Dieta si nutritie

#apa plata #diferente #apa minerala

Apa plata sau minerala? Intrebarea pusa de toti romanii a primit raspunsul. Mihaela Bilic a elucidat misterul

Multi romani se intreaba daca apa minerala ingrasa, astfel ca Mihaela Bilic s-a hotarat sa ii ajute pe toti cu sfaturi pretioase. Se pare ca acesta este un mit, caci apa cu bule nu duce la kilograme in plus. Ba chiar, doar daca o consumam in exces ne putem balona. Iata ce a avut de spus nutritionistul cu privire la consumul de apa plata sau cu bule:

 

„Apa plata sau cu bule?

Hidrateaza la fel, baloneaza diferit

Apa este vitala pentru organism, un element miraculos fara de care viata nu ar exista. Pe langa faptul ca toate alimentele (cu exceptia uleiului) contin in proportii variabile apa, e sanatos sa o bem si ca atare, mai ales cand afara este soare.

Cata apa trebuie sa consumam zilnic? Asta depinde de gradul de activitate fizica, de temperatura exterioara si de caracteristicile fizice ale fiecarui individ.  Pierdem apa zilnic prin transpiratie si urina, apa ce trebuie inlocuita astfel incat starea de hidratare a organismului sa ramana constanta. Cu cat bem mai multa apa cu atat urinam mai des, echilibrul hidric este mentinut de hormoni si este prea putin influentat de consumul voluntar de apa. Deci nu, nu este obligatoriu sa consumam 2 litri de apa pe zi!

Apa hidrateaza si remineralizeaza, indiferent de marca sau continutul de gaz/bule. Care e diferenta dintre apa plata si cea carbogazoasa? In primul rand continutul de dioxid de carbon, apoi cel de bicarbonat/pH si, nu in ultimul rand, de mineralele (calciu, magneziu, sodiu).

Daca masuram cantitatea totala de minerale din apa, vorbim despre reziduul uscat, care este de 316 mg/l in apa plata, respectiv 1530 mg/l in apa cu bule. Sunt aceste diferente importante pentru sanatate? Daca aveti probleme renale/predispozitie la calculi, alegeti apa plata, cu reziduu uscat minim; daca aveti tensiune crescuta, tot apa plata este optiunea- e saraca in sare. In lipsa oricarei patologii, alegeti apa care va place…important e sa beti apa!

Contrar miturilor/zvonurilor, apa carbogazoasa nu ingrasa! Ba mai mult, are proprietati antiacide, stimuleaza tranzitul intestinal si golirea gastrica, combate greata si indigestia, constipatia si arsurile de stomac. Continutul crescut de minerale o face ideala pentru consum in caz de transpiratie excesiva/sport intens, ii da un gust intens, iar prezenta bulelor creeaza o efervescenta placuta la degustare. Doar atunci cand este bauta in exces provoaca balonare.”, a explicat Mihaela Bilic, pe Facebook.   

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare