Sanatatea copilului

#tratament gripa copii #tratare gripa #gripa copii #medici #gripa

Tratarea gripei la copii. Antibiotice sau antivirale? Ce spun medicii

Ne aflam in plin sezon al gripei. Sute de copii ajung zilnic la medic cu gripa. Medicul pediatru Mihai Craiu a vorbit despre tratarea corecta a gripei la copii, dupa ce in mediul online si nu numai, au aparut numeroase sfaturi de tratare a acesteia, unele persoane sustinand ca gripa se trateaza cu antivirale, iar altele spunand ca sunt necesare antibioticele.

 

Medicul Mihai Craiu sustine ca nu exista un tratament fix al gripei si ca totul depinde de evolutia acesteia si de istoricul medical al pacientului.

“Cel mai tare ma indispun fanaticii. Cei care afirma fara sa clipeasca "trebuie sa mananci zilnic X aliment" sau "este absolut interzis sa mananci vreodata Y aliment", sau "este obligatoriu sa faci analiza aceasta inainte de tratamentul Z"...

Ma ingrijoreaza acest mod de abordare, tot mai frecventa, in comunicarea romaneasca.

Fie ca vine de la influenceri sau bloggeri fara studii medicale, fie ca vine de la doctorul X, cu reputatie sau vechime in profesie, abordarea "fanatica" a unei probleme de sanatate sau de preventie a bolii este la fel de gresita ca si varianta mioritica cu "lasa ca merge si asa".

Cu siguranta fiecare copil este diferit (vorbesc doar in calitate de medic pediatru) si fiecare poate reactiona intr-un fel anume la o interventie terapeutica sau profilactica... Spune englezul "one size doesn't fit all".

Sa ma intorc la "verdicte" si "etichete", cu o exemplificare despre gripa care circula acum foarte intens in toate tarile Europei - link in comentarii

Zic diversi " gripa se trateaza preventiv cu antibiotice, ca sa nu apara suprainfectii bacteriene"... Altii spun "nu se administreaza niciodata medicatie specifica in gripa, deoarece trece singura, ca toate racelile"... Iar unii afirma vehement "doar cu antivirale poate fi vindecat copilul dumneavoastra"...

Aceste afirmatii sunt eronate, daca le aplicam in toate scenariile posibile de gripa la copil.

Da, ar exista unii copii ce dezvolta drept complicatie a gripei o suprainfectie bacteriana (statistic vorbind cam un sfert din virozele respiratorii la copil ar putea evolua catre suprainfectii respiratorii bacteriene, mai ales in scenariul unui copil fragil - prematurii, cei cu maladii cronice cardiace sau pulmonare, cei cu malnutritie, cei cu obezitate extrema ii cei nevaccinati). Dar asta nu inseamna ca administram "preventiv" antibiotice unui copil cu gripa. Vom trata inutil si cu efecte adverse 75% din cei diagnosticati.

Gripa este o afectiune severa si are nevoie de tratament, daca s-a instaurat deja boala. Nu putem astepta sa treaca singura, in special la grupa de copii cu risc crescut, mentionata anterior.

DAR

Nu putem administra antivirale specifice (apropos nu sunt "antivirale" diversele potiuni sau decocturi magice, promovate asiduu de catre diversi sarlatani care afirma, foarte zgomotos, ca "toate cazurile de gripa" se vor vindeca daca bem, inghitim sau inhalam ... ceva "special", eventual vandut pe bani multi) oricand.

In gripa antiviralul autorizat pentru uz uman (oseltamivir/Tamiflu) se poate administra doar la inceputul bolii. In primele zile de boala, sau ca profilaxie, dupa contactul semnificativ cu un bolnav ce are gripa dovedita. Acest medicament nu va avea nici un efect asupra evolutiei prelungite sau asupra complicatiilor bolii aparute la mai mult de o saptamana de la debutul gripei.

De ce?

Pentru ca oseltamivirul nu face minuni ci doar previne raspandirea virusului in organism. Acest mecanism de preventie functioneaza doar in primele 2-3 zile de la debut. Cat mai repede cu atat mai eficace.

Daca ne uitam in imaginile de mai jos vom intelege de ce avem doar un interval redus de oportunitate. Oseltamivirul blocheaza neuraminidaza.

Neuraminidaza functioneaza ca o foarfeca, ce taie legatura dintre copiile virale (produse de virusul gripal in interiorul celulei infectate si scoase la suprafata acesteia, ca niste ciuperci aparute dupa ploaie) si celula respectiva a mucoasei cailor aeriene.

Daca nu blocam aceasta foarfeca, prin folosirea unui super-glue, virusul gripal se imprastie in organism. Tamiflu este un blocant de neuraminidaza care functioneaza ca un lipici foarte puternic, legandu-se doar de aceasta enzima, in mod specific. Daca nu blocam foarfeca, de pe suprafata fiecarei celule infectate cu virusul gripal se vor despride muuuulte copii ale acestui virus. Iar aceste copii se vor raspandi la restul celulelor sanatoase, deturnandu-le functia lor obisnuita de protectie a cailor aeriene, catre productia de copii ale virusului gripal.

Cu cat actionam mai repede cu bidineaua de lipici, cu atat vor pleca mai putine virusuri catre restul celulelor sanatoase. Iar celulele bolnave vor muri si vor fi "reciclate" de catre mecanismul de aparare al organismului, prin niste celule numite macrofage.

Lipiciul functioneaza DOAR pana nu au plecat la plimbare enorm de multe copii ale virusului gripal. Dupa 5 sau 7 zile este prea tarziu...

Mesaje de luat acasa

1. Nici un copil nu va reactiona mereu la fel la boala si nu toti copiii vor putea fi tratati cu aceleasi medicamente.

2. In ce priveste gripa este mai usor sa o prevenim (cu igiena buna, aerisit frecvent, alimentatie corecta pentru varsta, miscare multa in aer liber si vaccinare pentru cei eligibili) decat sa o tratam.

3. Si daca este gripa dovedita, tratamentul cu antivirale nu functioneaza oricand, ci numai la inceputul bolii.”, a scris medicul Mihai Craiu pe Facebook. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului