Dieta si nutritie

#dieta #cura de slabire

Trei diete de slabit foarte populare

Intr-o lume in care aspectul fizic conteaza, oamenii au devenit tot mai interesati de silueta si de felul in care arata. In acest context, au aparut multe diete de slabit una mai populara ca alta.

In acest articol, vom discuta despre trei dintre cele mai cunoscute diete de slabit: dieta Dukan, dieta Rina si dieta Ketogenica. Fiecare dintre ele promoveaza o scadere in greutate semnificativa, dar au modul de functionare si principiile diferite.

Dieta Dukan

Dieta Dukan este o dieta cu continut scazut de carbohidrati si bogata in proteine, creata de medicul francez Pierre Dukan. Aceasta se bazeaza pe consumul de proteine pure in prima faza, iar mai apoi pe introducerea treptata a legumelor, fructelor si cerealelor integrale.Dieta Dukan este impartita in patru faze:

Faza de atac

In dieta Dukan faza 1, numita si faza de atac, se consuma doar proteine pure, cum ar fi carnea de pui, pestele sau ouale. De altfel, va trebui sa bei apa si sa mananci 1,5 linguri de tarte de ovaz pe zi.

Aceasta dureaza intre 1 si 7 zile, in functie de numarul de kilograme pe care doresti sa le pierzi. Aceasta faza este menita sa stimuleze pierderea rapida in greutate si sa te motiveze sa continui dieta.

Ti-am lasta mai sus un link la un articol mai detaliat, deoarece aceasta faza este extrem de importanta.

Faza de croaziera

In aceasta etapa, se introduc legumele, dar se evita cele cu continut ridicat de amidon, cum ar fi cartofii sau porumbul. Va trebui sa alternezi o zi de proteine pure, cu o zi in care combini proteinele cu legumele.

Pe parcursul acestei faze va trebui sa bei suficienta apa si sa mananci in fiecare zi 2 linguri de tarate de ovaz.

Aceasta faza dureaza pana cand atingi greutatea dorita. Scopul acesteia este de a permite o pierdere in greutate constanta, dar mai lenta, pentru a preveni efectul yo-yo.

Faza de consolidare

In aceasta faza, se reintroduc treptat carbohidratii si grasimile. Pentru a preveni reingrasarea, o zi pe saptamana, de exemplu joia, va trebui sa mananci doar protiene pure, ca in faza de atac.

Pe parcursul acestei faze va trebui sa bei suficienta apa si sa mananci in fiecare zi 2,5 linguri de tarate de ovaz.

Durata acestei faze este de 10 zile pentru fiecare kilogram pierdut. Aceasta faza este menita sa ajute la stabilizarea greutatii si la prevenirea recuperarii kilogramelor pierdute anterior.

Faza de stabilizare

Aceasta este ultima faza a dietei. Nu mai ai restrictii alimentare, dar va trebui sa mentinii un echilibru alimentar sanatos si o zi de proteine pure pe saptamana.

De altfel, bea suficienta apa si mananca in fiecare zi 3 linguri de tarate de ovaz! Aceasta faza este menita sa asigure mentinerea greutatii pe termen lung.

Daca vrei sa obtii rezultate bune cu dieta Dukan va trebui sa faci miscare regulat. Incearca sa incluzi in rutina ta zilnica exercitiile fizice usoare, o plimbare la pas sau cu bicicleta!

Dieta Rina

Dieta Rina, cunoscuta si sub numele de dieta 90, este un plan de alimentatie popular pentru pierderea in greutate.

Dieta Rina este o dieta disociata, bazata pe principiul ca anumite grupe de alimente nu ar trebui consumate impreuna. Astfel, in fiecare zi, se consuma doar alimente dintr-o anumita categorie pentru a stimula digestia si arderea grasimilor.

Dieta Rina se desfasoara pe o perioada de 90 de zile. Fiecare zi este dedicata unei anumite grupe alimentare, astfel:

  • in prima zi, se consuma alimente bogate in proteine, cum ar fi carne, peste, oua si lactate
  • a doua zi este dedicata amidonului, cu alimente precum cartofi, orez, fasole, naut, linte, combinate cu legume sarace in amidon
  • a treia zi este pentru carbohidrati simpli, precum paine, paste, biscuiti, clatite, pizza vegetariana, prajituri
  • a patra zi este dedicata vitaminelor, consumandu-se doar fructe si legume

Un aspect important al dietei Rina este ca in fiecare zi micul dejun consta exclusiv in consumul de fructe. De altfel, indiferent de categoria alimentara, in fiecare zi din dieta Rina mai poti sa mananci legume sarace in amidon.

Dupa ce ai terminat cele patru zile, vei relua ciclul, exact in ordinea prezentata, pana la sfarsitul celor 90 de zile de dieta. Insa, ultima zi din luna va trebui sa tii post, asta inseamna ca poti sa bei doar apa, fara sa mananci nimic altceva.

Trebuie sa stii ca nu exista restrictii privind cantitatea de alimente consumate. Totusi, este recomandat sa mananci la ore fixe si sa bei multa apa. De asemenea, este esential sa faci miscare in mod regulat.

Dupa cele 90 de zile, poti reveni la o dieta normala, dar este recomandat sa mentii un stil de viata sanatos pentru a pastra rezultatele. Mai multe detalii despre aceasta dieta gasesti si pe blogul biod.ro.

Dieta Ketogenica

Dieta ketogenica a devenit extrem de populara in ultimii ani. Este un plan de alimentatie cu continut scazut de carbohidrati si ridicat de grasimi.

Principiul de baza al acestei diete este inducerea organismului intr-o stare de cetoza. Astfel, corpul incepe sa foloseasca grasimile ca sursa principala de energie in locul glucozei obtinuta din consumul de carbohidrati.

In dieta ketogenica, aproximativ 70-75% din calorii provin din grasimi, 20-25% din proteine si doar 5-10% din carbohidrati.

Alimentele permise includ carne, peste, oua, legume cu frunze verzi, nuci si seminte, iar alimentele bogate in carbohidrati, cum ar fi painea, orezul si dulciurile, sunt evitate.

Dieta ketogenica poate duce la pierderea rapida in greutate. De altfel, a fost asociata cu o serie de alte beneficii pentru sanatate.

Totusi, poate avea si efecte secundare, asa ca este recomandat sa se consulte un medic inainte de a incepe.

Foto: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare