Sanatatea copilului

#adevar sinuzita #sinuzita acuta copii # sinuzita acuta #sinuzita

Adevarul despre sinuzita acuta la copii. Ce trebuie sa stie toti parintii

Parintii trec prin multe provocari, mai ales atunci cand micutii nu sunt in cea mai buna forma. Evident, sfatul specialistilor conteaza cel mai mult, astfel ca este necesar sa fim bine informati atunci cand vine vorba despre viata de mamica sau de tatic. Recent, pe pagina Spitalul Virtual pentru Copii s-a tratat un subiect extrem de important, care are legatura cu sinuzita acuta la copii.

„Una din cauzele pentru care se prescrie aproape intotdeauna antibiotic unui copil ce are "muci in nas" este suspiciunea de sinuzita acuta.

Cum este cu sinuzita acuta la copil?

In primul rand conteaza varsta... Sinusurile apar odata cu varsta, sub forma unor mici "cutii" aflate in vecinatatea nasului, in grosimea oaselor ce delimiteaza fata. De aceea ele sunt incluse in categoria cavitatilor para-nazale, alaturi de urechea medie.

Un sugar mic are un singur sinus dezvoltat, sub forma unei mici cavitati, situata in spatele nasului, numita etmoid.

Dupa varsta de 2-3 ani incep sa creasca sinusurile maxilare, in grosimea oaselor ce dau relieful obrajilor, fiind localizate sub nivelul ochilor.

Sinusurile frontale situate in grosimea oaselor fruntii, deasupra ochilor, incep sa apara la scolar, avand dezvoltarea completa in adolescenta.

Apoi contreaza durata bolii. Ne gandim la sinuzita la acei copii care au secretii nazale de tip mucopurulent si disconfort acut ce dureaza de cel putin 10 zile.

Din pacate sinuzita nu este usor de diagnosticat de un medic ce nu este specializat in patologie ORL, deoarece aspectul secretiilor nu ajuta la facilitarea diagnosticului. Chiar daca exista secretii purulente cu aspect galben-verzui aceasta nu inseamna obligatoriu sinuzita. O dovedeste acest studiu recent din JAMA (link in comentarii).

Studiul mentionat aduce cateva dovezi importante:

1. Pacientii cu sinuzita si care au "musafiri nedoriti" in nas (sunt identificati la exsudatul nazal germeni precum Haemophillus influenzae, Streptococcus pneumoniae si Moraxella catarrhalis) vor raspunde la tratament mai bine decat cei fara germeni identificati.

2. Administrarea de antibiotic unor pacienti cu sinuzita a scurtat cu 2 zile durata bolii.

3. Disparitia simptomelor a fost consemnata dupa 7 zile la cei tratati cu antibiotic si dupa 9 zile la cei cu placebo.

In SUA circa 5 milioane de copii primesc anual antibiotice pentru diagnosticul de sinuzita acuta. Si doar jumatate dintre ei par sa beneficieze de aceasta prescriptie. Studiul citat permite selectarea mai riguroasa a copiilor ce ar putea sa beneficieze de antibiotic.

MESAJ DE LUAT ACASA - Nu toti copiii care au muci galben/verzui au sinuzita!

Si in mod sigur nu au toti nevoie de antibiotic...

Daca este copilul consultat de medicul ORL si primeste de la expert acest diagnostic, inarmati-va cu rabdare... Chiar si cu antibiotic apare ameliorarea evidenta dupa circa o saptamana.”, a scris medicul pediatru Mihai Craiu pe pagina Spitalul virtual pentru copii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din sanatatea-copilului