De prin lume adunate

#targ #martisor #produse traditionale #martisoare

Cel mai lung snur taranesc la targul de produse traditionale de la Agronomie

In perioada 26 - 27 februarie esti asteptat la o editie speciala dedicata Martisorului, o armonie a creatiei ancestrale din mosi stramosi din toate zonele tarii, la Agronomie. Aici, mesterii creatori te vor uimi cu  maiestrirea. La acest sfarsit de saptamana vei putea alege pentru sotii, iubite, prietene sau copii cele mai simbolice mesaje de iubire de la cei peste 30 de creatori populari.
 

Ce spune traditia populara despre Martisor
 

Martisor este denumirea populara a lunii Martie, luna echinoctiului de primavara si a Anului Nou Agrar, dedicat zeului Mars si planetei Marte. Dupa unele traditii martisorul este tors de Baba Dochia in timp ce urca cu oile la munte.

Asemanator Ursitoarelor care torc firul vietii copilului la nastere, Dochia toarce firul anului primavara, la nasterea timpului calendaristic. Intrucat martisorul este inseparabil de traditia Dochiei carpatice, zeita materna, lunara si echinoctiala, care poate afirma cu certitudine autonomia si vechimea multimilenara a obiceiului. De la romani si aromani obiceiul martisorului a fost preluat si alte popoare din centrul si sud-estul Europei. 

La inceput, martisorul era un fir de lana alb si unul negru si se facea cadou luna martie de catre parinti copiilor. De martisor se agata o moneda metalica de argint sau de aur si era prins la mana sau la gat. El era scos la o anumita sarbatoare a primaverii sau la inflorirea unor arbusti si pomi fructiferi si agatat pe ramurile inflorite.

Se credea ca purtatorii martisorului nu vor fi parliti de soare pe timpul verii, ca vor fi sanatosi si frumosi ca florile, placuti si dragastosi, bogati si norocosi, feriti de boli si de deochi.
 

Legenda flacaului care a salvat Soarele
 

Soarele, intruchipat intr-un barbat chipes, obisnuia sa coboare pe pamant, iar un dragon l-a urmarit si l-a aruncat in beci. Pasarile nu mai cantau si glasuri de copii nu se mai auzeau. Pana cand un tanar curajos a decis sa coboare in beci si sa salveze Soarele si dupa o calatorie ce a durat trei anotimpuri: vara, toamna si iarna.

La sfarsitul ultimului anotimp a gasit castelul unde era intemnitat Soarele si s-a luptat cu dragonul pana l-a invins, eliberand Soarele si facand pe toata lumea fericita. Natura a reinviat, oamenii au inceput sa zambeasca din nou, iar flacaul nu a mai vazut primavara venind. Slabit si ranit, zapada se topea, flori albe ghiocei, mesagerii primaverii rasareau, iar stropi de sange s-a scurs pe zapada imaculata.

De atunci oamenii obisnuiesc sa impleteasca doi ciucuri: unul alb si unul rosu. De aici la inceputul lunii martie, barbatii, ofera martisor, fetelor pe care le iubesc. Culoarea rosie reprezinta dragostea pentru tot ceea ce e frumos, simbolul bravului tanar ce a eliberat Soarele. Albul simbolizeaza puritate, sanatatea si ghiocelul, prima floare care apare primavara.
 

Primeste primavara cu Bunatati traditionale
 

De Martisor, la targ vei gasi placinte cu urda si marar, cu nuca, dulceturi de trandafir, zmeura, coacaze, mure, afine si serbet, mierea de mana, rapita si zmeura, braga din Constanta, paine la test, kurtos kolaci, ciocolata de casa, halvita si multe alte bunatati.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea