INVESTESTE IN COMUNICARE ELECTORALA

Alege Acasa.ro pentru succesul campaniei tale electorale! Pentru o oferta personalizata contacteaza-ne la office@acasa.ro sau la 0374.112.675.

Financiar

#computere #vanzari #piata

Volumul pietei PC-urilor din Romania a scazut cu peste jumatate in 2009

Piata PC-urilor din Romania a inregistrat, anul trecut, o scadere cu peste 55% in volum, de la 1,08 milioane unitati, in 2008, la circa 500.000 de PC-uri, reiese din datele preliminare ale companiei de consultanta International Data Corporation (IDC), citate de producatorii de profil.

Sectorul, care cuprinde notebook-uri, desktop-uri si servere, a fost afectat anul trecut in primul rand de criza financiara, care a condus la scaderea cererii in randul consumatorilor individuali si al firmelor mici si mijlocii, peste care s-a suprapus si amanarea multor proiecte din sectoarele public si al corporatiilor.

In ultimele trei luni ale anului 2009, piata PC-urilor din Romania a inregistrat o crestere comparativ cu trimestrele anterioare, volumul fiind de peste 200.000 de unitati.

La nivelul primelor noua luni, conform datelor furnizate de producatori, piata PC-urilor din Romania a ajuns la circa 293.500 de unitati.

"In linie cu imbunatatirea generala a mediului economic de care piata IT este strans legata, in trimestrul al patrulea a existat o cerere mai mare in toate segmentele de piata, fata de trimestrul anterior, in primul rand pe segmentele companiilor mici si mijlocii si al consumatorilor individuali, dar si pe segmentele corporatiilor si in sectorul public, unde mai multe proiecte amanate in prima parte a anului au fost finalizate in ultimele trei luni", a declarat pentru Mediafax Mihai Guran, directorul reprezentantei Dell pentru Romania si Bulgaria, unul dintre principalii concurenti de pe piata romaneasca

Dell a inregistrat, anul trecut, o majorare a cotei de piata cu 1,8 puncte procentuale, la 10,9%, cumulata pe segmentele desktop-urilor si PC-urilor portabile, unde volumul total livrat de partenerii companie a fost de 52.129 de unitati.

"In 2009, conform datelor preliminare de la IDC, partenerii au livrat in Romania 12.750 de desktop-uri si 39.379 notebook-uri", a spus Guran.

Un alt concurent de pe piata PC-urilor, Maguay a vandut anul trecut 5.000 de notebook-uri, in crestere cu 25% fata de obiectivul stabilit la inceputul lui 2009 si de aproape doua ori mai multe decat in 2008.

In acelasi timp, volumul de desktop-uri s-a mentinut la nivelul din 2008, respectiv 9.000 de unitati, in timp ce numarul de servere a scazut anul trecut cu 200 de unitati, la 500.

In 2008, piata romaneasca a PC-urilor a crescut cu 15%, ca volum, la 1,08 milioane unitati, si cu 13%, ca valoare, la peste 940 milioane de dolari, conform datelor IDC.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea