Financiar

#functionari #ghiseu #disparitie

Functionarii de la ghisee dispar in cinci ani

Functionarii de la ghisee vor disparea in urmatorii cinci ani, ca urmare a implementarii proiectului eRomania, a declarat ministrul Comunicatiilor, Gabriel Sandu. Acesta a adaugat ca plata taxelor si impozitelor online si reducerea birocratiei vor duce la scaderea cheltuielilor bugetare cu 35%.

"Implementarea proiectului eRomania, ce vizeaza interconectarea intregii administratii publice din Romania, se va finaliza in termen de cinci ani, iar toate bazele de date vor fi upgradate cu continut pana in 2020, atunci putand spune practic ca Romania are o baza de date completa la dispozitia populatiei. Odata cu implementarea proiectului, toti angajatii de la ghisee vor disparea si fiecare roman va economisi, in medie, cate 10 ore, in fiecare an. Nimeni nu isi va Mai pierde timpul pe la cozi", a spus ministrul Comunicatiilor si Societatii Informationale ( MCSI ).

Gabriel Sandu a explicat ca in fiecare autoritate locala si centrala va exista cate un "ofiter de guvernare", ce se va ocupa cu supravegherea si gestionarea sistemului de operare.

Ministrul Comunicatiilor sustine ca "desi proiectul pare scump la prima vedere, investitia va fi recuperata rapid in urmatorii ani, prin reducerea cheltuielilor bugetare cu pana la 35%".

Potrivit acestuia, o parte din suma estimata pentru implementarea proiectului eRomania, de circa 500 milioane euro, se va investi in hardware, respectiv in achizitia a 6.600 de terminale.

"Acestea vor costa aproape 100 milioane euro, iar achizitia de soft va necesita un buget de cateva zeci de milioane de euro, restul urmand a fi cheltuit pentru interconectarea tuturor sistemelor de servicii publice si pentru procesarea datelor".

"Vom face nomenclatorul national de proprietati pentru a sti clar cat plateste fiecare persoana si vom sti clar care sunt standardele de cost pentru scoli, spitale si administratiile locale, pentru ca indiferent de cine vine la putere sa nu mai poata face risipa. Vom avea capacitate de procesare pentru orice program, inclusiv pentru simularea sustenabilitatii sistemului de pensii pe urmatorii 30 de ani sau a numarului locurilor de munca. Nimeni nu va mai putea primi mai mult de un ajutor de la stat dupa centralizarea tuturor ajutoarelor sociale", a mai spus ministrul Comunicatiilor.

Fiecare firma pierde in medie cate 40 de ore in fiecare luna pe la ghisee

Gabriel Sandu spune ca romanii pierd anual 180 de milioane de ore pentru plata celor 276 de taxe fiscale si parafiscale, in timp ce o firma pierde lunar, in medie, cate 40 de ore.

"Pentru ca o firma sa-si depuna sau sa-si ridice toate documentele din 10 puncte diferite intr-o luna are nevoie de doi angajati care sa piarda cate doua ore pe zi, timp de 10 zile. Nu mai vorbesc de timpul pierdut cu plata taxelor si a impozitelor. In total, o firma pierde 40 de ore pe luna numai cu timpul petrecut pe la ghisee", a explicat oficialul.

Ministerul Comunicatiilor a afirmat ca pana la sfarsitul lui 2011 toti romanii vor putea plati toate taxele intr-un singur loc si nu vor mai trebui sa completeze decat un formular.

Sandu a promis ca pana la sfarsitul acestui an va finaliza proiectele eRomania 1, 2 si 3, si va fi astfel simplificata interactiunea dintre mediul de afaceri si a romanilor cu institutiile statului.

El sustine, totodata, ca tot pana la sfarsitul anului 2010, "eRomania va contine toate datele necesare prezentarii Romaniei, respectiv date despre istorie, geografie, cultura, turism, religie pentru toate cele 3.500 de comune, orase si municipii".

Pana la sfarsitul anului viitor portalul eRomania ar trebui sa mai cuprinda toate datele financiare ale populatiei si bancilor "prin aparitia ghiseului unic si listarea tuturor serviciilor cu harti, informatii despre taxe, cazier fiscal, infiintarea de firme sau schimbarea adresei, proprietati, servicii medicale, transport, sport, mediu, cultura si religie".
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea