De prin lume adunate

#castel #muzee #castelul iulia hasdeu

Ce vizitam azi: Castelul Iulia Hasdeu

castelul iulia hasdeu este cunoscut sub denumirea populara de "Templul Spiritului". La 97 de kilometri spre nord de Bucuresti, in Campina , scriitorul si istoricul roman Bogdan Petriceicu Hasdeu a construit intre anii 1893 si 1896 palatul pe care l-a dedicat memoriei fiicei sale.


In anul 1888, la doar 19 ani, Iulia moare din cauza tuberculozei. Legenda spune ca Hasdeu se retragea deseori la resedinta sa de la Campina pentru a comunica, prin intermediul spiritismului, cu fiica lui. Deasupra intrarii principale se gaseste inscriptia "E pur si muove".

Numele Iuliei Hasdeu sta gravat pe fiecare dintre cele doua scaune din piatra din fata castelului, iar in mijlocul cladirii se afla o sculptura din lemn pictat a lui Isus Cristos, realizata de artistul francez Casciani. In spatele ei, este asezat bustul Iuliei Hasdeu.

Castelul a fost inaugurat la 2 iulie 1897 si a fost deschis publicului inca din timpul vietii lui Hasdeu. Castelul este alcatuit dintr-un turn central si alte doua mai mici. Aspectul castelului nu este obisnuit pentru tara noastra. Legenda spune ca a fost proiectat si construit special pentru activitatea spiritista a lui B.P. Hasdeu in memoria ficei sale.


Castel construit pe principiul numarului magic 3


Castelul este construit pe principiul numerelor magice 3 si 7. Este compus din trei turnuri, trei pivnite si scari formate din cate sapte trepte.

Dupa ce treci de usa de piatra de la intrare, in stanga si dreapta, se afla doua oglinzi mari care multiplica la infinit imaginea vizitatorului. Vei pasi apoi intr-o camera mare in mijlocul careia se afla un stalp de piatra inalt pe care este asezata statuia lui Isus Cristos in marime naturala.

In spatele stalpului se afla trei camere mici: sala de muzica cu pian si bibliotecile castelului. In stanga si dreapta camerei mari se afla camere mai mici, birourile si dormitoarele Iuliei si ale familiei Hasdeu.

In ultima parte a castelului, se afla camera de spiritism unde se gaseste mobilier facut din lemn fara cuie, pe baza cifrei 3, precum si masa de spiritism. In aceasta camera se gasec multe documente legate de aceasta activitate si fotografii de epoca.

Vizitatorii pot admira mobilierul, obiectele familiei Hasdeu, fotografii si documente originale, manuscrise, editii princeps ale cartilor savantului, colectii de reviste conduse de marele filolog ori la care acesta a colaborat, tablouri semnate de Nicolae Grigorescu , Sava Hentia, G. D. Mirea sau Diogene Maillart.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din noutati

Top

Cauta-ti perechea