INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

De prin lume adunate

#carte #roman #polirom #replace all #ioan lacusta

Replace All (Colcaiala) de Ioan Lacusta

Ultimul roman semnat Ioan Lacusta apare saptamina aceasta in colectia "Fiction Ltd" a Editurii Polirom. " Replace all " (Colcaiala) este cartea cu care scriitorul, plecat prea devreme dintre noi, credea ca incepe adevaratul sau destin ca prozator.

Replace all prezinta intr-un stil picaresc, total diferit de cel al precedentului volum, activitatea unui maior de Securitate responsabil de monitorizarea Preafericitului Valerian, care in 1989 ajunge sa organizeze Revolutia la nivel judetean, impreuna cu doua vrajitoare. Ioan Lacusta face o radiografie plina de umor si ironie a societatii romanesti de dupa 1989, unde personajele care se aflau in virful ierarhiei inainte de Revolutie isi pastreaza obiceiurile si functiile.

"Ioan Lacusta credea cu tarie ca, incepind cu Replace all, debuteaza adevarata sa cariera de prozator. Lucrul acesta spune foarte multe despre modestia unui scriitor cu zeci de ani de experienta, un scriitor total nefrustrat, ba chiar indiferent pina la cinism in relatia sa cu breasla sau cu asa-zisa critica de intimpinare", marturiseste criticul si editorul Bogdan-Alexandru Stanescu in prefata romanului, completind: "Ii raspund lui Ioan Lacusta si declaratiei sale ca abia cu acest roman incepe sa scrie: adevarat! Sint convins ca Replace all, fara a mai pune probleme prin prezenta autorului in planul politic al literaturii actuale, va fi acceptat pe deplin in po(i)etica sa, asa cum ar fi trebuit sa se intimple demult. Dar, asa e in colcaiala, razbeste cine da mai tare din coada".

Un roman extrem de asteptat de catre critici

"In Luminare, regretatul Ioan Lacusta dadea o acceptiune aproape mistica Textului. Nu un produs de inginerie prozastica, dar o lume de hirtie in care eul profund al scriitorului respira. Am mari asteptari legate de romanul sau ultim. Replace all?" (Daniel Cristea-Enache)

"Discret si modest, prins intre proza si documentele istorice, Ioan Lacusta a parut un scriitor atipic, daca nu chiar un outsider. Ultimele lui romane insa, unul mai bun decit altul, Dupa vinzare (2005) si Luminare (2007), au atras atentia definitiv asupra literaturii sale si i-au obligat pe critici la reevaluare. Comeback-ul in forta al lui Ioan Lacusta a surprins pe multi si, dintr-odata, cititorii si criticii aveau asteptari fata de acest scriitor autentic, puternic si interesant. Paradoxul sinistru face ca Replace all (Colcaiala) sa fie, poate, cel mai anticipat roman al lui. Si nu pentru ca apare postum. Ci pentru ca intre timp s-a aflat ca Ioan Lacusta este unul dintre cei mai buni scriitori romani contemporani." ( Marius Chivu )

 "Dupa tulburatoarea marturisire din Luminare, Replace all este cartea – din pacate postuma... – prin care Ioan Lacusta se reinventeaza ca romancier de senzatie al derivelor istoriei noastre recente." (Paul Cernat)

 „Toate povestile personajelor din Replace all graviteaza in jurul acelorasi intimplari, le reflecta mai mult sau mai putin distorsionat, protagonistii povestitori apartin cu totii unor regnuri inferioare, dar, din pacate, recognoscibile astazi. Ioan Lacusta nu iarta pe nimeni: a pus in aceasta carte toata satira exersata in sase carti de proza, dar si toata stiinta acumulata de-a lungul anilor cit a fost redactor la Magazin Istoric”. (Bogdan-Alexandru Stanescu).

Aceasta carte este publicata de editura Polirom. Daca doriti sa o comandati, dati click aici.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati