Dieta si nutritie

#post #craciun #postul craciunului #dieta de slabit #detoxifiere #dieta

Postul Craciunului si dieta de slabit

Foarte multe persoane se bucura de perioada postului, considerand cain acest timp se vor curata spiritual si vor reusi sa slabeasca mai usor. Totusi, postul si cura de slabire sunt doua lucruri total diferite, care nu trebuie confundate sau asociate.

 

Diferenta dintre post si dieta de slabire

 

Postul reprezinta curatarea fizica si spirituala, cainta, infranarea poftelor trupesti, in timp ce regimul de slabire consta in diminuarea numarului de calorii din alimentatie, astfel incat numarul caloriilor ingerate sa fie mai mic decat numarul caloriilor arse.  Eventual, postul alimentar poate fi, din punct de vedere medical, asociat cu o detoxifiere , dar nu cu o dieta de slabit .


Postul inseamna intr-adevar sa mananci mai putin (si nu pana te saturi), sa nu ai in alimentatie produse de origine animala, insa acest lucru nu inseamna neaparat ca vei pierde kilograme. Din contra, exista riscul ca din cauza aportului ridicat de carbohidrati (cartofi, muraturi, paine, cereale etc) sa te ingrasi tocmai pentru ca in lipsa proteinelor, vei avea tendina sa mananci cantitati mai mari de mancare.


Este posibil ca in primele zile ale postului sa slabesti putin din cauza trecerii bruste de la alimentatia cu grasimi, la una vegetala, insa organismul se va obisnui rapid si va recastiga imediat greutatea pierduta.

Dieta de slabit trebuie sa fie personalizata


O dieta de slabit trebuie sa fie personalizata, sa ofere persoanei care o tine numarul necesar de calorii. Degeaba tii post daca mananci portii duble de mancare, in speranta ca lipsa carnii si a grasimilor in general se va vedea imediat.


In plus, foarte multe produse de post care se gasesc in comert, au valori nutritionale la fel de ridicate ca alimentele de frupt. Asa ca nu te lasa indus in eroare. Mancarea de post nu este intotdeauna lipsita de grasimi sau  calorii. De exemplu, pateurile vegetale au intre 200 si 300 de calorii, adica la fel de mult ca un pate din ficat de pui. De asemenea, branza de doia are acelasi numar de calorii cat un ou fiert, ceea ce inseamna ca poti consuma produse de post, poti avea asteptari mari, insa rezultatele nu vor aparea.


Este foarte important ca atunci cand vrei sa slabesti, sa nu tii post, ci sa urmezi o dieta recomandata de un medic nutritionist in urma unei consultatii. Acest lucru este cu atat mai recomandat cu cat suferi de anumite boli cum ar fi bulimie, diabet, boli ale ficatului sau de metabolism .
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare