“Ce are laptele si nu gasim in niciun alt aliment? Efect “3 in 1”: Pre-biotic, Pro-biotic si Post-biotic!
Care sunt produsele PREbiotice? Cele mai cunoscute prebiotice sunt fibrele si amidonul rezistent. Rolul lor este sa hraneasca microbiota intestinala. Genul acesta de carbohidrati nu pot fi digerati, nu au rol nutritiv, dar ajung in colon unde sunt fermentati si descompusi de flora microbiana si constituie substrat hranitor pentru bacteriile benefice.
Produsele lactate contin GOS, adica galacto-oligo-zaharide, niste carbohidrati cu lant scurt pe care nu-i putem digera, dar au efect prebiotic.
Se numesc PRObiotice alimentele fermentate care contin bacterii vii. Rolul lor este sa completeze si sa regenereze coloniile bacteriene din intestin. De la iaurt si lapte batut, la drojdie, bere, muraturi si bors, tot ce este obtinut prin fermentatie contine lactobacili si bifidobacterii, deci are efect probiotic.
In lapte sunt prezente colonii de lactobacili care completeaza ecosistemul bacterian responsabil de imunitate. Dintre toate alimentele fermentate cu efect probiotic, lactobacilii din lactate au cea mai mare rezistenta la aciditatea gastrica si cea mai puternica capacitate de a adera la celulele intestinale.
Ce inseamna POSTbiotice? Sunt compusii activi care iau nastere din fermentarea alimentelor prebiotice. Este vorba de acizi grasi cu lant scurt care amelioreaza permeabilitatea intestinului si reduce trecerea de toxine, poluanti si bacterii nocive in circulatia sangvina.
Cel mai cunoscut si mai studiat postbiotic este acidul butiric, prezent in unt si grasimea din lapte. Are efecte miraculoase: echilibreaza tranzitul intestinal, amelioreaza colonul iritabil si alte boli inflamatorii, regleaza nivelul de colesterol si glicemia din singe, scade riscul de diabet si obezitate, reduce riscul de astm si alergie.
Laptele este un aliment viu, din care se poate obtine o multitudine de produse. Fie ca este dulce sau fermentat, sub forma de iaurt sau de branza, laptele hraneste, hidrateaza, mineralizeaza si echilibreaza organismul. Si da, sa fie integral- pe langa vitaminele A si D, acid linoleic si acizi grasi antiinflamatori, laptele este unul din putinele alimente care contine acid butiric in mod natural!”, a spus Mihaela Bilic, pe Facebook.