Dieta si nutritie

#dieta si nutritie #indulcire alimente #indulcitaori

Modalitati sanatoase de a indulci mancarea

Bomboanele, prajiturile, ciocolata sau bauturile carbogazoase sunt tentatii dulci in fata carora nu putem rezista. Insa consumul de zahar in exces este un factor de risc pentru infarct, diabet si obezitate. Astfel, pofta de dulce trebuie tinuta sub control.

Chiar si atunci cand preparam acasa prajituri, putem folosi si alte alternative la zahar. Mierea sau stafidele sunt produse naturale, cu un gust bun, care ajuta la indulcirea preparatelor, dar si la pastrarea siluetei.

Iata mai jos cateva alternative sanatoase la zaharul din prajituri:

Miere. Mierea este o modalitate perfecta de a indulci prajiturile, fara frica kilogramelor in plus. Este mult mai dulce decat zaharul alb si este astfel un substitut extrem de sanatos. Ajuta si la amelioarea simptomelor cauzate de alergii.

Cu ajutorul mierii, prajiturile tale vor fi mult mai parfumate si mai cremoase. Sosurile si salatele preparate acasa pot fi realizate cu miere. In combinatie cu zeama de lamaie si sosul iute, vei obtine dressinguri aromate, ideale pentru preparatele tale.

Stafide. Stafidele pot fi adaugate la orice preparat dulce. Este un agent de indulcire ideal, care ofer preparatelor textura si o aroma inedita.

Curmale. Curmalele contine peste 60% zahar si cu cat sunt mai uscate, cu atat sunt mai dulci. Trebuie insa sa ai grija atunci cand le folosesti. De exemplu, in anumite retete ai nevoie de zahar fin, care sa se dizolve usor. In aceste situatii curmalele nu sunt o solutie buna, deoarece nu se dizolva bine.

Curmalele sunt potrivite pentru prajiturile care se pregatesc la cuptor. Astfel, cand pregatesti o placinta cu mere, renunta la zaharul alb in favoarea curmalelor.

Smochine. Smochinele uscate pot fi folosite cu succes pentru preparea prajiturilor. Gustul lor aromat si consistenta bogata fac ca prajiturile preparate cu smochine in loc de zahar alb sa aiba un gust inedit. Smochinele contin 50% zahar si sunt si o sursa importanta de fier. Inainte de a le adauga in prajituri este indicat sa le inmoi in apa calda sau in alcool.

Fructe. Fructele precum merele, capsunile, afinele, mango sau ananas pot fi servite ca desert. Sunt dulci, racoritoare si satioase. In plus, contin multe vitamine si minerale esentiale pentru organismul uman.

Indulcitor din trestie de zahar. Acest indulcitor este obtinut din extractul de suc de trestie de zahar. Este un zahar inchis la culoare, nerafinat si o sursa importanta de fier. Este folosit si pentru proprietatile sale medicinale. Trebuie insa consumat cu moderatie, iar diabeticii trebuie sa discute cu medicul inainte de a folosi acest produs.

Chiar daca aceste produse sunt naturale si sanatoase, este important sa stii ca orice tip de zahar, indiferent de cat de sanatos este, nu este benefic pentru organism pe termen lung si consumat in exces. Indulcitorii naturali contin si diversi nutrienti importanti pentru organismul uman, insa este indicat sa ii folosesti cu moderatie.

Zaharul consumat in exces este un factor de risc pentru diabet, obezitate, colesterol si afectiuni cardiace.

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Sfecla rosie, aliat de nadejde in curele de slabit

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare