Odata cu venirea caldurii, consumul de inghetata poate reprezenta nu doar o placere racoritoare, ci si un posibil pericol pentru sanatate. Conform unui nou studiu citat de Science.org, ingredientele care asigura o consistenta neteda si stabila inghetatei, a batoanelor de ciocolata si altor gustari ambalate, pot declansa anumite boli inflamatorii cronice.
Cercetatorii avertizeaza cu privire la riscul aparitiei bolilor metabolice si a inflamatiei intestinale, in cazul utilizarii a doi emulgatori utilizati in alimentele procesate. De aceea, este recomandat ca inghetata sa fie aleasa astfel incat sa contina cat mai putine ingrediente si sa fie mai naturale, pentru a evita aparitia unor probleme medicale.
Potrivit specialistilor, aceste substante au un impact negativ asupra barierelor dintre sistemul imunitar si microbiom - microbii care sunt prezenti in corpul nostru. Descoperirea trimite un mesaj clar, si anume ca schimbarile in aprovizionarea cu alimente ne pot afecta sanatatea si microbiota.
Autorii studiului sustin ca aceste ingrediente perturba bariera dintre sistemul imunitar si flora intestinala, ceea ce poate duce la aparitia unor inflamatii. Studiul a fost efectuat pe soareci, care au primit hrana cu emulsificatori folositi in industria alimentara. In mod normal, un strat de mucus separa celulele intestinale de bacteriile intestinale, insa daca bacteriile ajung la aceste celule din cauza emulgatorilor, ele pot stimula sistemul imunitar si pot provoca inflamatii.
Aceasta inflamatie necontrolata a tractului digestiv este semnul bolii inflamatorii intestinale, care provoaca diaree, oboseala si dureri abdominale. Boala inflamatorie intestinala afecteaza mai mult de un milion de oameni din Statele Unite si pare sa fie in crestere. Emulgatorii sunt niste compusi asemanatori detergentului care se transforma intr-un amestec neted, cremos, exact asa cum este necesar in compozitia inghetatei.