Vacante

#calatorii #copii #stres #avion

Calatorit fara stres cu copiii in avion: Sfaturi practice, gestionarea finantelor si distrarea copiilor

In general, orice calatorie implica o doza de stres. Daca adaugam la ecuatie si unul sau doi copii, un zbor cu avionul, eventual si o escala, avem formula unei zile epuizante atat pentru parinti, cat si pentru copii. Daca dorim sa minimizam nivelul de stres si frustrare, atunci afla ca organizarea fiecarei etape in prealabil este cheia succesului pentru calatoritul cu copii in avion.

Pregatirea de acasa face orice calatorie mai frumoasa

In calitate de parinte, stii ca de important este sa ai mereu la tine o mica valiza cu toate obiectele necesare pentru copilul tau. Fie ca este vorba de o iesire in parc sau de o calatorie de cateva zile, geanta copilului este intotdeauna pregatita si gata de plecare.

Ce ai voie sa pui in geanta copilului cand calatoresti cu avionul?

Haine si schimburi

Hainele de schimb sunt indispensabile intr-o calatorie cu avionul. Poti pune in geanta copilului unul sau mai multe seturi de schimb, scutece sau chilotei absorbanti, servetele umede si suzete. In avion poate fi mai rece din cauza aerului conditionat, asa ca nu ezita sa iei cu tine si haine mai groase. O flaneluta sau un hanorac in plus pot face diferenta intre un copil relaxat si calm si un copil care va sari pe scaun pentru a se incalzi.

Nu ezita sa impachetezi mai multe scutece decat ar fi necesare in mod normal pentru a fi mereu pregatiti pentru eventualitatea unui zbor intarziat sau anulat.

Mancare si bauturi

Majoritatea companiilor aeriene nu au restrictii foarte mari cu privire la tipul de mancare pe care il poti lua la bord. Daca calatoresti cu un bebelus, ai voie sa iei la bord mai mult de 100 ml de lapte, iar in cazul in care copilul este hranit cu lapte praf, poti cere asistentilor de zbor apa fiarta.

Cand copilul a trecut deja de etapa laptelui si deja mananca mancare solida, aici se complica putin treaba. In majoritatea zborurilor europene, precum cele operate de Wizz Air, ai voie sa iei mancare de acasa, cum ar fi sandwich-uri, piureuri, biscuiti, prajituri, fructe si legume, iaurturi si budinci (care sa nu depaseasca 100 ml).

In cazul calatoriilor internationale non-europene, cum ar fi catre SUA sau Australia, exista restrictii care nu permit produsele de origine animala, seminte, fructe si legume. Informeaza-te despre acestea inainte de calatorie.

Nu exista restrictii pentru laptele pentru bebelusi, insa celelalte lichide precum apa si sucul, sunt supuse limitei de 100 ml. De aceea, recomandam sa iei cu tine o sticla de apa reutilizabila pe care o poti goli inainte de filtru de control si umple dupa.

 Jucarii

Jucariile sunt indispensabile pentru orice calatorie cu micutii. Fie ca vorbim de jucarii de plus, masinute sau papusi, timpul se va scurge mai repede cand copilul tau va avea o activitate care ii face placere. In general, poti lua la bordul aeronavei orice tip de jucarie.

Nu ezita sa variezi jucariile cand faci bagajul copilului. Ia cu tine cel putin doua tipuri de jucarii, astfel incat copilul tau sa nu aiba timp sa se plictiseasca. Recomandam sa iei cu tine carti de desenat, carti de povesti, caiete interactive, papusi sau chiar abtipilduri detasabile. Evita masinutele sau jucariile galagioase pentru nu a deranja restul pasagerilor.

Daca este posibil, ofera-i copilului o jucarie noua inainte de decolare sau in sala de asteptare, aceasta ar trebui sa-l tina ocupat si sa-i distraga atentia.

Electronice

Era moderna a adus poate cea mai buna inventie de la frigider incoace. Tableta. Daca copilului tau ii plac desenele animate sau are jocuri pe tableta, nu ezita sa te folosesti de acest instrument in timpul zborului. Descarca pe tableta desenele, filmele si jocurile dorite, astfel incat sa poata fi redate fara o conexiune la internet. In plus, nu uita sa iei cu tine castile copilului si o husa pentru tableta pentru a o putea aseza vertical/orizontal pe masuta scaunului.

Aceleasi sugestii se aplica si daca in loc de tableta ai prefera sa folosesti telefonul mobil.

Medicamente

Nu exista limitari majore cu privire la medicamentele pe care le poti impacheta in bagajul de mana. Insa, este bine sa fii pregatita cu reteta in cazul in care este necesara justificarea la aeroport.

Cum navighezi aeroportul pentru un zbor linistit?

Un carucior este o mana de ajutor binevenita in aeroport. Acesta micsoreaza sansele de a-ti pierde micutul prin multime, te poti misca mai repede si nu trebuie sa cauti in disperare un loc unde sa-l hranesti. Poti folosi caruciorul pana la intrarea in aeronava, iar acesta va fi pus impreuna cu bagajele de cala. Asta inseamna ca nu trebuie sa-l lasi cu celelalte bagaje la check-in. Pentru a trece cu el de securitate, trebuie doar sa-l pui pe banda de scanare impreuna cu toate celelalte obiecte.

Daca ora de somn a copilului tau nu pica in aceeasi marja de timp a zborului, atunci incearca sa-l obosesti cat sunteti in aeroport. Poti face asta plimbandu-va prin aeroport, in sala de asteptare, sau chiar pe benzile rulante daca nu sunt aglomerate. Acest lucru va spori sansele ca micutul tau sa doarma in avion.

Cum navigam situatiile neprevazute in aeroport?

Cu cat perioada calatoriei este mai aglomerata, cu atat zborurile perturbate sunt prevalente. De aceea, este bine sa fii pregatita pentru orice. Daca intarzierea este de doar cateva minute, poti doar sa mai distrezi copilul putin timp la sol. Pentru intarzierile de mai multe ore, incearca sa mentii aceeasi rutina cu mesele si somnul pentru a nu perturba mai mult ritmul copilului.

Zborurile perturbate pot fi motiv de solicitare a unei compensatii, cu atat mai mult cu cat sunt implicatii si copiii. Neplacerea unei intarzieri nu trebuie sa pice in totalitate pe tine. Regulamentul 261 din 2004 atesta ca orice pasager aerian care a avut un zbor intarziat Wizz Air mai mult de 3 ore in care compania aeriana este direct responsabila, are dreptul la o despagubire de pana la 600€.

In orice caz, fii prudenta si pregateste-te din timp cu tot ceea ce ti-ar putea fi de folos intr-o calatorie. Chiar daca multe lucruri s-ar putea sa nu-ti fie utile, in cazul unui zbor intarziat sau anulat, vei fi bucuroasa ca ai impachetat un sandwich in plus sau in o pereche de pantalonasi.

FOTO: unsplash.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din vacante-calatorii

Top

Cauta-ti perechea