Umanitar

#sansa la viata # salvare vieti #zboruri medicale # asociatia blondie # salvare copii

144 de zboruri medicale organizate de Asociatia Blondie. 400 de copii care nu puteau fi tratati in Romania au primit o sansa la viata

Doi copii cu probleme grave de santate au fost transportati ieri la milano de catre Asociatia Blondie. Tot ieri, Blondie a aniversat trei ani de existenta. In tot acest timp, Asociatia Blondie a facut numeroase zboruri in afara tarii, transportand copiii care nu au putut fi operati sau tratati in Romania. Acestia au ajuns in siguranta la cele mai bune spitale din afara tarii, care le puteau oferi cele mai bune sanse de recuperare.

 

Asociatia Blondie are la activ 144 de zboruri medicale in regim de ambulanta aeriana. In cei trei ani, peste 400 de persoane cu afectiuni grave (cei mai multi, copii) au primit o sansa la viata. 

In Romania, in fiecare zi, doua persoane afla ca boala de care sufera nu poate fi tratata in tara. Tratamentul intr-o clinica din strainatate este decontat prin formularul E112, dar transportul pana acolo, nu.

In lipsa unei solutii, pacientii care nu isi pot permite costul zborului, incearca, cu riscuri mari, sa ajunga la spitalele din afara tarii cu zboruri de linie. Cei mai multi, insa, mor.

"Transportam cele mai grave cazuri medicale - boli rare, boli genetice, afectiuni oncologice, renale, pulmonare, neurologice, malformatii cardiace complexe. Nu am refuzat niciun caz care a ajuns la noi.", spune Adelina Toncean, fondatoarea Asociatiei Blondie.

Un zbor medical costa intre 20-30.000€, dar poate ajunge si la 50.000€.

De trei ani, in pofida pandemiei si razboiului, Asociatia Blondie sustine toate zborurile medicale in afara tarii, pentru fiecare caz, atunci cand viata depinde de asta.

"Blondie a fost salvarea noastra in pandemie. Cand toate liniile aeriene erau inchise, noi am facut transporturi cu Blondie. Altfel nu s-au mai putut face. La inceput parea ca a fost ceva intermitent, o intamplare, dar apoi, cand am vazut ca s-au implinit o suta de zboruri, 144 chiar, si cand am numarat cati copii au fost transportati, mi-am dat seama ce lucru extraordinar face Blondie. De fapt, Blondie a fost salvarea acestor copii! Sunt putini care inteleg lucrul asta!", spune dr. Catalin Cirstoveanu, seful sectiei de terapie intensiva nou-nascuti de la Spitalul M.S. Curie.

Cifre impresionante despre zborurile BLONDIE:

  • Cel mai mic copil transportat avea 3 zile.
  • 80% dintre pacientii transportati nu aveau implinita varsta de un an.
  • Am ajuns in 16 tari, la 29 de clinici
  • Am avut o saptamana in care am organizat 6 zboruri
  • Am parcurs 421.200 km, distanta de la Pamant la Luna
  • Am inconjurat Pamantul de 10 ori
  • Am transportat 1.000 de copii orfani din Ucraina
  • Am platit peste 3.500.000 eur pentru aceste zboruri din ultimii 3 ani.

"Tarom ne este partener din primul an, ne pune la dispozitie prompt si cu discounturi semnificative avioane mari, ceea ce se traduce prin posibilitatea de a transporta mai multi copii la un singur drum, dar si prin oportunitatea de a ne intoarce cu alte cazuri medicale. Probabil 70% din zboruri au fost cu ei si vreau sa le multumesc pentru ajutor.", a declarat Adelina Toncean.

Obiectivul Asociatiei Blondie este achizitia unui avion – ambulanta aeriana

"Cu 1.500.000 € achizitionam un avion si il dotam cu toate echipamentele medicale necesare. Cream astfel primul serviciu de ambulanta aeriana din Romania, un serviciu extrem de necesar. Fiecare caz care ajunge la noi, fiecare copil pare ca ne spune 'Eu zbor sau mor!'. Vorbim de urgente, de cazuri grave, care nu pot fi tratate in Romania. De pilda, duminica am transportat un copil de 3 ani cu cancer de prostata. Clinica din Paris a crezut ca am completat gresit actele, ca era vorba de un barbat de 30 ani si chiar si asa, tot era un caz prematur.", spune Adelina Toncean.

Ambulanta aeriana preia bolnavi in stare critica si ii transporta de urgenta catre spitalul pregatit sa ii primeasca, chiar daca acesta este la o distanta mare.

Aeronava ambulanta aeriana este ca ambulanta terestra, este dotata cu toate echipamentele medicale necesare fiecarei afectiuni, are la bord o echipa de medici si asistente specializati sa acorde ingrijire de urgenta in aer si, mai ales, este gratuita - costul de transport pentru pacienti este zero.

Asociatia Blondie s-a nascut pentru a oferi copiilor bolnavi si singuri sansa la o dezvoltare maxima din punct de vedere fizic, emotional si intelectual. Misiunea noastra este de a reduce mortalitatea si de a creste sansele la viata ale copiilor cu afectiuni grave in risc social. Totul a pornit de la Cristi, alintat Blondie, un baietel blond si singur in spitalul din Constanta, pentru care nu s-a mai putut face nimic. Blondie este despre alint. Despre iubirea pe care o dai oricarei vieti, indiferent ca este lunga sau nu. Este mana pe care o tii strans pana la ultima rasuflare. Este despre a nu muri nimeni inainte sa afle cum e sa fii iubit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din umanitar

Top

Cauta-ti perechea