Sanatatea copilului

#obezitate copii #copii supraponderali #copii

Romania, pe primul loc la obezitate infantila. Tot mai multi copii sunt supraponderali

Numarul copiilor supraponderali creste de la un an la altul, arata datele Institutului National de Sanatate Publica din Romania. In plus, Romania este pe primul in Europa la obezitate infantila. Statisticile dupa pandemie arata ca aproape 40% dintre copii au probleme cu kilogramele.

 

Ingrijorator este si faptul ca varsta la care se instaleaza obezitatea este mult mai mica. Pana recent, obezitatea aparea de la 7 ani, insa in prezent varsta s-a injumatatit. 

Probleme se trag din alimentatia necorespunzatoare. Clasicele trei mese pe zi au cam disparut din obiceiurile romanilor, iar acestea au fost inlocuite mancare rapida, din comert si cu multe rontaieli la ceas de seara, inclusiv alimente cu mult zahar in compozitie (sucuri, dulciuri etc).  Ceea ce mancam nu corespunde cerintelor nutritionistilor. De altfel, Romania este pe ultimul loc in ceea ce priveste cantitatea de legume si fructe consumate. Aceeasi pozitie o ocupa tara noastra si la copii, acestia consumand legume si fructe in cantitati mult mai mici fata de media europeana. 

Astfel, putem spune ca stilul alimentar nesanatos este mostenit de copii, care nu fac decat sa se hraneasca conform obiceiurilor. In plus, in cadrul unui studiu publicat in Sleep Research Society se arata ca nevoia adolescentilor de zahar si carbohidrati creste pe fondul oboselii. Astfel, atunci cand copiii dorm mai putin sau nu au un program bine stabilit, acestia vor avea tendinta sa consume alimente nesanatoase. Aceste nevoi apar, deseori, seara, dupa ora 21, atunci cand organismul este deja stors de energie si are nevoie de noi stocuri. 

La acest fapt contribuie si lipsa miscarii. Daca in urma cu mai bine de zece ani copiii aveau ca principala ocupatie joaca in parcuri sau in curtea scolii, in prezent acestia sunt absorbiti de tehnologie. Foarte multi copii prefera lumea virtuala a jocurilor online in detrimentul unui meci de fotbal jucat afara. Telefoanele mobile sunt si ele un impediment in calea miscarii, dar si a socializarii. De multe ori putem observa tineri, care desi stau la aceeasi masa nu comunica intre ei si folosesc separat telefonul. 

Consum de fructe si legume

Chiar daca poate parea banal, nu este. Consumul regulat de fructe si legume ajuta la pastrarea unei greutati optime. Conform nutritionistilor, fiecare persoana trebuie sa consume macar 400 de grame de fructe sau legume in fiecare zi. Legumele pot fi folosite intr-o salata, alaturi de un fel principal. Intotdeauna, portia salatei trebuie sa depaseasca portia de mancare servita. 

Atunci cand alegi fructele si legumele, orienteaza-te dupa sezon. In cadrul sezonului estival vei avea parte de cea mai bogata oferta: salata verde, ceapa verde, ceapa rosie, ardei, castraveti, rosii, ridichi. Pentru a fi la curent cu ofertele si noutatile, acceseaza online un catalog Lidl si vezi care sunt legumele si fructele sezonului.  

La capitolul fructe oferta este cel putin la fel de generoasa: mere, pere, piersici, caise, cirese, capsuni, pepene verde, pepene galben etc. 

Indiferent care legume si fructe le preferi, asigura-te ca introduci in alimentatia zilnica minimum 400 de grame. 

Pe langa faptul ca este un aliment sanatos, bogat in nutrienti si vitamine, salata poate fi folosita si in cadrul multiplelor diete existente.

FOTO: catalomat.ro

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului