Uleiul de floarea-soarelui este din ce in ce mai scump. In plus se preconizeaza o criza de ulei in urmatoarea perioada. Tocmai de aceea este important sa stii ca ai la indemana o multime de alternative pentru a-l inlocui. Iar unele, sunt cu mult mai sanatoase. Iata cate variante exista pentru inclouirea uleiului de floarea-soarelui.
Cu ce poti inlocui uleiul de floarea-soarelui
1. Ulei de masline. Este ideal pentru salate, preparate reci, dar si pentru prepararea mancarurilor.
2. Uleiul de nuca de cocos. Ideal in prajituri si la prepararea anumitor mancaruri, daca este aromat. Forma nearomata poate fi folosita in prepararea oricarei reteta sarata si nesarata.
3. Ulei de avocado. Este ideal pentru prajire si pentru carnurile preparate la gratar, deoarece are un punct de ardere foarte ridicat, prin comparatie cu restul uleiurilor.
4. Uleiul de rapita. Este relativ ieftin si poate fi folosit in preparate care necesita coacere si prajire, dar si pentru dressinguri.
5. Ulei de arahide. Ideal pentru salate, dar mai ales pentru retee asiatice sau curry.
6. Ulei de nuca. Se poate folosi in preparate reci si salate. Este foarte aromat si da gust bun acestora. In schimb, uleiul de nuca, daca este folosit la preparate calde devine amarui.
7. Ulei de palmier. Este ideal pentru prajeli. Desi are o textura ca de untura, acesta nu schimba gustul alimentelor si poate fi refolosit (spre deosebire de uleiul de floarea-sarelui care se poate folosi doar o data).
8. Untura. Untura de porc poate fi folosita atat pentru a praji cartofi (care, sa recunoastem, sunt deliciosi!), dar si carne de porc. De asemenea, mai poate fi solosita in loc de ulei in prepararea mancarurilor pe baza de carne de porc.
9. Unt sau Ghee. Untul sau Ghee (unt clarifiat), sunt excelente pentru omlete, aluaturi, prajituri.