Fructele nu trebuie sa lipseasca din alimentatia zilnica a niciunei persoane, indiferent de varsta, de la copii si pana la batrani.
Acestea, sunt nu doar un dulce sanatos si benefic organismului, dar sunt si extrem de sanatoase, avand multiple beneficii si aducand un aprot de vitamine si minerale esentiale pentru sustinerea sanatatii si starii de bine. Prin urmare este important sa consumi zilnic fructe, ca si gustare intre mese, potrivit nutritionistilor.
“Fructele, un desert sanatos!
Struguri, prune, mere si gutui…este sezonul fructelor, momentul in care facem magiun, dulceata si compot pentru iarna. E adevarat, fructele fac parte dintr-o alimentatie sanatoasa, insa nu trebuie sa uitam ca sunt un desert!
Fructele contin minerale si vitamine, fibre, apa si fructoza, un zahar natural. Fructoza nu creste glicemia si are tot 4 cal/g ca si glucoza. Insa prea multa fructoza oboseste ficatul, creste colesterolul in singe si face grasime pe abdomen.
Fructoza are un indice glicemic scazut, 20 in comparatie cu 100, cat este indicele glicemic al zaharului. Din acest motiv fructoza nu da satietate, putem manca fructe pana ne plesneste burta fara sa ne simtim satui. Desi fructele sunt percepute a fi sanatoase si naturale, asta nu inseamna ca e bine sa le consumam in exces. Un aport mai mare de 50 g fructoza pe zi duce la cresterea trigliceridelor in singe si provoaca aparitia unor depozite de grasime in ficat, adica steatoza hepatica.
De unde provine fructoza in alimentatie? O gasim in miere si fructe, ca molecula libera de monozaharid, sau in zahar, unde este asociata cu glucoza si formeaza un dizaharid. Pentru alimentatie sanatoasa trebuie sa reducem consumul de produse care contin zahar si sa mancam fructele in forma naturala, cu tot cu pulpa, nu transformate in suc. Un pahar de fresh concentreaza fructoza din 3-4 fructe si depaseste capacitatea ficatului de a-l metaboliza, are efect identic cu un pahar de bere.
Care sunt alimentele cu cel mai mare continut de fructoza? Mierea pe primul loc cu 40% fructoza, apoi fructele uscate (stafide smochine) cu 30% fructoza, urmate de prune si caise uscate cu 12%. La capitolul fructe proaspete, avem multa fructoza in mango, banane, smochine, struguri si cirese. La polul opus, cu o concentratie redusa de fructoza, sunt fructele de padure (zmeura capsuni mure), caise si piersici, mere si citrice.
Portia corecta de fructe are marimea unui pumn, iar cantitatea totala consumata intr-o zi nu trebuie sa depaseasca 500 g. Bucurati-va de fructele de sezon, sunt o sursa valoroasa de antioxidanti vitamine si minerale. Savurati-le ca atare, proaspete, sunt cel mai natural si sanatos desert. Iar cand vine vorba de kilograme in plus, diabet si colesterol crescut, tineti cont ca fructele in exces pot fi dusmanul din umbra!”, a scris Mihaele Bilic pe Facebook.