Sanatatea copilului

#otite bebelusi #otita

Otitele la bebelusi. Cauze, simptome si tratament

Copilul tau plange. Ii curge nasul, are nasul infundat si nu vrea sa manance. Ii ies dintii si are febra. De ce ar trebui sa te ingrijorezi mai intai? Posibilitatea unei infectii a urechii copilului. Otita medie acuta, denumirea stiintifica pentru o infectie a urechii medii, este cel mai frecvent motiv pentru care parintii isi duc copilul bolnav la medic. Este, de asemenea, cea mai frecventa infectie bacteriana tratata cu antibiotice la copii si bebelusi.

 

Ce este o infectie a urechii copilului?

O infectie a urechii medii apare atunci cand trompa lui Eustachio se umfla din cauza unei raceli, a unui virus sau a unei infectii bacteriene din caile respiratorii superioare.

Umflarea trompei lui Eustachio face ca lichidul sau mucusul sa se acumuleze in spatele timpanului, in urechea medie. Acest lichid se scurge de obicei in partea din spate a gatului, dar se dezvolta bacterii atunci cand nu se poate scurge in mod corespunzator. Un mediu cald si umed este perfect pentru dezvoltarea bacteriilor, ceea ce duce la o infectie a urechii copilului.

De ce bebelusii si copiii sunt mai predispusi decat adultii sa faca infectii ale urechii?

Sistemul imunitar al bebelusilor este inca in curs de dezvoltare, ceea ce face ca lupta impotriva unei infectii la ureche sa fie mai dificila. De asemenea, anatomia trompei lui Eustachio ii face mai predispusi la infectii ale urechii. La bebelusi, trompa lui Eustachio este mai mica si mai orizontala decat la adulti, asa ca nu se dreneaza intotdeauna in mod corespunzator. De asemenea, adultii sunt mai constienti de corpul lor si de ceea ce este normal pentru ei, astfel incat ceva anormal poate fi observat mult mai repede de catre un adult.

Semne si simptome ale unei infectii la urechea copilului

Semnele si simptomele unei infectii de ureche la bebelusi pot varia si, uneori, pot fi chiar dificil de descifrat la bebelusi. Pentru o infectie a urechii medii, exista doar cateva semne usoare pe care le poti observa, cum ar fi urmatoarele:

  • Pune mana des si se trage de urechi
  • Scurgere de lichid din ureche
  • Durere de ureche, daca copilul tau iti poate spune

Alte semne si simptome, mai vagi, care ar putea insemna alte probleme includ:

 

  • Agitatie si plans
  • Probleme de somn
  • Dificultati de hranire la san sau cu biberonul sau pierderea poftei de mancare
  • Febra
  • Pierderea echilibrului
  • Nu aude bine

Cand ar trebui sa suni la medic

Unele infectii ale urechii bebelusilor se amelioreaza de la sine in aproximativ 48-72 de ore, oferindu-i copilului multe lichide, odihna si analgezice fara prescriptie medicala, cum ar fi paracetamolul sau ibuprofenul. Ibuprofenul tinde sa functioneze mai bine pentru infectiile urechii, deoarece are proprietati antiinflamatorii, care ajuta la scaderea umflaturii din urechea medie. Aminteste-ti intotdeauna ca, indiferent de situatie, iti cunosti copilul mai bine decat oricine altcineva, inclusiv medicii si asistentele. Daca simti ca se intampla ceva mai mult decat o raceala cu copilul, suna pediatrul!

Tratamentul infectiei urechii copilului

Cel mai frecvent tratament pentru o infectie a urechii unui bebelus este un tratament cu antibiotice. Acestea sunt de obicei prescrise pentru o perioada de 7-10 zile. S-ar putea sa se simta mai bine si sa manance din nou normal dupa cateva zile de antibiotic. Cu toate acestea, este important sa ii dai copilului toate dozele de medicamente (sau pana cand se termina daca ramai fara ele inainte de a putea fi administrate toate dozele) pentru ca toate bacteriile sa fie eliminate din ureche. Suna medicul daca nu se simte mai bine dupa doua-trei zile de tratament cu antibiotic. Este posibil sa aiba nevoie de un alt antibiotic pentru a ataca infectia.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului