Dieta si nutritie

#soia #dieta #alimente #nutritie #sanatate

Este sau nu soia sanatoasa?

Vegetarienii si veganii se bazeaza in alimentatia lor pe alternativa pentru carne oferita de soia. Cu toate ca este considerata un aliment sanatos, studiile din ultima vreme au ridicat semne de intrebare serioase legate de soia procesata care poate genera dereglari hormonale si tiroidiene si poate chiar duce la cancer.

In acest context, se pune cat se poate de serios intrebarea daca soia este sau nu sanatoasa.

Soia este un aliment complex si, totodata, controversat

Soia este o sursa bogata de proteine, vitamine si minerale cruciale pentru reducerea riscului bolilor cronice. Totodata, soia contine fibre care creeaza senzatia de satietate, motiv pentru care este considerata un aliment potrivit pentru diete.

In anii ‘90, cand au aparut produsele pe baza de soia, multi experti credeau ca este un aliment benefic in lupta cu obezitatea, bolile de inima si chiar cancerul. In Asia soia este foarte populara, oamenii avand o rata smenificativ mai mica de obezitate, boli de inima si cancer. In mod firesc, concluzia este ca soia este un aliment benefic. Totusi, lucrurile nu stau chiar asa.

Ultimele studii realizate au scos la lumina faptul ca soia contine compusi numiti izoflavone, asemanatori estrogenului, care pot promova cresterea unor celule canceroase, afecteaza fertilitatea femeilor si creeaza probleme tiroidiene.

Totodata, soia are potential perturbator endocrin, ceea ce inseamna ca poate imita estrogenul in organism si genera supraincarcari hormonale.

In acelasi timp, studiile au relevat faptul ca soia poate ameliora colesterolul crescut si ajuta femeile sa faca fata mai bine simtomelor menopauzei.

Cum este vazuta soia in prezent

La fel ca in cazul tuturor alimentelor, experitii nu stiu tot ce trebuie despre soia. Studiile din ultiomii ani sugereaza ca un consum moderat de soia, procesata minim, nu numai ca nu este daunatoare, dar are si beneficii. Aceasta, daca este in forma de inalta calitate si neprocesata, poate scadea riscul de cancer la san. Iar lucrurile nu se opresc aici.

Rezultatele arata ca soia poate reduce usor riscul de cancer gastro-intestinal si are efect de protectie in cazul cancerului de prostata. Pe de alta parte, hrana bogata in fibre este legata de rate mai mici de cancer de colon, iar alimentele din soia, cum ar fi edamame si tempeh, au o multime de fibre.

Soia poate creste fertilitatea si ajuta la ameliorarea bufeurilor

Soia, consumata in cantitati rezonabile, pare a fi benefica pentru fertilitate. Femeile care au optat pentru insamantarea in vitro au sanse mai mari sa ramana insarcinate daca au consumat soia. Acest lucru este explicat de faptul ca izoflavonele din soia ajuta la neutralizarea efectelor de perturbare endocrina ale mediului de fertilizare.

Femeile aflate la menopauza care consuma soia au inregistrat o scadere semnificativa a bufeurilor si a transpiratiei nocturne.

Inlocuirea carnii cu soia protejeaza inima

Studiile au reliefat faptul ca soia ar putea ajuta la reducerea nivelului de colesterol rau si la protejarea sanatatii inimii. In general, inlocuirea alimentelor de origine animala cu alimente vegetale, precum soia, scade aportul de grasimi saturate si creste aportul de fibre, ambele ajutand inima. Cu alte cuvinte, inlocuirea fripturii cu tofu sau tempeh este o alegere inteligenta pentru sanatatea inimii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din dieta-nutritie

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog: Cea de-a patra stare de agregare a materiei, in sprijinul esteticii

Expertul Acasa.ro, dr Manuela Ravescu – medic dermatolog

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Gustari sanatoase pe care le putem da copiilor la scoala

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare