Social

#rationalizare ulei de floarea soarelui #pret ulei de floarea soarelui #ulei de floarea-soarelui #crestere pret

Uleiul, la fel de pretios precum aurul. A inceput rationalizarea consumului

Pretul uleiului a crescut accelerat si se preconizeaza o adevarata criza in urmatoarea perioada. Mai in gluma, mai in serios, uleiul a ajuns sa fie la fel de pretios precum aurul, spun unele persoane.

 

Ce este mai rau, este ca se preconizeaza o adevarata criza in urmatoarea perioada. Tocmai de aceea, unele tari cu o economie puternica au ajuns sa rationalizeze uleiul. Astfel, o familie are dreptul la o singura sticla, nu mai mult.

Este vorba despre Germania unde pretul uleiului la raft s-a dublat. De la 2-3 euro, stica de un litrul de ulei, cat costa in urma cu un an, acum a ajuns sa coste 6 euro. Guvernul german a luat decizia de a rationaliza uleiului, in asa fel incat o familie poate sa cumpere doar un litru, mai ales ca 94% din uleiul din Germania provine din importuri. 

Criza de ulei afecteaza si Romania

Romania a avut anult trecut o productie-record de floarea-soarelui. Cu toate acestea preturile au crescut alarmant, iar analistii economici vorbesc despre o specula pe piata romaneasca. Mai exact, potrivit analistilor, pretul uleiului a crescut cel mai mult in ultimul an, dintre toate alimente, iar la mijloc ar fi doar faptul ca se profita de criza pentru ridicarea preturilor.  Doar de la inceputul lui 2022, pretul uleiului s-a majorat cu 8%.

"Speculatii de preturi, probleme in lanturile de aprovizionare si aceste cresteri semnificative de costuri la productie si rafinare. Toate rafinariile au cresteri de 2 sau de 3 ori a costurilor cu energia, cu gazele cu transportul", a explicat analistul economic Adrian Negrescu.

Citeste si: 9 inlocuitori ai uleiului de floarea-soarelui si la ce preparate pot fi folositi cu succes

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea