De prin lume adunate

#turism de evenimente #sarbatoare #timp liber #sfantul ilie #evenimente

Evenimente de Sfantul Ilie

Sfantul Ilie marcheaza miezul verii pastorale, data cand le era permis ciobanilor sa coboare in sate, pentru prima data dupa urcarea oilor la stana. Cu aceasta ocazie, ciobanii tineri sau chiar cei maturi aduceau in dar iubitelor sau sotiilor lor furci de lemn pentru tors, lucrate cu multa migala.

Iata la ce evenimente poti merge:

Targ de Sfantul Ilie la Muzeul Taranului Roman

De vineri, 20 iulie, pana duminica, 22 iulie, de dimineata pana dupa-amiaza tarziu, esti asteptat la Targul de Sfantul Ilie, de la Muzeul taranului Roman. Te intampina aproximativ 100 de mesteri populari si producatori traditionali, dar si tineri artizani handmade si anticari.

Vei regasi reprezentata fiecare provincie geografica cu traditiile mestesugaresti dar si culinare, cu port traditional si mai ales oameni: tesatoare, fierari, olari, cioplitori, lingurari, cojocari, cofetari, pielari, rudari, iconari, blanari, gospodine si gospodari cu diverse bunatati.

De la targ poti cumpara dulceturi, siropuri si cofeturi, miere si produse apicole, cozonaci si placinte, ierburi aromatice, branzeturi si produse din carne pregatite dupa retete cu traditie, suc de mere, dar si palinci si vinuri, turta dulce, covrigi si alte dulcegarii.

Sfantul Ilie la Sacele

La sfarsitul acestei saptamani, pe 20 iulie, de Sfantul Ilie, ai ocazia sa parasesti orasul calduros pentru o escapada la munte si sa sarbatoresti alaturi de locuitori ziua Municipiului Sacele. In Poiana Angelescu sarbatoarea va incepe cu jocul mostenit si transmis din strabuni, Santilia la care localnicii tin cu sfintenie, iar petrecerea va continua in spiritul obiceiurilor caracteristice zilei Sfantului Ilie.

Conform traditiei, Sfantul Ilie provoaca tunete, traznete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina si credinta din popor este ca daca tuna vor fi merele si alunele viermanoase iar daca ploua, va tine ploaia 20 de zile.

Santilia este o sarbatoare traditionala care se organizeaza in fiecare an in preajma zilei de Sfantul Ilie. In timpul sarbatorii se poate vizita Muzeul Etnografic Sacele.

Cine a fost Sfantul Ilie

In Panteonul romanesc Sfantul Ilie este o divinitate a Soarelui si a focului, identificata cu Helios din mitologia greaca si cu Gebeleizis din mitologia geto-daca. Ca divinitate solara si meteorologica, Sfantul Ilie provoaca tunete, traznete, ploi torentiale si incendii, leaga si dezleaga ploile, hotaraste unde si cand sa bata grindina.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea