De prin lume adunate

#muzeul taranului roman #romi #fotografie #expozitie

Shukar la Muzeul Taranului Roman

Cu vreo treizeci de ani in urma, tinerii bucuresteni spuneau adesea sunt sucarit, nu ma sucari, e sucar mare. Nu stim cati din adolescentii de astazi mai cunosc faptul ca termenii erau legati de suparare , adica sunt suparat, nu ma supara, e suparare mare.

Expozitia de fotografii cu si despre viata rromilor din Ungaria, Slovenia, Romania, Polonia si Ucraina se intituleaza Shukar, pentru ca Marina Obradovici stie ca termenul inseamna de fapt frumos, bun, prilej de bucurie.

Vineri, 13 martie, de la ora 17.00, sunteti asteptati la Muzeul Taranului Roman pentru a vedea fotografiile shukare ale Marinei Obradovici.

"Intotdeauna am fost fascinata de rromi, spune Marina. In 2000, am plecat din Paris impreuna cu fiul meu care avea 5 ani. Am cumparat si am amenajat un camion si am calatorit un an prin Ungaria, Slovenia, Romania, Polonia, Ucraina. Am intalnit multi oameni si am fost foarte bine primiti in comunitatile de tigani .

Spontani, directi, traind mai ales in prezent, nefiind preocupati de ziua de maine, tiganii s-au dovedit, in ciuda saraciei, a fi generosi si ospitalieri cu cei doi calatori curiosi. Tot ce poate zgudui monotonia cotidianului ii stimuleaza, ii motiveaza si ii face interesati. Sa nu te mire daca odata intrat in casa unuia, vei constata ca incet, incet vin toate rudele sa te vada si sa te salute. Camera se umple de copii neastamparati, de femei si de batrani asa incat la un moment dat nu mai stii cine locuieste de fapt acolo si ai cui sunt toti acei copii", mai spune Marina Obradovici.

Ea a petrecut aproape un an de zile alaturi de ei, ceea ce i-a dat posibilitatea nu numai sa-i fotografieze, dar sa-i si cunoasca intr-atat incat sa construiasca din fragmente de obiecte si de priviri, o complexa lume bidimensionala shukara.

Expozitia poate fi vizitata de marti pana duminica, intre 10:00 si 18:00, iar intrarea este libera.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea