Dieta si nutritie

#beneficii sanatate #muraturi #sanatate

Muraturile, multiple beneficii pentru sanatate, potrivit nutritionistilor

 

Sezonul rece este sezonul muraturilor. Este perioada in care ne bucuram de o gogonea, de castraveti sau de alte legume murate. Iar, potrivit nutritionistilor, gogonelele murate in saramura, nu cele in otet, au multiple beneficii pentru organism.

Pe langa faptul ca isi pastreaza toate vitaminele si mineralele, fiind o varianta sanatoasa pentru organism, acestea sunt un bun probiotic natural pentru organism.

“Daca tot a venit anotimpul rece, haideti sa vorbim despre muraturi- o varianta sanatoasa de a consuma legume si in timpul iernii. Muraturile fac parte din categoria alimentelor fermentate, contin bacterii vii si au efect probiotic- completeaza si imbogatesc microBIOTA intestinala de care depinde imunitatea.

Un pic de biochimie: lacto-fermentatia este o metoda de conservare in care alimentele se lasa la macerat cu sare intr-o incinta inchisa, fara aer. In prezenta bacteriilor (mai ales lactobacili), glucidele din legume vor fermenta si se vor elibera gaz, enzime si acid lactic. Acesta din urma actioneaza ca un conservant, scade pH-ul mediului si blocheaza multiplicarea microorganismelor responsabile de alterarea produsului.

Aciditatea acidului lactic va distruge bacteriile patogene si va produce fermenti lactici, adica bacterii benefice cu efect probiotic. Cand concentratia de acid lactic atinge un anumit nivel, preparatul se echilibreaza si fermentatia se opreste de la sine dupa 2-3 saptamani. Aceasta metoda de conservare a alimentelor sta la baza obtinerii de muraturi, produse lactate fermentate si branzeturi.

Ce avantaje au produsele fermentate?

Alte metode de conservare, care presupun un tratament termic (fierbere sau congelare) risca sa modifice calitatile nutritive ale alimentelor. Spre deosebire de ele, lacto-fermentatia permite pastrarea legumelor proaspete si chiar le face mai usor de digerat- o parte din nutrienti sunt mai usor de asimilat, iar continutul de vitamine creste. La greutate egala varza murata este de 2 ori mai bogata in vitamina C fata de varza proaspata, are mai putin sulf iar fibrele sunt partial inmuiate, fara risc de indigestie.

Castraveti, gogonele, conopida, ceapa, morcovi, ridichi, sfecla si chiar pepeni, mere sau gutui, toate legumele si fructele pot fi transformate in muraturi. Legumele lacto-fermentate sunt benefice pentru sanatate datorita enzimelor, vitaminelor si mineralelor care apar in mod natural in urma fermentatiei. Odata cu fermentatia, in alimentul respectiv se dezvolta un intreg ecosistem microbian (bacterii lactice si acide, drojdii etc.)- se poate ajunge de la 1 milion pana la 1 miliard de microorganisme/ gram de legume fermentate.

Pe langa produsele lactate acide si branzeturi, muraturile sunt cea mai valoroasa sursa de fermenti vii (lactobacili si bifidobacterii) care intaresc sistemul imunitar. Produsele probiotice au avantajul ca echilibreaza flora intestinala, reduc inflamatia si riscul de intolerante digestive, imbunatatesc digestia si amelioreaza sindromul de colon iritabil.

Parte integranta din traditiile culinare romanesti, muraturile sunt usor de preparat si se pastreaza timp indelungat. Datorita concentratiei mari de bacterii benefice pe care le contin, priviti-le ca pe niste alimente vii, sunt probiotice bogate in vit. C, de consumat regulat. Cu muraturi sanatatea are gust si e accesibila oricui- aveti nevoie de legume, un borcan, apa si sare. Spor la treaba!”, a spus Mihaela Bilic despre muraturi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare