De prin lume adunate

#baby boomers # generatia z #obiecte vechi #stil de viata

Lucruri pe care generatia Baby Boomers le-a facut in copilarie si pe care Generatia Z nu le poate intelege

Decalajul generational dintre Baby Boomers si Generatia Z este vast, fiind modelat de avansul rapid al tehnologiei si de schimbarea normelor culturale. Boomerii, care au crescut intr-o perioada de simplitate analogica, au avut parte de o copilarie foarte diferita fata de educatia imersata in digital a Generatiei Z. De la metode de comunicare invechite la divertisment care necesita rabdare si pan ala lucruri pe care Generatia Z nu le-ar intelege niciodata. Iata cateva dintre acestea:

 

Utilizarea telefoanelor cu disc

Telefoanele cu disc erau un element obisnuit in gospodariile boomerilor. Spre deosebire de smartphone-urile elegante si compacte de astazi, telefoanele cu disc aveau un cadran circular cu gauri numerotate. Pentru a forma un numar, trebuia sa rotesti fizic cadranul pana la numarul corespunzator si sa il lasi sa se roteasca inapoi, singur. Generatia Z, obisnuita cu interfetele cu ecran tactil si comenzile vocale, s-ar putea sa aiba dificultati in a intelege rabdarea necesara pentru a efectua un simplu apel telefonic.

Intoarcerea benzilor de caseta

Populatia din generatia Boomers a crescut in epoca casetelor, un format muzical portabil inainte ca CD-urile si descarcarile digitale sa preia controlul. Pentru a asculta o anumita melodie, trebuia sa derulezi manual caseta pana cand ajungeai la piesa dorita. Acest proces consumator de timp presupunea estimarea momentului potrivit pentru a te opri, deoarece nu erau afisate titlurile melodiilor. Generatiei Z, cu acces instantaneu la milioane de melodii pe platformele de streaming, ii va fi greu sa inteleaga conceptul de selectie manuala a melodiilor.

Utilizarea enciclopediilor pentru cercetare

Boomerii isi amintesc zilele in care cercetarea insemna sa rasfoiesti paginile unei enciclopedii mari, tiparite. Inainte de aparitia motoarelor de cautare precum Google, enciclopediile erau sursa de baza pentru colectarea de informatii. Copiii boomerilor petreceau adesea ore intregi rasfoind mai multe volume, luand notite si facand trimiteri incrucisate intre subiecte. Generatia Z, obisnuita cu informatii instantanee la indemana, ar putea avea dificultati in a aprecia efortul si dedicarea necesare pentru a gasi raspunsuri intr-o lume fara motoare de cautare.

Dactilografierea cu masini de scris

Inainte de computere si procesoare de text, masinile de scris erau principalele instrumente de redactare si pregatire a documentelor. Boomerii trebuiau sa apese manual tastele, care loveau mecanic o panglica cu cerneala de hartie, lasand o amprenta dactilografiata. Erorile erau corectate cu ajutorul lichidului corector sau totul trebuia refacut de la zero. Generatia Z, obisnuita cu usurinta de a tasta pe laptopuri si smartphone-uri cu functii de autocorectare, ar putea intampina dificultati in a intelege rabdarea si precizia necesare pentru a produce documente fara erori pe o masina de scris.

Utilizarea aparatelor de fotografiat cu film

Boomers si-au capturat amintirile cu aparate foto pe pelicula, care necesitau achizitionarea de role fizice de film. Dupa ce faceau fotografii, filmul trebuia dus la un magazin pentru developare si imprimare. Exista un element de surpriza si anticipare in asteptarea de a vedea cum ies fotografiile. Generatia Z, obisnuita cu satisfactia instantanee a aparatelor foto de tip smartphone si a incarcarilor digitale, ar putea avea dificultati in a intelege satisfactia intarziata si numarul limitat de fotografii inerente fotografiei pe film.

Joaca afara, pana la lasarea intunericului

Cei din generatia Boomers isi amintesc cu drag de libertatea de a petrece ore intregi in aer liber, jucandu-se cu prietenii si explorand cartierul pana cand se lasa intunericul luminile strazilor erau aprinse. Se implicau in jocuri pline de imaginatie, se plimbau cu bicicleta si creau aventuri fara supravegherea constanta a adultilor. Generatia Z, a carei copilarie este adesea structurata si monitorizata, s-ar putea sa se lupte sa inteleaga sentimentul de independenta si de comunitate care a venit odata cu joaca afara pana la lasarea intunericului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea