“Identitatea genetica merge mana in mana cu identitatea alimentara
Spatiul alocat in supermarket produselor pentru diferitele intolerante alimentare a crescut alarmant. Oare am devenit cu totii intoleranti la mancare, sau e doar o chestiune de moda si marketing?
Spre deosebire de alergiile alimentare care sunt grave, intolerantele sunt mai degraba o incapacitate a sistemului digestiv de a interactiona cu anumite produse. Simptomele sunt variate, de la inflamatie cronica si disconfort abdominal, pana la migrene si hipertensiune.
Pentru lumea medicala un lucru este cert: cresterea spectaculoasa a numarului de persoane cu intolerante alimentare are legatura cu schimbarea obiceiurilor alimentare, asta pe langa factorii de mediu. Ne nastem cu un anumit “bagaj” enzimatic, specific pamantului pe care am crescut si din care s-au hranit stramosii nostri. A fost nevoie de multe generatii pana cand aceasta identitate genetica si alimentara sa fie stabilite. Introducerea in alimentatie a unor produse pe care nimeni inaintea noastra nu le-a consumat, a dus la aparitia acestor probleme de intoleranta.
Copiii nostri au ajuns sa manance mai des avocado, fructul pasiunii, ananas si goji, decat pere, gutui, visine sau merisoare. Ne e lene sa alegem oasele din guvizii de Marea Neagra, asa ca mancam somon si dorada din alte mari. Nici produsele lactate pe care le consumam nu mai sunt “made in Romania”, cata vreme preferam laptele din Alpi pentru ca e bio!
Inainte sa ne plangem de atatea intolerante alimentare, sfatul meu ar fi sa reincepem sa mancam romaneste. Pentru ca arborele nostru genetic creste sanatos si se hraneste doar din pamant romanesc.”, a scris Mihaela Bilic pe Facebook.