Vacante

# vacanta turcia #gastronomie #arheologie #spiritualitate #turcia

Turcia – raiul iubitorilor de arheologie, spiritualitate si gastronomie

Destinatie turistica importanta, Turcia ofera o varietate de atractii: de la turism cultural, turism de litoral, de-a lungul coastelor sale din Marea Egee si Marea Mediterana, turism alpin - in Turcia se poate merge si iarna in statiunile sale montane la ski, turism balnear si nu in ultimul rand turism medical. Insa un circuit turistic ”all season” se poate face vizitand siturile si obiectivele istorice presarate pe teritoriul Turciei de astazi.

 

Istanbul este un oras istoric si bine conservat, dar si modernizat, care pastreaza cele mai multe vestigii istorice urbane  din Turcia ce pot fi vizitate si astazi: moscheea Hagia Sofia, moscheea Sultan Ahmed (Moscheea Albastra), Palatul Tapkapi, Palatul Dolmabahce si Marele Bazar. Dar dincolo de aceste obiective foarte cunoscute, cartierele Istanbulului ascund adevarate comori. Un astfel de exemplu este cartierul Balat, un loc boem si plin de istorie mai ales pentru crestini, care pot vizita aici Biserica Bulgareasca de fier, Sveti Stefan (Sf. Stefan) si Patriarhia Ecumenica – locul unde slujeste Patriarhul Ecumenic de Constantinopol, Bartolomeu, „primus inter pares” in raport cu ceilalti patriarhi crestin – ortodocsi. La biserica Sf. Gheorghe – catedrala centrala a Patriarhiei Ecumenice de Constantinopol se afla Moastele Sfintilor Trei Ierarhi - Sf. Grigorie Teologul, Sf. Ioan Gura de Aur si Sf. Vasile cel Mare, precum si o bucata din Stalpul Flagelarii (de care a fost legat si batut Mantuitorul Iisus Hristos).                

Mergand spre cartierul Sultanahmet, un alt obiectiv turistic important recent redeschis este Cisterna Yerebatan. Aceasta a fost construita de imparatul Justinian I si reprezinta una dintre bazinele subterane cu apa ce alimentau Constantinopolul in timpul in care acesta era asediat dar si pentru utilitate publica, nu numai strategica. Constructia are 140 m lungime si 70 m latime si este subterana, pentru a o vizita fiind nevoie sa coborati pe scari. Tavanul incintei este sustinut de 336 de coloane de marmura dispuse pe 12 randuri a cate 28 de coloane pe fiecare rand. Interiorul este traversat de pasarele si parcurge basilica ce are podeaua acoperita cu apa. In apa ingenios luminata au fost expuse acum opere de arta. Ambianta este una deosebita iar privelistea impresionanta.

Daca tot ati ajuns la Istanbul incercati mancarea locala in unul dintre numeroasele restaurante, unde puteti gusta salata de vinete, atom (iaurt si ardei iute uscat), Çiroz (peste uscat), apoi calamari si creveti preparati in stil mediteranean si biban prajit.

Antalya – leaganul culturilor antice si bizantin

Continuati calatoria spre sudul Turciei, in Antalya, unde puteti poposi mai intai in Kaleiçi, orasul vechi. Aici veti vizita Tekeli Mehmet Pasa Cami, moschee otomana de sec. XVII, Poarta lui Hadrian, construita anul 130 d.Hr. pentru a comemora vizita Imparatului Hadrian, Hesapci Sokak, unde se afla ruinele Kesik Minare Cami (Moscheea Minaretului Spart), fost templu romandin sec. II, apoi biserica bizantina iar in sec. XIII devenita moschee. In apropiere se afla vechiul port construit de venetieni, care ocupasera Antalya in sec. XV. Muzeul de etnografie gazduieste in curtea sa o frumoasa biserica ortodoxa. Turnul Hidirlik (turn cilindric de piatra, de 14 metri, asezat pe o baza patrata)  se presupune ca a fost construit in sec. al II-lea pe vremea imparatului Hadrian, este un loc pe care trebuie de asemenea sa il vedeti pentru ca privelistea care se deschide de aici asupra golfului Antalyei si a plajei Konyaalti este unica si de neuitat. Mergand spre est, nu ratati vizitarea orasului Side, la aproximativ 72.5 kilometri distanta de Antalya. Acesta a fost un port important in antichitate astazi devenind o destinatie populara de vacanta. In Side gasiti monumente impunatoare ale antichitatii, cum ar fi baia romana si coloanele templului Apollo de langa mare. Satul are o atmosfera de asezare antica, cu strazi pitoresti, inguste si gradini minunate iar plajele lungi si albe ofera un decor deosebit la apus. Pentru cine vrea sa combine o vacanta la mare cu istoria si linistea, Side este un loc de vizitat intr-o excursie de 1 zi din Antalya.

Bucataria locala din Antalya este la fel de ofertanta ca atractiile sale turistice: nu ratati Nazuktan (vinete mici si iaurt strecurat), Humus, Tabulle, Çerkes Pate si zucchini pesto Zahter, avocado, ardei Capia, masline la gratar, Firik Kesker, Kaburga (Costita de miel), Ceviz (nuca), Legume proaspete Ceapa verde, coacaze, ceapa, Izgara Granyoz (Peste Granoise la gratar), Limonlu Patates Ezmesi (Cartofi cu Lamaie), Portakalli Aioli Sos (cu portocala), Legume proaspete iar la desert o delicioasa spuma de ciocolata.

Daca sunteti pe urmele istoriei si ale religiei, vizitasi orasul Demre, cunoscut si ca Myra din Licia, locul unde se afla casa Sfantului Nicolae. O comunitate crestina substantiala de greci a trait in Demre (Myra) pana in anii 1920, cand au migrat in Grecia. Case grecesti abandonate se gasesc inca in  Demre si in regiunile Kalkan, Kas si Kaya. Regiunea este destinatie turistica in special pentru pelerinii crestini care viziteaza orasul Sfantului Nicolae. Biserica Sf. Nicolae este o biserica antica romana, acum muzeu. Aceasta a fost construita deasupra locului de inmormantare a Sfantului Nicolae, Arhiepiscop crestin din secolul al IV-le din Myra, o figura religioasa importanta pentru crestinii ortodocsi rasariteni si romano-catolici si inspiratia istorica pentru Mos Craciun. In fata muzeului exista azi statuia Sfantului Nicolae si cea a lui Mos Craciun (Santa Claus). Biserica dateaza din secolul al VI-lea, fiind construita in timpul Imperiului Roman de catre Iustinian cel Mare. Sarcofagul Sfantului Nicolae, care a fost deteriorat de marinarii din Bari, atunci cand au luat o parte din osemintele acestuia, poate fi vazut intr-una din absidele laterale ale bisericii si este decorat cu solzi de peste si frunze de acant. Fragmentele osoase, despre care se credea ca apartin Sf. Nicolae, care nu au fost duse la Bari, sunt expuse astazi in Muzeul din Antalya.

Bazilica din Myra a fost grav avariata in secolul al VIII-lea ca urmare a cutremurelor si raidurilor arabilor asupra orasului si a fost reconstruita ca o biserica cu cupola in secolul al IX-lea. Modificari ale structurii s-au produs in secolul al XI-lea, cand imparatul Konstantin al IX-lea si sotia sa repara biserica. Cele mai multe dintre frescele de perete si mozaicurile de podea provin din aceasta perioada. Alta reparatie completa a bisericii a fost facuta in 1862 de catre tarul Rusiei, Nicolae I, modificand planul initial si incluzand Turnul clopotnita si noile completari ale domului central.

Pe peretii bisericii sunt pictate scene religioase (acolo unde s-au mai pastrat). Scena „Impartasirea apostolilor” se afla pe una dintre frescele din dom. Puteti vedea in biserica si o serie de fresce care infatiseaza primele Sinoade Ecumenice.

Cu toate ca este muzeu, pe 6 decembrie, de ziua Sfantului Nicolae, aici se organizeaza o slujba religioasa tinuta de catre un sobor de preosi ortodocsi.

Este posibil sa ajungeti aici cu autobuzele sau microbuzele care pleaca din centrul orasului Antalya. Calatoria din Antalya dureaza intre 2 si 4 ore. Biletul de intrare costa 125 TL in 2022.

Mira a fost un oras antic, situat in regiunea Licia de-a lungul coastei Marii Mediterane. Ruinele orasului antic Mira se gasesc la aproximativ 1.5 km de orasul modern Kale (Demre). Acesta a fost unul din cele 6 orase importante membre ale Uniunii Liciei, din sec. al II-lea i.Hr. Ca obiective turistice, aici intalniti teatrul si mormintele sapate in piatra. Teatrul original a fost distrus in 141 in urma unui cutremur. A fost reconstruit cu ajutorul lui Opramoas din Rhodiapolis, binefacator al multor orase din Licia. Cu o capacitate de aproape 10.000 de spectatori, are 35 de randuri de scaune. In apropierea teatrului se afla ramasitele bine pastrate ale Marii Necropole ce apartin tipului casa-mormant lician. Mormintele sapate in piatra din Mira antica dateaza din sec. al IV-lea i.Hr. si se gasesc pe versantul din apropierea teatrului. Fragmente din zidul bizantin exterior si zidul lician interior (din sec. V i.Hr) sunt inca vizibile in apropiere.

Orasul antic Patara, astazi Kalkan, a fost un vechi si infloritor oras maritim si comercial, capitala Liciei si locul de nastere al Sf. Nicolae, ce a trait si slujit in Demre. Conform mitologiei grecesti, in Patara s-au nascut Apollo si Artemis copiii gemeni ai lui Zeus si iubitei lui Leto. Pe dealul de langa oras a fost descoperit un bust al lui Apolo, indiciu ca ar fi existat si un tempu al sau acolo. In timpul lui Antoninus Pius in 147 d.Hr. a fost construit un teatru cu diametrul de aproximativ 80 m si avea capacitatea de aproximativ 6000 de spectatori.

Aici mai puteti vedea pe o suprafata destul de mare si alte ruine si monumente, cum ar fi Arcul de Triumf Roman, temple, o zona de necropole, un far, bouleuterion (cladirea parlamentului), poarta orasului, o cladire a teatrului, biserici, bai (Baile Nero, Baia Vespasian), granarul si depozitele.

Pentru pasionatii de istorie, acest loc este cu adevarat interesant. Toata privelistea te poarta cu gandul la trecut, in timpurile sale de glorie, cand Patara a fost capitala Ligii Lyciene si avea trei drepturi de vot. Consiliul Ligii Lyciene este considerat a fi primul consiliu democratic din lume.

Acest oras antic se poate vizita, costul biletului fiind de 90 TL (Lire Turcesti).

Ruinele Patara sunt situate la aproximativ 1,5 km sud de satul Gelemis din Kalkan. Este posibil sa ajungeti la Patara cu masina privata, autobuzul, microbuzul sau taxiul.

Xantos, situat in apropierea actualului Kinik si la 3 ore cu masina de centrul orasului Antalya, Turcia, pe malul stang al raului Xantos, este un sit UNESCO, fost centru cultural si comercial pentru licieni, iar mai tarziu pentru persi, greci si romani care la randul lor au cucerit orasul. Acesta a fost reconstruit de catre Marc Antoniu, dupa ce in anul 42 i.Hr. in perioada razboaielor romane, Brutus a venit pentru finantare inainte de batalia de la Philippi, in Lycia, dar Liga Liciana refuza sa ii finanteze campania si acesta distruge orasul, supravietuind numai 150 de persoane.

Numit initial Arñna, in limba liciana, apoi Xanthos de catre greci si Xanthus de catre romani, acesta cuprinde o serie de obiective turistice, printe care amintim: Stalpul inscriptionat din Xantos (Obeliscul Xanthian), Agora, Stalpul Harpiilor, Teatrul, Acropola liciana, Necropola.

Din punct de vedere religios, Xanthus (Xantos) a fost un oras suficient de important in provincia romana Licia pentru a deveni sufragan al Arhiepiscopiei Mitropolitane a capitalei provinciei Myra, aflata in stapanirea Patriarhiei Constantinopolului.

Cercetarile arheologice efectuate aici au decoperit multe texte in liciana si greaca, inclusiv texte bilingve care sunt utile in intelegerea limbii liciene.

Orasul se poate vizita cu 25 TL (Lire Turcesti), costul biletului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea