Stiinta & Tehnologie

#baterii auto #calitate

Cand vine vorba de baterii auto, nu e loc de rabat la calitate si jumatati de masura!

Pentru functionarea in cele mai bune conditii a masinii, un sofer trebuie sa acorde atentie mai multor detalii. Este vorba despre alimentarea cu benzina sau motorina, despre realizarea periodica a schimbului de ulei si de achizitionarea unei baterii auto performante, de fiecare data cand devine necesara schimbarea acestei piese.

 

Acumulatorul este esential pentru un autovehicul, deoarece are rolul de a stoca energie electrica si de a pune in functiune motorul. In cazul in care se descarca, reluarea deplasarii nu mai este posibila pana in momentul in care se rezolva problema.

Pentru a nu fi pus intr-o astfel de situatie neplacuta, este necesar sa recunosti semnalele prin care automobilul indica faptul ca viata unei baterii auto se apropie de final. Trebuie sa te pregatesti sa cumperi una noua in oricare dintre urmatoarele situatii: daca motorul nu porneste chiar daca electromotorul si contactul functioneaza normal, daca farurile lumineaza mai slab decat de obicei sau atunci cand pe bord se lumineaza indicatorul cu semnificatia „baterie descarcata“, existent la modelele mai noi de autovehicul.

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi baterii auto?

In alegerea modelului potrivit de acumulator, exista o serie de parametri esentiali de care este recomandat sa tii cont. Esentiala este, bineinteles, dimensiunea, deoarece piesa trebuie sa se potriveasca in compartimentul care ii este dedicat. De exemplu, lungimea poate sa varieze intre 150 si 394 de milimetri. Latimea este cuprinsa intre 88 si 190 de milimetri, iar inaltimea variaza intre 139 si 240 de milimetri. Orice greseala comisa face ca bateria cumparata sa nu poata fi utilizata.

Capacitatea reprezinta un al doilea criteriu esential. Trebuie sa stii ca sistemul de incarcare este astfel reglat incat sa incarce bateria cu o anumita capacitate. Daca incarcarea este insuficienta ori, dimpotriva, prea mare, durata de viata va scadea considerabil. Capacitatea se masoara in amperi pe ora si este cuprinsa intre 10 si 110.

Un alt element caruia trebuie sa ii acorzi atentie la cumpararea unei baterii auto este reprezentat de borne, care pot fi plate, cilindrice, subtiri sau groase. Masinile asiatice, produse in Japonia si Coreea de Nord, se remarca prin faptul ca bornele sunt montate invers, iar acest detaliu nu trebuie niciodata ignorat.

Care este durata de viata normala a unei baterii auto?

In mod normal, un acumulator functioneaza in conditii optime intre 3 si 5 ani. Bine intretinut, poate sa aiba o durata de viata chiar mai lunga decat atat. In schimb, soferii care fac multe drumuri la distante foarte scurte vor constata ca durata de viata a bateriei scade.

Printre problemele care apar si duc la necesitatea inlocuirii acumulatorului, se numara oxidarea bornelor si scurtcircuitarea. De asemenea, uneori apare sulfatarea, un proces chimic care consta in acoperirea cu sulfat de plumb a placilor bateriei. Descarcarea poate sa aiba loc si ca urmare a combinatiei intre stilul de condus si conditiile meteorologice si de temperatura. De exemplu, drumurile scurte efectuare iarna, cand afara este ger, nu permit incarcarea completa corespunzatoare.

Cand observi existenta unor probleme, nu ezita sa cumperi baterii auto de cea mai buna calitate! Vor functiona in mod eficient timp indelungat, fara a-ti crea nici un fel de probleme!

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din stiinta-tehnologie

Top

Cauta-ti perechea