Dieta si nutritie

#salata orientala #mihaela bilic

Mihaela Bilic, despre salata orientala. De ce ar trebui sa o introduci mai des in meniu

 

Salata orientala, consumata de romani in special in timpul postului, poate fi preparata in diverse moduri. De la salata clasica de post, la salata orientala cu ou, cu carne sau cu diverse toppinguri, optiunile sunt nebanuite. La fel si beneficiile pe care il are consumul de salata orientala. Iata ce spune nutritionistul Mihaela Bilic despre aceasta salata.

“Nu uitati de Salata Orientala!!

Daca ar trebui sa consumam mai des un preparat, salata orientala ar fi acela. Ar merita sa fie introdusa inclusiv in meniurile din restaurante.

De ce orientala? Nimeni nu stie care ii sunt originile, dar parerea mea e ca vine dinspre vest, nu din Orient. Cartoful e aliment de baza in tarile germanice, asa cum sunt pastele la italieni si painea la francezi. Iar salata orientala e de fapt o salata de cartofi, care in traditia romaneasca are 4 ingrediente de baza: cartofi, ceapa, masline si ou fiert.

In functie de gusturi si preferinte, tot salata orientala se numeste si daca are castraveti murati, legume proaspete, fasole verde sau gogosari. Ca “topping” se pot folosi bucatele de costita prajita, sunca, felii de carnati/cremvursti, ton la conserva sau somon afumat.

Si dressing-ul poate varia, de la clasica vinegreta cu ulei si otet, la sos de iaurt, maioneza, pesto, remoulade…

Indiferent de combinatii, salata de cartofi e hranitoare si pentru noi si pentru bacteriile benefice din intestin- amidonul racit si recristalizat din cartofi are efect prebiotic, este substrat hranitor pentru microbiota! Nu intamplator in meniul gradinitelor din Germania exista peste 50 de variante de salata de cartofi.

Cartoful este un aliment practic si accesibil, bogat in amidon (aprox.17%) si sarac in grasimi. Usor de digerat si de preparat, cartoful este o alternativa la paine, cereale, orez, paste fainoase, cu mai putine calorii (65cal/100g) si fara niciun strop de gluten. Indicele glicemic pentru cartoful fiert este 58, fata de 70 pentru paine, paste si orez.

Nu cartoful ingrasa, ci grasimea cu care il “imbogatim” si cantitatea in care il consumam. Puneti cartofi in ciorbe si tocanite, mancati salata orientala si piure, iar din cand in cand cate un cartof prajit. Pentru ca o lingura de ulei are 100 cal”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare