“Ce si cum macam in post. 5 lucruri esentiale pentru a nu ajunge la urgente. Tot educatie pentru sanatate.
A. Riscuri:
1. Postul tinut cu strictete, fara a tine cont de conditiile individuale, poate favoriza, declansa sau complica evolutia diferitelor stari patologice preexistente.
2. Uzuale sunt starile lipotimice si spasmofiliile aparute dupa o perioada de restrictie alimentara severa, eventual asociate anumitor stari fiziologice.
3. Exista si riscul ca alimentatia bogata caloric sa creeze, in special doamnelor si domnisoarelor, probleme dupa aceasta perioada.
4. Costul crescut ale unui regim alimentar adecvat in perioada postului poate crea multe alte probleme.
B. Concret- un regim alimentar echilibrat- trebuie sa respecte 5 lucruri esentiale:
1. sa includa proteine vegetale, din soia, cartofi, cereale integrale, fructe pentru glucide, lipide din uleiuri vegetale, nuci, seminte, precum si vitamine, obtinute in principal din fructe si legume proaspete;
2. sa fie adaptat caloric la necesitatile organismului, crescut daca este efort fizic intens sau sarcina;
3. sa nu depaseasca necesitatile individuale, prin exces alimentar sau alimente bogate in calorii (ciocolata, dulceata, nuci, fasole);
4. sa tina cont de afectiunile asociate metabolice (diabet) sau neuropsihice (nevroze sau depresii);
5. sa respecte orarul de masa pentru a evita hipoglicemiile.
Retineti:
1. Cea mai ieftina si uzuala optiune este consumul de alimente pe baza de carbohidrati: cartofi, paste, paine, derivate din porumb. Produsele care inlocuiesc alimentele de origine animala (pate vegetal, soia, cascaval vegetal) sau legumele, salatele sau fructele proaspete sunt si ele la mare cautare in aceasta perioada dar sunt mult mai scumpe.
2. Recomandam un regim alimentar care sa tina cont de varsta, activitate fizica, status fiziologic si afectiuni preexistente, consultand eventual si un nutritionist, astfel incat sa nu ajungeti la spital.”, a scris Dr Tudor Ciuhodaru pe Facebook.