“Pepene rosu sau galben?
Depinde…de cantitate
Indiferent de culoare pepenele ramane fructul vedeta al verii, zemos si racoritor, greu ii poti rezista!
Daca ar fi sa comparam culorile, avem avantaje de fiecare parte:
Pepenele rosu contine licopen, un pigment cu efect de protectie a pielii impotriva razelor ultraviolete
Pepenele galben contine betacaroten, un precursor de vitamina A cu efect de protectie a pielii impotriva imbatranirii
Pana aici suntem la egalitate.
La continutul de potasiu, mineral care ajuta la eliminarea retentiei de lichide din organism, pepenele galben e castigator cu aproximativ 300 mg/100g, adica dublu fata de cel rosu.
La continutul de fibre tot pepenele galben invinge cu 1 g%, fata de 0,3g pentru cel rosu. Tocmai aceste fibre impiedica absortia rapida a zaharului din pepenele galben, ceea ce-l face mai putin periculos pentru silueta- acolo unde ambele culori au aprox 7 g fructoza si in jur de 35 calorii/100g.
Rosu sau galben, nu uitati ca pepenele se mananca cu felia, chiar daca contine peste 90% apa
P. S. Daca va place pepenele rosu cu telemea, va ofer si un argument nutritional pentru aceasta combinatie dulce-sarata: licopenul este liposolubil, deci are nevoie de un strop de grasime ca sa fie asimilat- si grasime mai buna ca in branza nu exista!”, a explicat Mihaela Bilic in mediul online.