Machiaj & Cosmetica

#ingrijire ten #ingrijire #cosmetice

Ce ingrediente trebuie sa contina cosmeticele pentru ingrijirea tenului gras?

Fie ca incercati sa indepartati aspectul gras al tenului pentru ca fata dumneavoastra straluceste in permanenta, fie pentru ca excesul de sebum infunda porii si conduce la inevitabila aparitie a eruptiilor acneice, un lucru este cert - lupta cu tenul gras este o adevarata provocare. Cauzele care duc la aceasta afectiune a pielii sunt fie moștenirea genetică, fie activitatea hormonală. Si cum nu puteti controla genele si, de regula, nu aveti cum sa faceti prea multe in privinta schimbarilor hormonale, puteti controla, în schimb, modul în care va ingrijiti tenul.

Din fericire, chiar si cele mai simple schimbari in rutina zilnica pot reduce cantitatea de sebum din piele sau riscul de acnee si va pot oferi un ten mai sanatos. Secretul este sa alegeti produse cu ingrediente care contribuie la reglarea excesului de sebum, fara a va usca, insa, tenul. Va invitam sa descoperiti in randurile urmatoare care sunt ingredientele minune pe care trebuie sa le contina produsele cosmetice pentru ingrijirea tenului gras!

Retinolul

Capacitatea retinolului, cel mai cunoscut derivat al vitaminei A, de a accelera schimbarea celulelor moarte de la suprafața pielii cu celule noi il transforma intr-un adevarat aliat al tenului gras. In cazul acestui tip de ten, schimbarea celulara de la nivelul pielii poate ajuta la desfundarea porilor, acesta fiind si motivul pentru care medicii dermatologi prescriu frecvent produse cosmetice cu retinol si alti derivati topici ai vitaminei A.

Indepartarea celulelor moarte este esentiala pentru desfundarea porilor si eliminarea murdariei suplimentare acumulate la nivelul acestora, ceea ce, este exact actiunea cosmeticelor pe baza de retinol. Chiar daca nu exista date concrete care sa relationeze aplicarea produselor cu retinol si scaderea productiei de sebum, unii specialisti sunt de parere ca retinolul reduce productia de sebum.

Acidul salicilic

Dintre toti acizii din sfera ingrijirii pielii, acidul salicilic antiinflamator este cel mai bun ingredient pentru a tine la distanta acneea si excesul de sebum al tenului gras. Conform specialistilor, acidul salicilic este ideal pentru tenul gras deoarece descompune celulele moarte ale pielii. Acest ingredient, continut de multe dintre produsele cosmetice, este capabil sa patrunda adanc in pori, pentru a indeparta praful si mizeria acumulata. Mai mult decat atat, are rol in tratarea punctelor negre si a punctelor albe care apar adesea in cazul tenului gras si predispus la acnee.

Importanta acestui ingredient ne indeamna in a va recomanda ingrijirea tenului acneic cu produsele Gerovital Derma pe baza de acid salicilic, cu atat mai mult cu cat acest ingredient activ ajuta la curatarea si eliberarea porilor, dar si la stimularea proceselor de reinnoire celulara.

Acidul hialuronic

Exista o conceptie gresita conform careia tenul gras nu are nevoie de hidratare si aici intervine acidul hialuronic, un alt ingredient esential din compozitia produselor cosmetice recomandate pentru tenul gras. Cand pielea dumneavoastra este nehidratata, ea tinde sa raspunda producand mai mult sebum, pentru a compensa astfel senzatia de piele uscata.

Tocmai din acest motiv este indicat sa mentineti tenul gras hidratat, in asa fel incat sa nu produca ulei in exces pentru a se hidrata singur. Va sugeram sa optati pentru produse cosmetice oil-free, precum un ser sau o crema hidratanta pe baza de acid hialuronic.

Niacinamida

Si daca tot am mentionat cremele hidratante, va sugeram sa cautati o crema cu niacinamida drept ingredient activ, pe care sa o adaugati in rutina de ingrijire a tenului gras. Cunoscut si sub denumirea de vitamina B3, acest ingredient este cunoscut ca un aliat principal in calmarea tuturor tipurilor de ten, datorita faptului ca ajuta la calmarea inflamatiilor si sustine productia de colagen.

Care este, insa, motivul pentru care niacinamida este ideala pentru ingrijirea tenului gras? Un studiu a demonstrat ca utilizarea unui produs topic cu 2% din acest ingredient a scazut considerabil secretia de sebum. Astfel, produsele cosmetice pe baza de niacidamina nu numai ca vor ajuta la hidratarea tenului, insa o va si impiedica sa incerce sa compenseze lipsa hidratarii prin producerea de uleiuri.

Acidul glicolic

Produsele dedicate ingrijirii tenului gras trebuie sa contina acizi naturali cu rol exfoliant din gama AHA (alfa hidroxi acizi) sau BHA (acidul salicilic). Acestia au rolul de a regenera si de a imbunatati textura pielii, deschizand porii si permitand produselor aplicate sa ajunga in stratul epidermei, hranind-o in profunzime. Si pentru ca tot am mentinonat gama afla hidroxi acizilor, un ingredient ideal pe care ar trebui sa-l contina cosmeticele pentru ingrijirea tenului gras si predispus la acnee este acidul glicolic, un alfa hidroxi acid care functioneaza ca un exfoliant chimic.

Acidul slabeste rezistenta celulelor moarte ale pielii, in asa fel incat sa le puteti indeparta si sa puteti obtine un ten mai stralucitor. Mai mult, acidul glicolic indeparteaza excesul de sebum acumulat la nivelul pielii, ajutand astfel la obtinerea unui aspect mai putin lucios al tenului.

Daca si dumneavoastra va confruntati cu o astfel de afectiune a tenului, va sugeram sa tineti cont de ingredientele pe care ar trebui sa le contina produsele cosmetice dedicate ingrijirii tenului gras. Atata vreme cat veti opta pentru astfel de produse, va puteti lua adio de la excesul de sebum si eventualele eruptiile acneice!

Referinte:

  1. Endly, Dawnielle C, and Richard A Miller. “Oily Skin: A Review of Treatment Options.” The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, Matrix Medical Communications, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5605215.
    Published Aug. 2017, Accessed Feb. 2022.
  1. K;, Draelos ZD;Matsubara A;Smiles. “The Effect of 2% Niacinamide on Facial Sebum Production.” Journal of Cosmetic and Laser Therapy : Official Publication of the European Society for Laser Dermatology, U.S. National Library of Medicine, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16766489/.
    Published Jun. 2006. Accessed Feb. 2022.
  1. Kuschmider, Rebekah. “Skin Care Ingredients for Oily Skin.” WebMD, WebMD, www.webmd.com/beauty/features/skin-care-ingredients-oily-skin.
    Reviewed Aug. 2021.  Accessed Feb. 2022.

 

FOTO: shutterstock.com

Advartorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din machiaj-cosmetica

Expertul Acasa.ro, Monica Zainescu, make-up artist

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: La ce ma uit cand cumpar un palton, haina de iarna

Experti Stil

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Catifea – manevra vestimentara de toamna

Experti Stil

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda: Cum iti adaptezi garderoba la zilele fierbinti de vara

Expertul Acasa.ro, Gabi Urda, consultant de comunicare si stilist personal

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului