Dieta si nutritie

#alimentatie sanatoasa #sanatate #legume sanatoase

Top 10 cele mai sanatoase legume

Legumele sunt o parte importanta a alimentatiei oricarei persoane. Contin nutrienti importanti si fibre alimentare esentiale pentru digestie. Prin consumul de legume iti vei intari organismul si sistemul imunitar care va putea sa lupte mai eficient impotriva cancerului, afectiunilor cardiace sau diabetului.

Asadar, care sunt cele mai sanatoase legume care nu trebuie sa lipseasca din alimentatia ta? Raspunsul il vei afla mai jos.

1. Rosii. Chiar daca tehnic rosiile sunt fructe, ele sunt servite ca legume. Rosiile contin cantitati mari de licopen, un antioxidant puternic care reduce riscul de cancer. Rosiile contin si cantitati mari de vitamine precum A si K. Regleaza tensiunea arteriala si reduc numarul de radicali liberi din organism.

2. Broccoli. Foarte putine legume sunt la fel de benefice ca broccoli. Aceasta leguma crucifera contine cantitati mari de antioxidanti care ajuta la reducerea cancerului de stomac, plamani si rect. Broccoli este bogat si in betacaroten, vitamina C si acid folic. Stimuleaza sistemul imunitar si ajuta la prevenirea gripelor si racelilor.

3. Varza de Bruxelles. Aceste mici legume sunt foarte importante pentru femeile importante deoarece contin cantitati mari de acid folic si complexul de vitamine B, care previn malformatiile de nastere. Varza de Bruxelles contin si vitamina C si K, dar si fibre, potasiu si acizi grasi omega 3.

4. Morcovi. Aceste legume de o culoare portocalie intensa contin nutrienti extrem de importanti pentru ochi, piele si par. Morcovii sunt si principala sursa de betacaroten si vitamina A, antioxidanti foarte importanti. Sunt bogati si in vitamina C, care protejeaza sistemul cardiovascular.

5. Dovleac. O sursa importanta de nutrienti cu proprietati antiinflamatorii precum vitamina C si betacaroten, dovleacul este benefic pentru prevenirea si tratarea a numeroase afectiuni precum astm, osteoartrita si reumatism. Dovleacul este bogat si in potasiu, magneziu si fibre alimentare.

6. Cartofi dulci. Cartofii dulci sunt bogati in nutrienti care lupta impotriva cancerului precum vitaminele A si C si magneziu. Sunt si o sursa importanta de fibre si fier, care ofera energie si regleaza sistemul digestive.

7. Vinete. Vinetele sunt bogate in nutrienti esentiali pentru inima, dar si in antioxidanti care protejeaza celulele creierului. Contin si cantitati mari de fibre si potasiu, care reduc riscul de infarct si dementa.

8. Ardei grasi. Ardeii grasi contin cantitati mari de licopen si acid folic. Reduc riscul de cancer de plamani, colon, vezica urinara si pancreas.

9. Spanac. Spanacul este o alta superleguma, o sursa esentiala de clorofila, vitamine si nutrienti extrem de importanti. Previne afectiunile cardiace, cancerul, artrita si osteoporoza.

10. Ceapa. Ceapa este o leguma extrem de benefica pentru cei care sufera de osteoporoza. Contin anumiti nutrienti care reduc riscul de pierdere a masei osoase. De asemenea, ceapa previne si afectiunile cardiace si diabetul. Este o sursa importanta de vitamina C si acid folic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului