De prin lume adunate

#carte #roman #literatura #dragoste #iubire #sfantul valentin

Cele mai frumoase romane de dragoste

Dragostea atinge cote maxime de Sfantul Valentin. In fiecare an, cu ocazia acestei sarbatori, ne sunt puse “pe taraba” numeroase oferte de cum am putea sa ne petrecem aceasta zi. Daca insa nu ai nimic planificat pentru aceasta zi si vrei doar sa stai in casa, noi iti oferim catevarecomandari de carti pe care le poti citi de Sfantul Valentin.

Fie ca esti implicat intr-o relatie, fie ca esti singur, povestile romantice vor ramane intodeauna nemuritoare si te vor face sa visezi. Si, cine stie, poate si povestea ta este la fel de romantica ca a personajelor principale.

Love Story de Erich Segal

Dragostea inseamna sa nu spui niciodata “imi pare rau”. Probabil una dintre cele mai frumoase povesti de dragoste spuse vreodata, “Love Story” cu siguranta nu te va lasa indiferent. Autorul a creat o poveste remarcabila in care generatii intregi de tineri s-au regasit.

Romanul este poveastea a doi tineri colegi de facultate, a caror dragoste a ramas nemuritoare. Oliver Barrett, un tanar care provenea dintr-o familie instarita si Jennifer Cavilleri, o tanara modesta, dar cu multe vise, se indragostesc. Parintii lui Oliver ii trasasera deja intrega viata, dupa bunul lor plac, iar Jennifer isi dorea cu ardoare sa studieze muzica la Paris.

Dragostea lor este insa mai puternica decat visele si planurile parintilor. Oliver renunta la averea parintilor si se casatoreste cu Jenny. Traiul modest nu ii sperie pe cei doi tineri, care sunt fericiti impreuna. Insa viata nu este intotdeauna asa cum ne asteptam. Planurile celor doi tineri pentru o viata intreaga alaturi se spulbera atunci cand Jenny este diagnosticata cu leucemie.

Cartea poate fi gasita la Editura Univers si costa 10 lei. 

Pe aripile vantului de Margaret Mitchell

Romanul lui Margaret Mitchell este unul dintre cele mai reprezentative pentru literatura americana. In afara de povestea tulburatoare de dragoste dintre cei doi eroi principali, cartea este si povestea intregii Americi, cu schimbarile prin care trece: Confederatia din Sud si inceputul Primului Razboi Mondial.

Pe aripile vantului este una dintre cele mai cunoscute povesti de dragoste: aceea dintre Scarlett O’Hara si Rhett Butler. Planurile lui Scarlett, pasiunile ei si eforturile de a salva Tara sunt punctele forte ale romanului. In aceasta lume a relatiilor reci si brutale pe care Nordul industrial o aducea pe pamantul plantatorilor sudisti, numai Scarlett si Rhett pot supravietui. Aceasta este marea lor dragoste si implinire.

Cartea se gaseste in librarii, la Editura Leda, la pretul de 62 de lei. 

Mandrie si prejudecata de Jane Austen

Mandrie si prejudecata este un roman sensibil si romantic. Este un amestec intre iubire, drama, esecuri si izbanzi, dar in final reuseste sa ne convinga ca o astfel de dragoste este posibila. Cartea ne spune povestea celor cinci surori Bennet: Jane, Elizabeth, Mary, Catherine si Lydia si  povestile lor de iubire. Cei care sunt vinovati de sentimentele “necurate” ale fetelor sunt cei doi tineri, Charles Bingley si Fitzwilliam Darcy.

Povestea se deruleaza meticulous si pune aristocratia engleza de la sfarsitul anilor 1700 intr-o lumina interesanta, in care doamnele din societatea boiereasca incearca sa impuna tinerelor ce partener de viata sa-si aleaga. “Mandrie si prejudecata“ este povestea independentei si curajoasei Elizabeth Bennet, una dintre cele cinci surori care trebuie sa ia in casatorie pe bogatul, dar arogantul Mr. Darcy. Ceea ce urmeaza este una dintre cele mai frumoase, amuzante, naturale, incantatoare, inteligente si savuroase curtare cunoscuta in literatura.

Cartea se gaseste in librarii, la Editura Leda, la pretul de 36 de lei. 

La rascruce de vanturi de Emily Bronte

Potrivit unui sondaj realizat in Marea Britanie, "La rascruce de vanturi" a fost aleasa cea mai frumoasa poveste de dragoste a tuturor timpurilor. Romanul prezinta povestea zbuciumata de dragoste dintre Heathcliff si Catherine Earnshaw. La rascruce vanturi este o poveste pasionanta de dragoste si razbunare si subliniaza forta distructiva a iubirii: Catherine si Heathcliff, desi impart o dragoste puternica, sfarsesc prin a se distruge reciproc.

Cartea se gaseste in librari, la Editura Leda, la pretul de 35 de lei. 

Jane Eyre de Charlotte Bronte

Romanul Jane Eyre este izvorit dintr-o viata plina de greutati si suferinte, de framantari si constrangeri, care au ascutit mult agerimea de spirit a eroinei nespus de simtitoare. Charlotte Bronte foloseste arta pentru a proclama adevaruri traite. Ea ofera tuturor ceva din propria ei viata amara si tragica, prin marturisirea revoltelor si nadejdilor, deziluziilor si visurilor.

Cartea se gaseste in librari, la Editura Arc, la pretul de 36 de lei.  

Cele mai frumoase povesti de dragoste din literatura romana

Critici si scriitori romani contemporani au facut un top al celor mai frumoase povesti de dragoste din literatura romana. Cu totii au fost de acord ca perioada interbelica a fost cea mai prolifica din acest punct de vedere. Cele mai frumoase povesti de iubire au fost scrise de Mircea Eliade, Camil Petrescu, Mihail Sadoveanu, Gib Mihaescu si Garabet Ibraileanu. Ei au oferit cititorilor, prin paginile cartilor, momente emotionate si frumoase.

"Maitreyi" de Mircea Eliade

Opera lui Mircea Eliade este un roman de o remarcabila intimitate. “Maitreyi” este povestea de iubire a lui Alain, un tanar francez cosmopolit care ajunge in India.  Aceasta tara il atrage imediat, prin mister, frumusete si cultura. Insa si altceva il mai atrage in India. Este vorba de o tanara indianca, Matreyi, fiica gazdei sale, de care se indragosteste. Ceea ce urmeaza este o poveste de dragoste atipica pentru acea perioada si mai ales pentru acele locuri. Este o poveste de dragoste care se dezvolta frumos, senzual si mistic, dar care se sfarseste tragic.  Prin sensibilitate si naturalete, Maitreyi reprezinta eternul feminin, care iubeste cu adevarat.

Criticul Simona Sora spune despre romanul lui Eliade ca este "povestea unui tragic malentendu in care conceptia occidentala si cea extrem-orientala despre iubire se ciocnesc tangibil (corporal) si intangibil (spiritual)".

Cartea se gaseste in librarii, la Editura Humanitas, la pretul de 17 lei. 

"Patul lui Procust" de Camil Petrescu

In Patul lui Procust, Camil Petrescu prezinta dramele iubirii si ale intelectualului. Personajele se definesc prin neputinta de realizare prin comunicare, atat pe plan erotic, cat si pe plan social. Personajele cartii lui Camil Petrescu au o existenta paralela. Fred o iubeste pe doamna T, dar nu isi marturiseste iubirea, Ladima o iubeste pe Emilia, iar Emilia nu iubeste pe nimeni. Cel care aduce in prim plan viata celorlalte personaje, dar si a lui insusi, este Fred.

Pentru  Fred Vasilescu, iubirea este experienta fundamentala. Dragostea inseamna cunoastere. Intalnirea cu doamna T. este un punct de referinta in existenta sa: „notiunea de normal eu nu o am decat comparand existenta mea de dinainte de a intalni pe doamna T. cu existenta mea de acum”. Iubirea pentru doamna T. a dat sens existentei sale si ii largeste sfera spirituala: „nici nu banuiam atatea intelesuri cate imi sar in ochi de atunci incoace”.

Cartea se gaseste in librarii, la Editura Gramar, la pretul de 15 lei. 

"Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu

Stefan Gheorghidiu se casatoreste cu Ela din dragoste. El era student la Filozofie, ea la Litere. Dragostea dintre ei aducea in viata lui de student sarac unica bogatie spirituala pe care o nazuia. Dar o mostenire neasteptata, lasata lui de Tache Gheorghidiu, unchiul sau foarte bogat, ii transforma viata. Atrasa in lumea marii burghezii, Ela se adapteaza la morala acesteia.

Noua sa conditie sociala o conduce la mondenitate si cochetarie erotica si dragostea pentru sotul ei scade. In psihologia lui Stefan Gheorghidiu isi face loc gelozia. Sentimentul devine exclusiv dominant si-l tortureaza. De la nevoia de dragoste absoluta la gelozia chinuitoare, acesta este procesul sufletesc al lui Stefan Gheorghidiu.

Cartea se gaseste in librarii, la Editura Gramar, la pretul de 15 lei.  

Oferte de Ziua Indragostitilor

La Editura Polirom, in perioada 30 ianuarie-15 februarie, cumperi trei carti si platesti doar doua. Reducerile sunt substantiale, iar oferta de carte pentru toate gusturile “romantice”. Intampina sarbatoarea iubirii cu cateva dintre cele mai incitante titluri ale literaturii.

Iata si cateva dintre pachetele promotionale oferite:

La pretul de 90 de lei cumperi urmatoarele volume: Ada sau ardoarea si Lolita de Vladimir Nabokov si primesti gratis Amantii din Bizant de Mika Waltari.

Amantii din Bizant urmareste tragica poveste de iubire dintre Ioannis Anghelos, ultimul descendent al dinastiei bizantine a Anghelizilor si Anna Notaras, fiica nonconformista a megaducelui Lukas Notaras. Romanul Ada sau ardoarea este povestea de iubire precoce, incestuoasa dintre adolescentii Van Veen si Ada Veen. Lolita a fost ecranizat de Stanley Kubrick in 1962, cu James Mason, Sue Lyon si Shelley Winters in rolurile principale si de Adrian Lyne in 1998 si i-a avut ca protagonisti pe Jeremy Irons, Dominique Swain si Melanie Griffith.

La pretul de 73 de lei cumperi urmatoarele volume: Iubirea omeneasca de Andrei Makine, Cei frumosi si blestemati de Francis Scott Fitzgerald si primesti gratis Sot si sotie de Zeruya Shalev.

Iubirea omeneasca este o poveste despre puterea mantuitoare a dragostei si despre frumusetea nascuta din adancul, si in pofida, ororii. Cei frumosi si blestemati este o poveste despre America anilor '20, o epoca tumultuoasa in care arta, dragostea si banii sunt aproape invariabil insotite de ambitii nebunesti, talente irosite si esecuri ireparabile. Romanul Sot si sotie aduce in prim-plan problemele unui cuplu format inca din perioada adolescentei: Udi si Naama.

Kelly + Victor = Love

Aceasta este oferta de la editura Pandora M, care te invita sa petreci sarbatoarea Sfantului Valentin altfel. Este o invitatie adresata tuturor celor care sunt atrasi de literatura experimentala. Kelly + Victor= Love, a lui Niall Grifiths este o poveste despre obsesie sexuala, putere sau chiar alienare.

Victor si Kelly sunt doi tineri din Liverpool care se intalnesc la o petrecere cu ocazia Revelionului din 2000. O fascinatie brusca ii indreapta unul spre celalalt si ajung, in doar cateva zile, sa devina dependenti unul de altul si sa atinga, in relatiile lor, culmile extazului, dar si cruzimea extrema. De la un punct, cei doi nu mai sunt capabili sa controleze ce li se intampla si se lasa antrenati pe o panta din ce in ce mai distructiva.

Cartea o poti gasi in librarii, la Editura Pandora M in Colectia Funky-Fiction, la pretul de 43 de lei.

De Valentine's Day mai citeste si:

 

Valentine’s Day de lux

Petreceri de Valentine’s Day

Evenimente de Sfantul Valentin

Carti cu dragoste de Sfantul Valentin

Legende de adormit indragostitii: Sfantul Valentin si Dragobetele

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea