Financiar

# gestionare buget #buget personal

Cum gestionezi bugetul personal

Stabilirea bugetului personal este cea mai eficienta cale pentru a gestiona corect veniturile si cheltuielile si pentru a nu ajunge in situatii neplacute. De obicei, stim cu exactitate, inca de la inceputul lunii, care sunt cheltuielile pe care urmeaza sa le facem, ce plati recurente avem pe lista si care sunt nevoile din luna respectiva. Astfel, putem face un calcul exact si un plan pentru a fi cu finantele la zi. Insa este posibil sa fim luati prin surprindere de anumite cheltuieli neprevazute, de aceea este bine sa avem o imagine de ansamblu asupra finantelor noastre si sa lasam loc si pentru situatiile neasteptate care pot sa apara.

 

Avantajele unui buget personal

Daca in fiecare luna ai senzatia ca cheltuielile sunt mai mari decat ceea ce castigi si ca iti este greu sa faci fata provocarilor financiare, stabilirea si respectarea unui buget personal iti pot oferi claritatea de care ai nevoie pentru a fi mai eficient in gestionarea banilor.

Bugetul personal este de ajutor in cazul in care te afli intr-un impas financiar sau daca doresti sa iti cresti veniturile pentru a avea o si mai mare siguranta financiara pe viitor.  Indiferent care este motivatia, planificarea bugetului te ajuta sa stabilesti exact care sunt cheltuielile pe care le faci, unde poti face anumite schimbari si daca exista posibilitatea de a-ti creste veniturile din alte surse sau activitati.

Daca ai in plan o achizitie semnificativa, care presupune o suma mai mare de bani, gestionarea bugetului personal iti ofera avantajul de a putea analiza situatia si de a planifica toate etapele pentru a-ti atinge obiectivul. In cazul in care vrei sa incepi o afacere, stabilirea unui buget personal este esentiala, pentru ca te ajuta sa evaluezi realist daca poti sustine un asemenea demers sau daca trebuie sa accesezi un imprumut de la banca, daca ai nevoie de un card de debit sau de un alt instrument financiar pentru a realiza ceea ce iti doresti.

Un alt avantaj al bugetului personal este ca poti achita  in avans eventualele datorii la banci sau la persoane fizice. Daca ai o imagine clara asupra cheltuielilor si veniturilor tale, stii exact cum poti face anumite ajustari pentru a plati datoriile intr-un timp cat mai scurt. De asemenea, te ajuta sa nu faci alte datorii, pentru ca vezi exact care este diferenta dintre venituri si cheltuieli si stii care sunt finantele pe care te poti baza fara a apela la ajutorul altcuiva.

Cand ne gandim la necesitatea unui buget personal, motivatia este un alt factor care trebuie luat in considerare. Evaluarea cat mai realista a situatiei financiare ne ajuta sa avem o vedere de ansamblu asupra lucrurilor pe care le putem realiza daca tinem sub control echilibrul dintre venituri si cheltuieli. Diferenta dintre acestea este profitul, bani pe care ii putem investi fie intr-un bun material, fie intr-o experienta pe care ne-o dorim sau pe care ii putem pune deoparte pentru situatii neprevazute.

Sfaturi generale pentru administrarea unui buget personal

Pe langa strategiile de gestionare a unui buget personal, este important sa tii cont de cateva sfaturi care te vor ajuta in administrarea cat mai eficienta a finantelor.

Verifica in mod regulat ca bugetul pe care l-ai conceput sa corespunda in continuare cu realitatea si ajusteaza acolo unde este nevoie. Este posibil ca una din sursele de venit sa nu mai fie de actualitate sau sa nu mai ai grija unei anumite cheltuieli, de aceea este important sa reevaluezi constant situatia financiara.

Veniturile suplimentare obtinute ca urmare a realizarii unui buget personal este recomandat sa le investesti sau sa le depui intr-un cont de economii. Acelasi lucru este valabil si pentru castigurile la care nu te asteptai si care, ca urmare, nu erau luate in calcul in buget.

Unul dintre cele mai importante lucruri este sa pastrezi chitantele si garantiile de la achizitiile si platile cu valoare mare. Astfel, daca, de exemplu, un aparat electrocasnic se strica, il poti duce in service pentru a fi reparat si nu va fi nevoie sa cumperi unul nou.

Unul dintre cele mai folositoare sfaturi este de a nu cumpara mai mult decat consumi, mai ales alimente si haine. Avem tendinta de a cumpara mancare in exces, pe care, intr-un final, o aruncam. Cumpara exact cat stii ca vei consuma, pentru a elimina risipa. Acelasi lucru este valabil si pentru imbracaminte si incaltaminte, pe care le folosim, in general, pentru putin timp si care nu justifica investitia.

Este posibil ca la inceput sa iti fie mai greu sa tii o evidenta stricta a veniturilor si cheltuielilor lunare. Insa, cu timpul, te vei obisnui si iti va fi mult mai usor sa ai o privire de ansamblu asupra situatiei tale financiare si a lucrurilor pe care le poti realiza.

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea