Vacante

#taxe de turist #taxe de calatorie #vacanta

Urmeaza sa pleci in vacanta sau iti planifici una? Tarile in care vei plati taxe de calatorie pentru a le vizita

Cresterea numarului e turisti, peste pragul tolerabil, din unele tarii, a facut ca administratiile locale sa introduca taxe de calatorie. Astfel, se doreste scaderea numarului de calatori, dar fara ca incasarile operatorilor de turism sa scada.

Primele tari au recurs deja la implementarea unei taxe de turism inca din 2022, iar numarul acestora se va extinde.

Valencia si Venetia, impun taxa turistica din acest an

Valencia si Venetia vor incepe sa taxeze turistii din 2024. In Valencia se va impune o taxa de turism, cuprinsa intre 50 de centi si doi euro pe noapte, in functie de cazarea aleasa (hotel, pensiune, apartament sau camping). Taxa se aplica pentru o perioada de pana la sapte nopti.

Venetia urmeaza sa introduca taxa, dupa mai multe amanari, in weekendurile de primavara si vara. Nu se cunosc insa datele exacte la care urmeaza sa aiba loc aplicarea taxei. 

A crescut taxa de turism in Barcelona

Turistii care vor sa viziteze Barcelona, trebuie sa plateasca, inca din 2012, o taca turistica regionala si o suprataxa suplimentara, la nivel de oras. Din 2024, taxa municipala urmeaza sa ajunga la 3,25 de euro.

UE implementeaza viza turistica din 2024

Incepand din 2024, toti cetatenii non-UE, inclusiv americanii, australienii, britanicii si restul calatorilor din afara spatiului Schengen, trebuie sa completeze o cerere de 7 euro, pentru a putea intre in Uniunea Europeana. Taxa nu va fi platita de minorii sub 18 ani si nici de persoanele de peste 70 de ani.

Tarile care au adoptat deja taxe pentru turisti

  • Austria – taxa difera in functie de provincie. In Viena si Salzburg, de exemplu, se plateste 3,02% in pls, fara de nota de plata a hotelului, de persoana.
  • Belgia -  taxa de cazare depinde de marimea si clasificarea hotelului, dar si de regiune. In Bruxelles, de exemplu, taxa este, in general, de aproximativ 7,50 de euro pe noapte.
  • Croatia – daca vizitezi Croatia in timpul sezonului de varf, din timpul verii, vei plati o taxa de 1,33 de euro de persoana, pe noapte. 
  • Franta – si aici taxa variaza in functie de oras, de la 0,30 de euro pana la aproximativ 4 euro pe noapte si se plateste la hotel.   
  • Germania – are o “taxa pe cultură” (kulturförderabgabe) și o taxă pentru serile petrecute în orașe precum Frankfurt, Hamburg și Berlin (bettensteuer). Acestea sunt de aproximativ 5% din factura de hotel. 
  • Grecia – taxa difera in functie de numarul de stele al hotelului si a numarului de camere pe care le inchiriaza un turist, putand fi de pana la 4 euro pe noapte, de persoana.
  • Ungaria – taxa se aplica doar in Budapesta si este de 4% din pretul camerei de hotel. 
  • Japonia, taxa de turist se plateste la plecare, cand, pentru a parasi tara trebuie sa platesti aproximativ 8 euro de persoana (1.000 de yeni).
  • Olanda – are o taxa turistica pe uscat si o taxa turistica pe apa, care se ridica la 7% din pretul camerei de hotel. 
  • Elvetia – taxa variaza in functie de localitate, fiind de aproximativ 2,20 de euro pe noapte, de persoana. Aici, taxa se aplica doar pentru sejururile mai mici de 40 de zile.
  • SUA – cea mai mare parte a Statelor Unite percepe o taxa hoteliera sau de cazare, care se mai numeste si taxa de ocupare. Se aplica pentru hoteluri, moteluri si hanuri, iar cea mai mare taxa de acest gen este platita in Huston, unde este de 17%% din factura de hotel. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea