Petrecerea de Sfantul Nicolae aduce aerul festiv al sarbatorilor de iarna. Este cea mai buna oportunitate de a spune povesti despre mosul cel darnic si iubit de Dumnezeu. In timp ce lustruiti ghetutele in asteptarea cadourilor, va puteti “indulci” cu cateva dintre bunatatile traditionale ce se servesc in ajunul acestei sarbatori.
Bauturi pentru copii mici si mari
Vinul episcopului
Aceasta bautura este traditionala in Olanda si se bea in ajunul Sfantului Nicolae.
Ingrediente:
- 1 litru vin rosu
- 1 lamaie
- 1 portocala
- 20 de cuisoare
- Zahar
- Scortisoara
- Sofran
Modul de :
Spalati lamaia si portocala si introduceti cate 10 cuisoare in fiecare. Puneti apoi vinul, zaharul, lamaia, portocala, scortisoara si sofranul intr-o oala. Acoperiti si lasati sa fiarba. Dati flacara mica si lsati vinul sa fiarba incet, aproximativ o ora. Scoateti apoi fructele si mai lasti sa fiarba cateva minute. Bautura obtinuta se serveste in pahare rezistente la caldura, frumos decorate.
Slemp – bautura pentru copii
Slemp este o bautura aromata, fara alcool pentru copii si este consumata in ajunul Sfantului Nicolae.
Ingrediente:
- Sofran
- 8 cuisoare
- Scortisoara
- 4 cesti de lapte
- ceasca de zahar
- 2 linguri amidon de porumb
Modul de preparare :
Puneti toate condimentele intr-un saculet de panza pe care il legati strans. Introduceti saculetul in lapte. Lasati sa fiarba o jumatate de ora. Adaugati si zaharul. Dizolvati amidonul in putina apa rece si apoi adaugati in lapte. Amestecati si lasati sa mai fiarba inca 5 minute. La final scoateti saculetul cu condimente si serviti.
Punch-ul Sfantului Nicolae
Pentru a decora bolul cu punch, faceti o coronita din rozmarin, menta si boabe de cafea.
Ingrediente:
- 3-4 portocale rosii
- 1 – 2 lamaie taiate felii
- Cidru de mere
- ceasca de stafide
- O lingurita de cuisoare
- ceasca de zahar brun
Modul de preparare:
Taiati si prajiti portocalele si lamaile intr-o tigaie cu unt. Intr-o oala stoarceti lamaiele si portocalele si adaugati cidrul, zaharul stafidele si condiemntele. Lasati sa fiarba. Se serveste cu scortisoara in fiecare cana.
Punch – ul traditional de pe 6 decembrie
Ingrediente:
- Ceai
- Suc de merisor
- Suc de lamaie
- 2 cani de zahar
- Bere de ghimbir
Modul de preparare:
Amestecati toate ingredientele si inainte de servire adaugati si berea de ghimbir. Mai puteti adauga si lichior de cisere amare si frunze de menta inghetate.
Ciocolata calda
Aceasta bautura este preferata copiilor dar si a lui Mos Nicolae.
Ingrediente:
- O ceasca lapte
- 8 lingurite zahar
- O tableta ciocolata cu lapte
- O tablet ciocolata maruie
- 1 lingurita zabar brun
- Vanilie
Modul de preparare:
Incalziti toate ingredientele, cu exceptia vaniliei, intr-o tigaie pana cand ciocolata si zaharul se dizolva. Turnati jumatate din compozitie in blender si amestecati pana de veine ca o spuma. Adaugati spuma si vanilia in cealalta jumatate de compozitie. Amestecati cateva minute si apoi serviti.
Dulciuri
Bomboane fondante
Ingrediente: (pentru 4 persoane)
- 500 g zahar
- 125 ml frisca sau lapte
- 3 lingurite cacao
- Unt
Modul de preparare:
Frceati tava de copt cu putin unt. Fierbeti laptele sau frisca impreuna cu zaharul si cacaoa. Amestecati cateva minute in timp ce fierbe. Lasati apoi sa se raceasca si continuati sa amestecati. Turnati compozitia in tava si lasati sa se raceasca.
Puteti inlocui cacaoa cu zahar de vanilie.
Turta dulce
Ingrediente (pentru 4 persoane):
-
300 g faina
- 125 g zahar brun
- 10 g ghimbir
- 150 g unt
- Praf de copt
- 4 lingurite de lapte
Modul de preparare:
Cerneti faina intr-un vas. Adaugati zaharul, ghimbirul, untul, praful de copt si laptele. Framantati bine aluatul si lasati-l o zi sa dospeasca. In forme speciale pentru copt, presarati faina. Adaugati coca in fiecare forma si taiati surplusul. Scoateti formele si asezati bucatile de coca intr-o tava unsa cu unt. Coaceti timp de 15 minute la o temperatura de 180 de grade.
Pancakes (clatite)
Ingrediente(pentru 2 persoane):
-
1 ou
- 100 g faina
- 120 ml lapte
- Unt pentru prajit
Modul de preparare:
Amestecati oul, faina si laptele pana devin fluide. Adaugati unteul intr-o tigaie incinsa. Adaugati cateva linguri din copozitie si lasati pana deveine aurie pe ambele parti. Se serveste cu diverse siropuri si zahar pe deasupra. Se mai poate servi cu inghetata si fructe de bucati de capsune, sos de ciocolata sau flambate cu lichior de portocale.