Spiritualitate

# consum fructe de mare #ciuperci cu fructe de mare #riposta #postul

Poti consuma fructe de mare in Postul Sfintilor Petru si Pavel? Iata ce spun preotii

In timpul postului, indiferent de tipul acestuia, carnurile sunt interzise, cu exceptia pestelui, care este permis doar in zilele cu dezlegare la peste. Ce se intampla insa cu fructele de mare? Sunt acestea considerate carne, sau sunt permise in timpul postului?

 

Exista multe controverse pe tema fructelor de mare in timpul postului. Cei mai multi preoti sustin insa ca acestea pot fi consumate, deoarece nu au sange.

Se pot consuma fructe de mare in timpul Postului Sfintilor Petru si Pavel?

„Termenul de „fructe de mare” se foloseste in vocabularul culinar de putina vreme. In unele parti ale lumii sunt numite „roadele marii”, o denumire care cred ca se apropie foarte bine de adevar. Va sa zica, fructele de mare nu reprezinta alimente vegetale, ci anumite specii de crustacee, moluste – deci animale marine ori de apa dulce, folosite in alimentatie.

Nici nu a inceput bine postul ca am si auzit despre o serie de dezlegari ciudate, care nu fac decat sa bagatelizeze aceasta perioada duhovniceasca atat de importanta din an. Stim bine ca postul nu constituie un scop in sine, ci un mijloc de a ne curata sufletele de rugina pacatului. Sfantul Ioan Gura de Aur ne indeamna sa postim nu doar de bucate, ci indeosebi de pacate. Insa si hrana consumata ne va ajuta sau, dimpotriva, ne va impiedica sa transformam ajunarea intr-o veritabila scoala duhovniceasca a pocaintei, a luminarii spirituale.

Imprumutand o serie de traditii de la alte popoare ortodoxe, care si-au „adaptat” randuiala postului la conditiile moderne, numerosi credinciosi, ba chiar clerici, raspandesc falsa informatie ca in Post se pot consuma „fructe de mare. Unde mai pui ca starea de incertitudine o sporeste ambiguitatea unor stareti ori preoti de manastiri care, imitand randuiala Sfantului Munte Athos, considera firesc consumul asa-ziselor „fructe” de mare in post.  

Bucuria cinstirii unui sfant odraslit din neamul nostru nu consta numaidecat in mancarea de peste, ci mai degraba in privegheri, rugaciuni, imitandu-i pe cat posibil viata si lucrarea in Biserica.

Ce facem, insa, cu fructele de mare? Spune o traditie ca intr-un post calugarii din Sfantul Munte nu mai aveau ce manca si atunci Maica Domnului li s-a aratat, ingaduindu-le sa consume fructe de mare. Asadar, dezlegarea s-a facut doar intr-o situatie limita, nu pentru toate posturile. Noi ne-am cere osanda zicand ca am ramas asa de saraci, incat nu avem cu ce ne pregati hrana, trebuind sa recurgem doar la fructele de mare. Sa adaugam ca respectivele alimente costa asa de „ieftin”, incat, parafrazand o zicere, as spune: „am ajuns prea saraci ca sa nu consumam astfel de delicatese”.

Termenul de „fructe de mare” se foloseste in vocabularul culinar de putina vreme. In unele parti ale lumii sunt numite „roadele marii”, o denumire care cred ca se apropie foarte bine de adevar. Vasazica fructele de mare nu reprezinta alimente vegetale, ci anumite specii de crustacee, moluste – deci animale marine ori de apa dulce, folosite in alimentatie. Crustaceele au corpul alcatuit din segmente acoperite cu o carapace chitinoasa (creveti, crabi, langustine, homari), iar molustele au corpul moale, inchis adesea intr-o cochilie (scoici, midii, stridii). Tot in categoria molustelor se includ asa-numitele cefalopode (calmari, sepii, caracatite). Potrivit specialistilor in alimentatie, carnea de crustacee contine niveluri proteice ridicate, cuprinse intre 17g%- 21,5g%, asemanator cu pestele (crap 18,9%, macrou 22%). Pe langa concentratia ridicata de omega-3 – insemnand aproximativ 85% din grasimile totale –, apar concentratii mari de colesterol. Crevetii contin cea mai ridicata cantitate de colesterol repartizata la 100g ingerate, peste 150mg, urmati de homari, cu circa 95mg. Pentru comparatie, un ou de gaina avand 60 grame contine la fel de mult colesterol ca 100g de homar. Nutritionistii precizeaza ca „fructele de mare” au un continut energetic ce variaza intre 89 cal - 105cal/100gr. Aceeasi cantitate de piept de pui la gratar contine 99 calorii.

Cand se mananca roadele marii in Sfantul Munte Athos? Consumul de cefalopode si crustacee in posturi il reglementeaza o traditie legata de osteneala privegherilor lungi, istovitoare. Cine a mers in Sfantul Munte a observat ca in posturi se face dezlegare la icre sau „fructe de mare” doar sambata ori duminica si in sarbatori, insa numai dupa privegheri de toata noaptea si dupa ce, in prealabil, de luni pana vineri inclusiv, monahii nu s-au hranit decat cu fructe si legume, uscate sau cel mult fierte, fara untdelemn.

S-ar cadea sa tragem niste concluzii. Va las pe fiecare sa va raspundeti: este bine sa consumam carne de animale marine in post? Eu unul consider potrivita reintoarcerea la postul traditional romanesc, fara importuri de obiceiuri culinare straine de credinta ori simtirea noastra. Intai de toate, sa nu uitam ca in post trebuie sa experimentam o altfel de foame: cea dupa Dumnezeu.”, explica arhimandritul Mihail Daniliuc pentru Doxologia.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din spiritualitate

Top

Cauta-ti perechea