Dieta si nutritie

#gustare de sezon #dovleac # gustare

Dovleacul, ideal pentru o gustare de sezon, gustoasa si sanatoasa

Dovleacul este unul dintre alimentele preferate ale sezonului. Este sanatos, gustos si extrem de apreciat de intreaga lume. Stiai insa ca acesta poate fi o gustare sanatoasa? Iata ce spun nutritionistii despre dovleac si despre beneficiile si avantajele pe care le are consumul de dovleac.

“Cand vine vorba de rontaieli sanatoase, semintele de dovleac sunt un “rau” necesar, mai ales pentru barbati. Spun “rau” pentru ca obiceiul de a manca seminte nu este vazut cu ochi buni la exterior, insa culmea e ca face bine la interior, mai precis la prostata!

Da, e demonstrat stiintific, semintele de bostan sunt un remediu pentru inflamatiile prostatei si o metoda de preventie a adenomului de prostata. In plus contin vitamina E si fitosteroli, compusi vegetali care contribuie la scaderea colesterolului din singe. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui si dovleac blocheaza locurile de absorbtie ale colesterolului din mancare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin.

Ce avantaje mai au semintele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienti cu 40% grasime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apa. Au calorii aproape cat ciocolata, deci se mananca cu masura, nu mai mult de un pumn/zi.

Ideal ar fi sa fie de bostan romanesc, sunt gustoase si au coaja subtire. Daca tot vorbim de coaja, efortul de a scoate mica samanta din invelisul ei ne ia timp si ni se pare ca mancam mult. In final nu ramanem cu mult miez dintr-un pumn de seminte, dar rontaiala in sine e benefica, are efect de calmare a nervilor.

Crude sau coapte? Sunt foarte bune coapte in tava cu un strop de sare, timp indelungat si temperatura joasa, de maxim 100 grade, ca sa se usuce si sa fie crocante. Singura avertizare ii vizeaza pe cei cu bila lenesa, prea multe seminte deranjeaza colecistul.

Cat despre dovleacul copt si aici avem doar cuvinte de lauda. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de paine. Contine 4000 micrograme provitamina A, adica dublu ratiei zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier si 3 g fibre. Este o sursa importanta de betacaroten, zinc, potasiu si magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen si de scadere a tensiunii arteriale.

Dovleacul amelioreaza dispozitia prin continutul de acid folic, vitamine din grupul B si glucide cu absorbtie lenta. Preparat la cuptor cu un strop de scortisoara satisface nevoia de dulce si poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care tin cura de slabire. Iar continutul mare de fibre contribuie la satietate si la echilibrul intestinal.

Profitati de sezonul dovlecilor si faceti provizii de seminte pentru iarna, acum aveti argumente sa rontaiti la gura sobei fara sa va mai pese de bunele maniere!”, a scris Mihaele Bilic pe Facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare