilor. Tantarii sunt purtatori de boli grave, iar o simpla intepatura poate deveni letala. Prin urmare, persoanele care sunt muscate de tantari trebuie sa fie atente la simptomele pe care le au in urmatoarele zile si sa se prezinte la timp la medic. 

”Semnal de alarma. Nu neglijati intepaturile de tantari. Pot deveni letale. Sunt 5 semne de alarma care impun prezentarea de urgenta la spital mai ales ca virusul West Nile a fost depistat deja in Romania in contextul unei monitorizari a riscului epidemiologic arboviral.

Mic ghid pentru toti cei ce vor o vara ferita de neplacerile provocate de tantari

Ce trebuie sa stiti (sa faceti). (Mic) ghid pentru toti cei ce vor o vara ferita de neplacerile provocate de tantari. Pana cand educatia pentru sanatate va fi predata in toate scolile din Romania, e bine de stiut:
1. Sunt 5 semne de alarma care impun prezentarea la urgenta: febra ridicata insotita de durere de cap intensa, varsaturi, stare generala alterata, sensibilitate crescuta la lumina aparute la 2-8 zile dupa intepatura de tantar.
2. Este necesara spitalizarea si tratarea cu medicatie intravenoasa.
3. Nu exista un tratament specific pentru virusul West Nile.
4. In cazul formelor de severitate medie (1 din 5 cazuri) ce evolueaza cu febra, cefalee, greturi, varsaturi, dureri musculare si articulare, urticarie, rar limfadenopatie) starea pacientului se imbunatateste cam dupa 7-10 zile.
5. Preventia ramane cea mai buna alternativa:
a) Evitati intepaturile de tantar (chiar daca iesiti pentru scurt timp). Intervalul dintre apusul si rasaritul soarelui este perioada de activitate maxima pentru majoritatea speciilor de tantari. Evitati activitatile in aer liber in aceasta perioada sau
b) Folositi pe pielea expusa substante care resping insectele. Substantele pe baza de permethrin nu se aplica direct pe piele.
c) Purtati haine cu maneci lungi, pantaloni lungi si ciorapi. (!!!) Tantarii pot intepa si prin haine. Aplicarea de substante care resping tantarii pe baza de pemethrin pe suprafata hainelor poate asigura un grad suplimentar de protectie.
d) Utilizati si verificati integritatea plaselor contra insectelor.
e) Puteti limita inmultirea tantarilor reducand locurile in care balteste apa (din jurul caselor si din subsolurile blocurilor).

Retineti

1. Principala cale de transmitere la om este intepatura de tantari.
2. Virusul nu poate fi transmis prin contact fizic (atingere sau sarut)!
3. Transfuziile pot fi o sursa de infectie.
4. Practic orice persoana (indiferent de varsta) intepata de tantari este predispusa la infectarea cu virusul West Nile insa
5. Probabilitatea ca o persoana sa se imbolnaveasca de la o singura intepatura este totusi redusa.
6. 90% dintre cei infectati nu prezinta simptome.
7. Manifestarile pot fi diverse: de la cele asemanatoare unei simple raceli pana la semne de meningo-encefalita.
8. 1 din 150 de persoane infectate cu virusul West Nile dezvolta simptome severe de boala.
9. Riscul de imbolnavire severa si deces este mai mare pentru persoanele de peste 50 de ani sau cu deficiente imune.
10. Simptomele pot persista pe perioada mai multor saptamani iar efectele neurologice pot fi permanente.”, a scris medicul pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare